FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC potvrdio srednjoročne i dugoročne prognoze potražnje

BEČ, 5. studenog 2010. (Hina/AFP) - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) uglavnom je potvrdila srednjoročne i dugoročne prognoze svjetske potražnje za naftom, ukazujući istodobno na nepovoljan utjecaj mjera zaštite okoliše na tržište energije.

Do 2015. potražnja bi trebala dosegnuti razinu od 91 milijun barela dnevno, objavio je kartel u četvrtak u najnovijim Svjetskim prognozama za naftu 2010. U prošlogodišnjem izvješću očekivao je 90,2 milijuna barela dnevno.

Iako je oporavak od gospodarske krize brži no što se očekivalo, potražnja se vjerojatno neće prije 2011. vratiti na razine iz razdoblja prije krize, ističu u OPEC-u.

Do 2030. potražnja bi trebala dosegnuti 105,5 milijuna barela dnevno, što je 21 milijun barela više nego u prošloj godini, procjenjuju u kartelu.

I u srednjoročnoj i u dugoročnoj perspektivi većina rasta potražnje bit će generirana u zemljama u razvoju, dodaje se u izvješću.

„U srednjoročnoj perspektivi potražnja iz članica Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) blago će pasti“ a to se odražava i u dugroročnim prognozama, ističu u OPEC-u.

U zemljama u razvoju potrošnja će se u razdoblju od 2009. do 2030. povećati za više od 22 milijuna barela dnevno. U dugoročnoj perspektivi čak 75 posto ukupnog rasta potražnje u svijetu otpadat će na azijske zemlje u razvoju.

Cijene bi se do 2020. trebale kretati u rasponu od 75 do 85 dolara po barelu a do 2030. trebale bi dosegnuti i 106 dolara po barelu.

OPEC pritom ukazuje na nove izazove za prozivođače nafte, koje donose bojazni od klimatskih promjena i dogovorena smanjenja emisija štetnih plinova širom svijeta.

„Propisi će u ovom ili onom obliku vjerojatno biti postroženi, uz negativan utjecaj na potražnju za naftom, vjerojatno na opskrbu i gotovo sigurno rafinerijski segment“, dodaje se u izvješću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙