FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet europskih burzovnih indeksa nakon Fedove odluke

LONDON/FRANKFURT, 4. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su ojačali nakon odluke američke središnje banke Fed o programu kupovina državnih obveznica kako bi se poduprlo američko gospodarstvo, a podršku su dobivali i od ohrabrujućih rezultata poslovanja kompanija.

Londonski Ftse indeks ojačao je u takvom ozračju 1,6 posto, na 5.840 bodova. Frankfurtski DAX bio je na sličnom postotnom dobitku, popevši se na 6.721 bod.

Podršku dionicama pružila je odluka Feda o kupnji 600 milijardi dolara vrijedne imovine, takozvano kvantitativno popuštanje čiji je cilj stvoriti nove količine dolara i povećati ponudu novca u gospodarstvu. Uključivat će kupovine 75 milijardi dolara trezorskih zapisa svaki mjesec u razdoblju do lipnja iduće godine.

U središtu pozornosti ulagača nalaze se i zasjedanja dviju važnih europskih središnjih banaka, britanske Bank of England (BoE) i Europske središnje banke (ECB), koje su očekivano zadržale rekordno niske ključne kamatne stope od 0,5 odnosno jedan posto.

Na strani dobitnika bila su bankovne dionice, predvođene BNP Paribasom, čije su dionice poskočile 4,3 posto nakon što je izvijestio o 46-postotnom rastu neto dobiti. Ojačale su i dionice banaka Societe Generale i Credit Agricole, za 4,6 odnosno 3,4 posto.

Među najvećim sektorima dobitnicima bio je rudarski, na čelu s BHP Billitonom, čije su dionice poskočile 5,2 posto, nakon što je kanadska vlada odbila njegovu 38,6 milijardi dolara 'tešku' ponudu za tamošnjeg proizvođača gnojiva Potash.

Od ostalih pripadnika toga sektora ojačale su još dionice Xstrate i Fresnilla, za 4,7 odnosno 4,6 posto.

Od pojedinačnih dobitnika isticala se dionica diva industrije roba široke potrošnje Unilevera nakon što je izvijestio o rastu neto dobiti od 19 posto u trećem tromjesečju.

Bilo je i gubitnika, među kojima se izdvajaju njemački telekom operater Deutsche Telekom, s padom cijena dionica od dva posto, budući da je objavio rezultate poslovanja za treće tromjesečje koji nisu ispunili očekivanja analitičara.

Indeks Tokijske burze Nikkei je ojačao 2,17 posto, na 9.358 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙