FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast europskih burzovnih indeksa pred odluku Feda

LONDON/FRANKFURT, 3. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su ojačali temeljem očekivanja da će američka središnja banka Fed objaviti nove mjere popuštanja monetarne politike i time pomoći najvećem svjetskom gospodarstvu da se osovi na noge.

Londonski Ftse indeks u takvom je ozračju ojačao 0,23 posto, na 5.770 bodova, a na sličnom postotnom dobitku, od oko 0,3 posto, bio je i frankfurtski Dax, popevši se na 6.674 boda.

Očekuje se da će po završetku dvodnevnog sastanka u srijedu američki Fed objaviti da će u kupnju državnih obveznica uložiti milijarde dolara kako bi pomogao potaknuti posrnulo američko gospodarstvo. Riječ je o procesu poznatijem kao kvantitativno popuštanje.

"Ako iznos toga programa poticaja bude bliže najvišim očekivanim razinama, bit će to dobra vijest za tržišta na početku, a možda i u duljem razdoblju", kazao je Richard Jeffrey, glavni ulagački strateg u Cazenove Capital Managementu u Londonu.

Naftne dionice ojačale su u prosjeku za jedan posto, poduprte slabijim dolarom, pritisnutim očekivanjima novog kruga kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

Dionice BP-a ojačale su daljnjih 2,5 posto, nakon uzleta dan ranije temeljem tromjesečnih rezultata poslovanja koji su nadmašili očekivanja. Dionice francuskog Totala poskupjele su 0,8 posto.

Gubitnik u tome sektoru bila je pak dionica norveškog Statoila, potonuvši 6,2 posto, budući da je snizio ciljanu razinu naftne i plinske proizvodnje u 2011.

Na strani značajnijih dobitnika bile su još financijske dionice. Dionice Societe Generalea pritom su poskočile 4,1 posto nakon što je banka objavila bolje od očekivanja rezultate poslovanja za treće tromjesečje. Potvrdila je također da neće morati povećati kapital za potrebe udovoljavanja novim strožim bankovnim propisima u vezi kapitalnih zahtjeva .

Od ostalih dobitnika u bankovnom sektoru isticali su se Standard Chartered, HSBC i BNP Paribas, čije su dionice ojačale između 1,5 i 1,9 posto.

U sektoru graditeljstva i građevinskog materijala dionice su također ojačale, poglavito zbog očekivanja da će gospodarski oporavak poduprijeti potražnju. CRH, HeidelbergCement, Lafarge i Holcim neki su od dobitnika, s rastom cijena dionica od 2,5 do 5,9 posto.

Tokijska burza danas nije radila zbog praznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙