FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 5. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Udruga Hrvatski izvoznici traži od države dokapitalizaciju Hrvatske banke za obnovu i razvoj kako bi mogla izvoznicima odobravati povoljnije kredite, rekao je predsjednik te udruge Darinko Bago na današnjoj konferenciji o položaju hrvatskog izvoza u 2011. godini. Država bi trebala u temeljni kapital HBOR-a uplaćivati godišnje 500 milijuna kuna, sve dok on ne dosegne sedam milijardi kuna kako je zakonski određeno, kaže Bago. Ističe da je ta udruga vrlo zadovoljna radom HBOR-a, ali smatra da je dokapitalizacija neophodna kako bi HBOR mogao izvoznicima ponuditi još bolje uvjete kreditiranja i praćenja njihovih izvoznih aktivnosti. Izvoznici traže i preraspodjelu subvencija iz državnog proračuna u korist izvoznika, znanosti, obrazovanja i tehnološkog razvoja, smanjenje cijene kapitala za investicijske projekte u inozemstvu, revitalizaciju Hrvatske izvozne ofenzive te bolju zaštitu od uvoznih roba loše kvalitete i onih koje su značajno subvencionirane u domicilnim zemljama. Komentirajući podatak o rastu izvoza u prvih devet mjeseci za 14 posto, rekao je da je to dobra vijest, ali i upozorio da je rast postignut u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je izvoz bio na dnu.

ZAGREB - Koordinacija sindikalnih središnjica upozorila je danas da bi zbog izigravanja zahtjeva za raspisivanjem referenduma o izmjenama Zakona o radu sindikati mogli početkom prosinca organizirati generalni štrajk i potpisivanje peticije za prijevremene izbore. Sindikati su u priopćenju optužili vlast da je onemogućila provedbu referenduma "političkom manipulacijom nedostojnom moralnih i demokratskih standarda" te joj zaprijetili javnim prosvjedima, općim štrajkom i izazivanjem prijevremenih izbora. Sindikati traže od izvršne i zakonodavne vlasti odluku o provedbi referenduma za koje je svoje potpise dalo 717.000 hrvatskih građana s istim ili sličnim pitanjem. Zahtijevaju promjenu ustavnih i zakonskih uvjeta za provedbu referenduma, te uređenje zakonskih propisa radi otklanjanja svih budućih mogućih manipulacija, što uključuje i problematiku popisa i registracije birača. Ne uspije li dogovor o ispunjenju tih zahtjeva u okviru institucija političkog sustava, sindikati će mobilizirati članstvo i od sredine studenoga započeti izjašnjavanje radnika o generalnom štrajku. Oko 20. studenoga organizirat će Svesindikalni sabor u Zagrebu, a u drugoj polovici studenoga javne prosvjede u većim gradovima sa završnim velikim prosvjedom u Zagrebu početkom prosinca.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović posredovat će prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u vezi sindikalnih zahtjeva da se poštuje volja građana koji su podržali organiziranje referenduma o izmjenama Zakona o radu, te da se zakonski omogući lakša i jednostavnija provedba referenduma, izjavili su sindikalni čelnici nakon današnjeg sastanka s Josipovićem. Ključni zahtjevi sindikata su ispunjavanje volje 717.000 građana za održavanjem referenduma na isto ili slično pitanje, te uređivanje svih pitanja kako bi se referendum mogao normalno održati i kako bi građani imali jednostavan način ispunjenja neposredne demokracije, izjavio je novinarima nakon sastanka u Uredu Predsjednika koordinator sindikalnih središnjica Vilim Ribić. Dodao je kako je Josipović prihvatio sindikalne prijedloge jer je zainteresiran za društvenu stabilnost i rješavanje problema u okviru institucija sustava.

ZAGREB - Europska komisija mora odati priznanje Hrvatskoj za dosad ostvaren napredak u sferi borbe protiv prijevare i korupcije što se očituje i kroz privremeno zatvaranje poglavlja 32 pretpristupnih pregovora o financijskom nadzoru, kazao je danas šef odjela za provedbu projekata, jačanje institucija i socijalnu koheziju u Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj Jean-Marie Moreau u uvodnom govoru na svečanom otvaranju Twinning light projekta "Jačanje AFCOS sustava s ciljem zaštite financijskih interesa Europske unije u Republici Hrvatskoj". Važno je prepoznati i odati priznanje činjenici da Hrvatska sada ima uspostavljenu nacionalnu strategiju te mrežu borbe protiv prijevare i korupcije koja u praksi funkcionira, kao i sistematičan sustav informiranja Europske komisije, kazao je Moreau napominjući kako posao za Hrvatsku ipak još nije gotov. Puno toga još treba postići, što je i svrha ovog twinning projekta, a Europska komisija spremna je i dalje u tome podržavati Hrvatsku, kazao je.

ZAGREB - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je danas da su pregovori Vlade s Inom i MOL-om o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine u tijeku te je rekao kako vjeruje da će pregovarači međusobno uskladiti stajališta. "Razgovaramo s Inom i MOL-om o svim aspektima međusobne suradnje i vjerujem da ćemo se uskladiti", rekao je Popijač u izjavi nakon poslovnog skupa o položaju hrvatskog izvoza u 2011. Upitan je li točno da su za plinski biznis Ine zainteresirani strani ulagači, odgovorio je da zainteresiranih ulagača ima uvijek napomenuvši da je pojam ulagača u plinskom biznisu širok i da se može odnositi na proizvođače, distributere, uvoznike i druge. Upitan je li jedna od tema razgovora s Inom i MOL-om poskupljenje plina za kućanstva, Popijač je rekao da će Vlada eventualno poskupljenje razmotriti samostalno. Prema Prvom dodatku Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade i MOL-a, hrvatska država do 1. prosinca ove godine treba preuzeti plinski biznis od Ine.

ZAGREB - Zapošljivost je najbolja obrana protiv nezaposlenosti, siromaštva i socijalne isključenosti, ona obuhvaća znanja, stručnosti i sposobnosti da osoba dobije i zadrži posao, profesionalno napreduje, pronađe drugi posao ako je otpuštena, odnosno uđe na tržište rada u različitim razdobljima svog radnog i životnog ciklusa. Istaknuto je to na današnjoj konferenciji o socijalnoj uključenosti održanoj u sklopu projekta "Partnerstvo za socijalnu uključenost". Projekt, čiji je koordinator Institut za javne financije, provodi se uz financijsku pomoć Europske komisije kroz europski program Progress, započeo je lani, a traje do kraja ove godine. Projekt je važan jer je znatan dio građana Hrvatske u lošem socijalnom položaju i nema zadovoljavajući pristup javnim dobrima i uslugama, a zbog recesije, povećanja nezaposlenosti i proračunskih problema može se očekivati daljnje pogoršanje socijalne slike, kazao je Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

ZAGREB - U anketi koju je portal MojPosao proveo u listopadu, 44 posto od 750 sudionika smatra da u slučaju neisplate plaće i doprinosa treba prijaviti tvrtku nadležnim institucijama i odmah pokrenuti stečaj, priopćio je danas MojPosao. Taj odgovor u suprotnosti je s dosadašnjom praksom prema kojoj zaposlenici mogu, a država je zbog neuplate doprinosa i poreza čak i obvezna pokrenuti stečaj, ali to oklijevaju učiniti iz raznih razloga. Ti ispitanici smatraju da neisplata plaća treba biti kazneno djelo, te da bi poslodavci, kada bi bilo više stečajeva, bili odgovorniji prema poslovanju tvrtke i zaposlenicima. Nezadovoljni su i postupcima državnih institucija koje toleriraju višemjesečnu neisplatu plaća i tako neizravno potiču poslodavce da izbjegavaju obveze prema zaposlenima. Gotovo trećina ispitanika, tj. 29 posto, smatra da u slučaju neisplate plaće treba kroz razgovor s poslodavcem provjeriti razloge i vidjeti postoji li rješenje. Petina, odnosno 22 posto ispitanika, smatra da treba odmah početi tražiti novi posao, jer neisplata plaća je jasan znak da tvrtki više nema spasa, stoga nema smisla tamo trošiti vrijeme i energiju niti čekati da situacija postane još gora.

ZAGREB - Tijekom listopada u Hrvatskoj je prodano 2.917 novih osobnih automobil, što je za 84 vozila ili 2,8 posto manje nego u rujnu, a 402 automobila ili 12,1 posto manje nego u prošlogodišnjem listopadu, pokazuju podaci agencije Promocija plus koji se oslanjaju na evidenciju Ministarstva unutarnjih poslova o novim registracijama. U razdoblju od siječnja do listopada ove godine u Hrvatskoj su prodana 31.982 nova osobna automobila što je 16,9 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju kada je bilo prodano 38.506 vozila. Po markama, najprodavaniji je u listopadu bio Renault s prodana 303 automobila, a slijedi Opel s prodanih 271 vozilom, dok je treći Volkswagen s 251 prodanim automobilom. To su tri vodeće marke po prodaji i u deset mjeseci, ali je poredak nešto drugačiji - prvi je Opel s prodanih 4.025 vozila i tržišnim udjelom od 12,6 posto, drugi je Volkswagen s prodanih 3.553 automobila što je udjel od 11,1 posto, a Renault je s 2.694 automobila zauzeo treće mjesto i na hrvatskom tržištu ima udio od 8,4 posto. Otprilike isti udio ima i Chevrolet koji je u deset mjeseci prodao 2.689 automobila, a peto mjesto po prodaji drži Peugeot sa 2.295 vozila što je udio od 7,2 posto.

ZAGREB - Nakon blagih jutrošnjih dobitaka na Zagrebačkoj burzi indeksi su okrenuli smjer te oko podneva bilježe minuse, ponajviše pod utjecajem negativnih kretanja na europskim burzama. Crobex indeks bio je u 12,00 sati u minusu 0,49 posto, na 1.870 bodova, a Crobex10 za 0,59 posto, na 994 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 5,5 milijuna kuna, što je 5 milijuna manje nego jučer u ovo doba. U nešto većem fokusu investitora danas je dionica Zagrebačke banke, kojom je protrgovano 713.000 kuna, uz rast cijene za 0,31 posto, na 217 kuna. Među likvidnijim izdanjima po padu cijene za 2,9 posto izdvaja se dionica Petrokemije. Znatniji pad cijene zabilježila je i dionica Belja, za 3,4 posto.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,02 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, a za 0,06 posto prema tečajnici od prošloga petka. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,344175 kuna. Švicarski je franak na tjednoj razini ojačao prema kuni za 1,01 posto, a u odnosu na jučerašnju tečajnicu za 1,92 posto, pa srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,428870 kuna. Američki dolar na tjednoj je razini pojeftinio prema kuni za 2,11 posto, a britanska funta za 0,42 posto. U odnosu na jučerašnju tečajnicu kuna je prema dolaru oslabila za 0,75 posto, a prema funti za 0,77 posto. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 5,199048 kuna, a funte 8,407756 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙