FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: što nakon odličnog prošlog tjedna?

NEW YORK, 8. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Wall Street je prošloga tjedna prošao bez ogrebotine između tri opasne hridi – izbora za Kongres, Fedova sastanka i izvješća o zaposlenosti – pa su cijene dionica dosegnule najviše razine u dvije godine. A što sada?

Prošloga je tjedna Dow Jones ojačao 2,9 posto, na 11.444 boda, a za toliko je porastao i Nasdaq indeks, dosegnuvši 2.578 bodova. S&P 500 skočio je, pak, 3,6 posto, na 1.225 bodova.

Sva tri indeksa dosegnula su najviše razine od kolapsa Lehman Brothersa i najgorih dana financijske krize u rujnu 2008. godine.

Od početka rujna ove godine S&P 500 indeks porastao je više od 16 posto, pa su mnogi ulagači prošloga tjedna očekivali korekciju cijena dionica, nakon tri važna događaja.

Međutim, cijene su dionica porasle i nakon odluke američke središnje banke da će u idućih osam mjeseci kupiti državne obveznice za 600 milijardi dolara, kako bi zadržala niske kamate, te potaknula kreditiranje i brži rast gospodarstva.

Pozitivno je na tržište djelovalo i to što su republikanci na izborima za Kongres preuzeli kontrolu u Predstavničkom domu.

Izvješće o zaposlenosti, prema kojemu je u SAD-u u listopadu otvorena 151 tisuća novih radnih mjesta, što je dvostruko više od očekivanja, također je ohrabrilo ulagače.

To potvrđuje i oštar pad VIX indeksa Čikaške burze opcija, poznatog i kao 'indeks straha', koji je zaronio ispod 19 bodova. To, zajedno s nekoliko drugih pokazatelja, navješćuje daljnji rast cijena dionica.

„Moguća alternativna ulaganja, kao što su obveznice i gotovina, sada djeluju manje privlačno u odnosu na dionice, što bi moglo dodatno usmjeriti kapital u dionice. To će rezultirati smanjenjem rizika po dioničke portfelje, pa i dodatno pritisnuti VIX indeks“, kaže Bill Luby, privatni ulagač koji vodi blog 'VIX and More'.

Fedovo prošlotjedno kvantitativno popuštanje monetarne politike, odnosno dodatno povećanje novčane mase, jamči zadržavanje kamata na izuzetno niskim razinama još neko vrijeme, što bi trebalo potaknuti kreditiranje i povećati sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Uz to, sezona kvartalnih poslovnih izvješća kompanija bila je bolja od očekivanja, a takvi su bili i podaci s američkog tržišta rada, pa je malo vjerojatno da će ulagači 'igrati' protiv toga.

Kretanja na tržištu opcija navješćuju daljnji rast cijena dionica. Ipak, može doći i do korekcije cijena, jer neki podaci pokazuju da je tržište trenutno u području precijenjenosti.

„U određenom trenutku može doći do neke vrste korekcije nakon prošlotjednih događaja, a uoči blagdanske sezone koja nastupa za nekoliko tjedana. Je li moguće da će tržište rasti svakoga dana do Nove godine? Možda ne baš svakoga dana, no nikada ne znate“, kaže Robert Zavell, analitičar u tvrtki Jones Trading.

Do daljnjeg rasta cijena dionica moglo bi doći i zbog toga, kažu analitičari, što su neki ulagači zakasnili s ulaskom na tržište dok su cijene rasle, pa bi idućih tjedana mogli kupovati dionice koje su najviše ojačale kako bi pred kraj godine poboljšali sliku svojih portfelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙