FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 25. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatske banke neće imati problema u zadovoljavanju novih kapitalnih zahtjeva koje predviđa Basel III, a ne treba se bojati ni mogućnosti da banke majke u potrebi da zadovolje te kriterije dođu na ideju da potreban kapital za to prikupe povlačenjem kapitala iz svojih banaka u Hrvatskoj. Poručili su to danas čelnici Hrvatske udruge banaka (HUB) i predstavnici nekoliko banaka s prigodnog skupa u povodu godišnje skupštine HUB-a. Predsjednik Uprave Erste&Steiermaerkische Bank Petar Radaković ističe kako se ne treba bojati mogućnosti, scenarija po kojem bi banke majke mogle ići na povlačenje kapitala iz svojih banaka kćeri u Hrvatskoj. S njim se složio i glavni ekonomist Privredne banke Zagreb Marko Škreb koji to potkrepljuje i podacima o izravnim ulaganjima u Hrvatsku koji pokazuju da je u razdoblju od 1993. najviše investirano u financijski sektor, više od 8,7 milijardi eura, a tomu treba dodati i iznose kredita koje su banke majke dale bankama kćerima u Hrvatskoj. U kratkom roku objektivno nema nikakvih problema u tom pogledu, hrvatske će banke podnijeti nove kapitalne zahtjeve bez problema, čak i u slučaju da se primjenjuju ranije nego je najavljeno, a u dužem će roku učinak ovisiti o njihovoj sposobnosti za profitabilnim poslovanjem, istaknuo je i analitičar Velimir Šonje koji je predstavio i novi broj HUB Analiza "U susret novoj financijskoj regulaciji - što ona znači za hrvatske banke?".

RIJEKA - Na tribina "Brodogradnja - pojas za spašavanje hrvatskog gospodarstva?", održanoj danas u riječkoj Gradskoj vijećnici, o nužnosti opstojnosti domaće brodogradnje i mjerama koje valja poduzeti da se spriječi likvidacija brodogradilišta govorili su predstavnici sindikata u brodogradilištima "3. maj", Kraljevici i Brodosplitu, gradske i županijske uprave i ekonomski stručnjaci. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osudio je reakciju ministra gospodarstva Đure Popijača (u današnjoj emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija) na Obersnelov prijedlog da Grad Rijeka izda jamstva "3. maju" u visini od 24 milijuna dolara za izgradnju prvih dvaju tankera za švedskog brodara "Wisby Tankers". Taj bi se prijedlog riječkog gradonačelnika trebao raspraviti na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak. "Popijač je, uz gomilu drugih poluistina, mene osobno proglasio krivcem za mogući neulazak Hrvatske u EU. Priča o Europskoj uniji postaje smiješno-tragična kada svaki pokušaj ozbiljne raprave o bilo kojem problemu završava prijetnjom o neulasku u Europsku uniju", kazao je Obersnel. U ovom trenutku nema ozbiljnijeg proizvoda od broda napravljenog u hrvatskom brodogradilištu, smatra Obersnel.

ZAGREB - Izvanredna skupština tvrtke Badela 1862 d.d. danas je u Zagrebu usvojila prijedloge odluka Uprave i Nadzornog odbora - planove restrukturiranja, održivog razvoja i financijskog restrukturiranja tvrtke, izvijestio je Badel 1862 putem Zagrebačke burze. Dioničari su prihvatili Plan restrukturiranja i Plan održivog razvoja iz svibnja 2010. godine koji podrazumijevaju integraciju društava Badel 1862 d.d. i Eurobev d.o.o., prodaju, davanje u zakup imovine koja nije u funkciji profitabilnosti poslovanja, te davanje u zalog imovine društva kao i organizacijsko restrukturiranje. Također je prihvaćen plan financijskog restrukturiranja tvrtke iz rujna 2010. S obzirom da je HANFA utvrdila nastanak obveze objavljivanja ponude za preuzimanje Badela 1862 za dioničare Antu Perkovića, Marijana Ruždjaka, Boženka Lozu i Ivana Perkovića, koji u zakonskom roku nisu podnijeli pravovaljan zahtjev, ti dioničari koji djeluju zajednički nisu imali pravo glasovanja na Izvanrednoj Glavnoj skupštini.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 13,7 milijuna kuna, a dionički su indeksi trgovanje završili s neznatnim rastom, za 0,01 posto. Crobex je tako trgovanje završio na 1.873,09 bodova, a Crobex10 na 990,55 bodova. Ukupni promet Burze iznosio je 42,8 milijuna kuna, od čega je 18,9 milijuna kuna bio institucionalni promet, prijavljeni promet 10,2 milijuna kuna, a u redovnom je trgovanju ostvareno je 13,7 milijuna kuna. Samo su dvije dionice, HT-ova i Atlantic Grupe, imale promete veće od milijun kuna. Promet dionicom HT-a iznosio je 4,6 milijuna kuna, a cijena joj je blago pala, za 0,09 posto, na 269,35 kuna. Dionici Atlantic Grupe cijena je pak porasla za 1,12 posto, na 808,99 kuna, uz promet od 1,6 milijuna kuna. Po prometu slijede dionice Belja sa 659,5 tisuća kuna, a cijena im je pala za 8,29 posto, na 57,60 kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas su i potražnja i ponuda blago smanjene, a uz prekonoćne pozajmice ugovoreni su i ročni plasmani. Potražnja je danas smanjena 6 posto u odnosu na petak, na 127,5 milijuna kuna. Istodobno, ponuda je smanjena za gotovo 8 posto, na 97,5 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je ugovoreno 20 milijun kuna i to po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,58 posto, isto kao i u petak. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 27,5 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa smanjena je s u petak zabilježenih 1,09 na 0,76 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙