FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi blago ojačali

LONDON/FRANKFURT, 11. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su blago ojačali, predvođeni financijskim i sektorom automobilske industrije, a podršku dionicama pružale su i nade u nove poticajne mjere američke središnje banke Fed.

Londonski je Ftse indeks u takvom okruženju ojačao 0,23 posto, na 5.670 bodova, a za toliko je približno u plusu bio i frankfurtski DAX, popevši se na 6.305 bodova.

„Prisutna su očekivanja o novom krugu kvantitativnog popuštanja monetarne politike, poglavito u SAD-u“, kazao je Henk Potts, valutni strateg u Barclays Wealthu.

Potts je dodao i da će poticaj tržištima pružiti tromjesečja poslovna izvješća. U fokusu pozornosti bit će Intel i JP Morgan, čija se objava očekuje u drugoj polovini tjedna.

Podršku su pružili i makrogospodarski podaci, uključujući one o talijanskoj industrijskoj proizvodnji, koji su u kolovozu pokazali daleko snažniji rast od očekivanog. Ohrabrili su i podaci iz Njemačke, što upućuje na nastavak snažnog rasta u eurozoni u trećem tromjesečju.

Na dobitku su tako bile dionice financijskog sektora na čelu sa Schroedersom, Provident Financialom i Ashmoreom, bilježeći rast vrijednosti u rasponu od 0,8 do 2,8 posto.

Među sektorima dobitnicima bio je i onaj automobilske industrije, predvođen Daimlerom, Porscheom i Fiatom, čije su dionice ojačale u rasponu od 1,2 do 2,5 posto.

Od pojedinačnih dionica najveće dobitke zabilježio je Electrolux, ojačavši 4,7 posto.

Veliki je pojedinačni gubitnik bio EADS, s padom cijene dionica od 2,6 posto nakon što im je Citigroup snizio rejting.

Burza u Tokiju danas nije radila zbog praznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙