FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet europskih burzovnih indeksa

LONDON/FRANKFURT, 9. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su ojačali, poduprti dobrim poslovnim izvješćima kompanija koja su zasjenila obnovljene zabrinutosti ulagača u vezi dugova u eurozoni.

Londonski Ftse indeks u takvom je ozračju ojačao 0,8 posto, na 5.895 bodova. Frankfurtski indeks DAX bio je na dobitku od 0,7 posto, dosegnuvši 6.799 bodova.

Najveći sektor dobitnik bio je rudarski, čiji su predstavnici zabilježili rast cijena dionica temeljem poskupljenja čitavog niza kovina, od zlata i srebra do bakra. Pritom su dionice Anglo Americana, Antofagaste, Fresnilla i Rio Tinta ojačale oko dva posto.

Dionice tvrtke za vađenje zlata Randgold Resources ojačale su za 3,4 posto nakon što je prognozirala snažan rast proizvodnje u četvrtom tromjesečju.

U bankovnom sektoru dobitke je predvodila britanska banka Barclays, s rastom cijena dionica od 2,1 posto, nakon što je izvijestila o značajnom poboljšanju situacije s lošim zajmovima koja je pridonijela rastu dobiti u trećem tromjesečju.

Među pojedinačnim dobitnicima isticao se britanski mobilni operater Vodafone, čije su dionice ojačale 1,5 posto nakon što je podigao prognoze cjelogodišnjih rezultata poslovanja. Izvijestio je i o prodaji udjela u japanskom SoftBanku za 3,1 milijardu funta.

Ojačale su značajnije i dionice Adecca, za četiri posto, nakon što je švicarska agencija za privremeno zapošljavanje objavila bolju od očekivane dobit u trećem tromjesečju.

Bilo je i gubitnika, među kojima se isticao Carlsberg, s padom cijena dionica od pet posto nakon što je div pivarske industrije upozorio na visoke ulazne troškove i nastavljenu otežanu situaciju na nekim tržištima.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,4 posto, spustivši se na 9.694 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙