FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Financijske dionice poduprle europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT, 18. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali, poduprti dionicama financijskog sektora pred objavu rezultata Citigroupa, no veće dobitke priječili su gubitnici u sektoru rudarstva.

Londonski je Ftse indeks u takvom okruženju ojačao 0,16 posto, na 5.712 bodova, a frankfurtski je DAX bio na dobitku 0,33 posto, popevši se na 6.513 bodova.

Podršku dionicama pružio je financijski sektor, čije su dionice jačale pred objavu rezultata poslovanja Citigroupa, važnog pokazatelja stanja u bankovnom sektoru. Ulagače zanima hoće li i njegovi poslovni rezultati potvrditi nastavak uspješne sezone objave tromjesečnih poslovnih rezultata.

„Ulagači se pripremaju za dobre vijesti. Imamo čitav niz bankovnih poslovnih rezultata na rasporedu ovaj tjedan, sa Citigroupom prvim na redu“, kazao je Peter Dixon, ekonomist u Commerzbanku.

U bankovnom sektoru ojačale su u takvom ozračju dionice Lloyds Banking Groupa, Credit Suissea i Credit Agricolea, od 1,4 do 2,3 posto.

Dionice financijskog sektora podršku su dobivale i od skoka dionica BlueBay Asseta Managementa za 30 posto, nakon što je kanadska grupa Royal Bank of Canada najavila kupnju tog fond menadžera za oko 963 milijuna funta. Time se kanadska grupa želi probiti među vodećih 10 u svijetu u segmentu upravljanja imovinom.

Među najvećim gubitnicima bile su pak dionice rudarskih kompanija, pritisnute slabljenjem cijena niza kovina.

U takvom ozračju na udaru su bile dionice predvodnika te industrije, od Antofagaste i Lonmina do Vedante i Xstrate oslabjevši između 2,5 i četiri posto.

Pad cijena dionica rudarskih divova BHP Billitona i Rio Tinta za 2,4 odnosno 2,7 posto izazvana je viješću o odustajanju dviju kompanija od kontroverznog spajanja 'teškog' 116 milijardi dolara.

Od pojedinačnih gubitnika izdvaja se Phillips Electronics, čije su dionice potonule četiri posto nakon što je objavio oprezne prognoze u vezi rasta prodaje, ističući i dalje slabo povjerenje potrošača. Dionicama nije pomogla objava bolje od očekivane operativne dobiti u trećem tromjesečju.

Nikkei indeks Tokijske burze kliznuo je 0,02 posto, na 9.498 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙