FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ArcelorMittal suzdržan u prognozi unatoč skoku dobiti

BRUXELLES, 26. listopada 2010. (Hina/AFP) - Najveći svjetski proizvođač čelika ArcelorMittal izvijestio je u utorak o 48-postotnom skoku neto dobiti u trećem tromjesečju ali je snizio očekivanja za ostatak godine zbog viših cijena sirovina i prigušene potražnje.

Neto dobit porasla je na 1,35 milijardi dolara, s 910 milijuna dolara u istom tromjesečju lani, što u kompaniji pripisuju povećanoj potražnji za čelikom zbog globalnog oporavka. Prihodi su na godišnjoj razini porasli 30 posto na 21,04 milijardu dolara.

U odnosu na prethodno tromjesečje dobit se smanjila, te je kompanija upozorila na znakove težih uvjeta u dolazećim mjesecima.

Tako je u razdoblju od travnja do lipnja dobit iznosila 1,70 milijardi dolara. Prihodi su u drugom tromjesečju također bili viši i iznosili su 21,65 milijardi dolara. U ArcelorMittalu podsjećaju da su spot cijene čelika u međuvremenu pale dok su cijene željezne rudače i ostalih sirovina porasle.

Potražnja za čelikom još je daleko ispod razine iz razdoblja prije krize, budući da građevinski sektor i proizvodnja automobila i dalje muku muče s oporavkom od krize.

U trećem tromjesečju stopa iskorištenosti proizvodnih kapaciteta iznosila je 71 posto, u odnosu na 78 posto u prethodna tri mjeseca. Tvrtka sa sjedištem u Luksemburgu taj pad pripisuje "sezonski uvjetovanom usporavanju, prvenstveno u Europi".

Arcelor je oprezan u pogledu prognoza za četvrto tromjesečje budući da "očekivane veće ulazne cijene i dalje utječu na poslovanje a potražnja ostaje prigušena, doduše, uz razlike među pojedinim regijama", naveo je u priopćenju izvršni direktor Lakshmi N. Mittal.

Tako je na kineskom tržištu potražnja u trećem tromjesečju pala zbog pooštravanja monetarne politike, rekao je financijski direktor Aditya Mittal. "Vidljivo je usporavanje u drugoj polovici godine", napomenuo je.

U SAD-u pak raste potražnja za čelikom u automobilskoj industriji, ali je i dalje niska u građevinskom sektoru, kazao je.

U Europi je pak oporavak neujednačen, pa se sjeverna Europa dobro oporavlja, osobito Njemačka, dok u južnoj Europi potražnju koče visoka nezaposlenost i usporen rast, kazao je financijski direktor ArcelorMittala.

Iz kompanije najavljuju da će se isporuke vjerojatno lagano poboljšati u posljednja tri mjeseca ove godine ali i da očekuju pad prosječnih prodajnih cijena, što će rezultirati nepromijenjenom razinom iskorištenosti kapaciteta. Također očekuju rast troškova zbog nastavljenog rasta cijena sirovina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙