FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige oko Irske pogodile europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT, 12. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su skliznuli pod pritiskom pada cijena dionica rudarskih kompanija, dok su glavobolje ulagačima i dalje zadavali golemi dugovi članice eurozone Irske.

Londonski indeks Ftse u takvom je ozračju oslabio 0,24 posto, spustivši se na 5.801 bod. Frankfurtski indeks DAX bio je na gubitku 0,11 posto, skliznuvši na 6.715 bodova.

Čelnici Europske unije pokušali su u petak umiriti zabrinutosti u vezi sposobnosti Irske da vraća dugove. Ulagače nisu ipak uspjeli ohrabriti, premda su im sa summita čelnika G20 u Seulu poručili da neće biti primorani otpisati državne obveznice u portfeljima čak i ako se budu morali restrukturirati dugovi zemalja članica eurozone.

"U posljednje vrijeme tržištima je vladao prekomjerni optimizam tako da su na tržištima sada uvjeti zreli za korekciju", kazao je analitičar u Louis Capital Marketu Jacques Henry.

Najveći gubitnici zabilježeni su u rudarskom sektoru, zbog pada cijena kovina. Tako su dionice Xstrate pojeftinile 4,3 posto a Anglo Americana za četiri posto.

U takvim okolnostima pritisaka nisu bile pošteđene ni dionice proizvođača čelika, pri čemu su dionice ArcelorMittala oslabjele za 2,5 posto a one ThyssenKruppa za 1,3 posto.

Na gubitku su bile i dionice proizvođača cementa, na čelu s Heidelberg Cementom i Lafargeom, čije su dionice u prosjeku pojeftinile jedan posto.

Gubitnici su bile i dionice bankovnog sektora, predvođene Bank of Irelandom s padom vrijednosti dionice za 4,2 posto. Oslabjele su i dionice Dexije i Deutsche Banka, za 2,3 posto odnosno dva posto, te francuskih banaka Societe Generale i Credite Agricole, za 0,7 odnosno 0,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei smanjen je za 1,4 posto, zaključivši poslovanje na 9.724 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙