FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 29. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ŠIBENIK - Suštinski problem domaćeg gospodarstva je kombinacija neodržive fiskalne pozicije i visoke razine inozemnog duga, upozorio je danas guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski govoreći na 20. godišnjoj konferenciji Zagrebačke burze koja se održava danas i sutra u Šibeniku. "Iako su manifestacijski oblici vrlo slični, uzroci krize u svjetskom gospodarstvu i kod nas nisu isti, pa nije ista niti njezina težina, način reakcije te putovi izlaska iz krize", napomenuo je Rohatinski. Upozorio je da je u jednom trenutku prijetio moratorij za vanjske obveze, prije svega državne, a tada je HNB reagirao otpuštanjem jedne trećine raspoloživih deviznih sredstava, oko pet milijardi kuna, jer je alternativa bila obratiti se MMF-u. I Vlada i ja mislili smo da to nije potrebno i da iz krize možemo izići vlastitim snagama, ako slušamo preporuku struke. U sličnoj situaciji opet bih učinio isto, no mislim da je to tada bila greška, rekao je Rohatinski. Ove godine u HNB-u procjenjuju pad domaćeg gospodarstva za 1,9 posto, a za iduću godinu procjene su im slične Vladinima, odnosno očekuju rast od 1,5 posto. Guverner HNB-a smatra kako je bitno smanjiti proračunski deficit kroz restrukturiranje rashoda, te potaknuti rast investicija, ali ne u infrastrukturu nego u proizvodnju za izvoz.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor otvorila je danas dovršenu 1. fazu velikogoričke obilaznice koja obuhvaća dio glavne trase u duljini od 1,2 kilometra i spojne ceste na državnu cestu D 408 u duljini od 2,7 kilometra, što ukupno iznosi 3,9 kilometara. Obilaznica će puno značiti za Velikogoričane, gospodarstvo Velike Gorice i cijele županije, te za sigurnost u prometu, istaknula je premijerka Kosor pohvalivši Hrvatske ceste koje su u predviđenom roku realizirale investiciju vrijednu 109 milijuna kuna. Druga faza obilaznice, čija je izgradnja već u tijeku, nastavlja se na prvu fazu i završava na čvoru Kosnica na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac, a ukupne je duljine 5,3 kilometara.

ZAGREB - Uprava Podravke odbila je ponudu OTP banke za kupnju 10,65 posto dionica, izvijestili su iz Podravke putem Zagrebačke burze. Uprava je uz suglasnost Nadzornog odbora na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o neprihvaćanju ponude za kupnju 10,65 posto dionica, o čemu je obaviještena OTP banka, navodi se u obavijesti Podravke. Podravka je 25. listopada zaprimila obavijest o prodajnoj opciji kojom je OTP banka, sukladno članku ugovoru o kupovnoj i prodajnoj opciji između Podravke i OTP banke od 27. ožujka prošle godine, obavijestila Podravku da želi iskoristiti prodajnu opciju na 10,65 posto dionica koprivničke tvrtke, a kojih je imatelj FIMA AMI Limited. Podravka je danas objavila i poslovne rezultate za prvih devet mjeseci ove godine prema kojima je Grupa Podravka ostvarila neto dobit od 82,3 milijua kuna što je rast za 95 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prvih devet mjeseci ove godine poslovni prihodi Podravke iznosili su 2,7 milijardi kuna i manji su za tri posto, dok poslovni rashodi bilježe veći pad, za pet posto, na 2,5 milijardi kuna.

ZAGREB- Ina Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 559 milijuna kuna, od čega je u neprekinutom poslovanju ostvarila neto dobit od 1,02 milijarde kuna, dok je u trgovanju plinom gubitak iznosio 460 milijuna kuna, izvijestio je predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott na današnjoj konferenciji za novinare. Riječ je o prvom "snažnom pozitivnom rezultatu nakon dvije godine", istaknuo je Aldott. Na pitanje novinara što uprava Ine očekuje od razgovora dvaju glavnih dioničara - hrvatske države i MOL-a o plinskom poslovanju u kojem kompanija konstantno stvara gubitke, Aldott je odgovorio da za Inu vrijedi načelo po kojem se plinskim biznisom može upravljati ako je on tržišno postavljen. Na pitanje koliko bi trebao poskupjeti plin za kućanstva da bi se postigle tržišne osnove, podsjetio je da Ina prodaje prostorni metar plina distributerima po 1,7 kuna, a uvozi ga po cijeni od 2,2 do 2,4 kune. Na regionalnom tržištu, cijena plina za kućanstva je od 3 do 3,5 kuna za prostorni metar, a cijena za kućanstva u Hrvatskoj trebala bi biti barem jednaka uvoznoj cijeni, rekao je.

ZAGREB- Prihodi T-Hrvatskog Telekoma u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 6,32 milijarde kuna, što je za 3,2 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je istodobno neto dobit smanjena za 15 posto, na 1,48 milijardi kuna, izvijestili su danas iz T-HT-a. Ističući da su prihodi i dalje pod utjecajem recesije i posebnih poreznih mjera, iz T-HT-a napominju da su do ovogodišnje akvizicije tvrtke Combis ostvarili korist u iznosu od 110 milijuna kuna, bez čega su se prihodi smanjili za 4,8 posto. Troškovi redovnog poslovanja T-HT Grupe također su bili manji nego lani, za 3,3 posto, i iznosili su 3,62 milijarde kuna, pri čemu pad bilježe i kod svih podsegmenata troškova. U poslovnom izvješću iz T-HT-a ističu da su u rujnu 2010. u okviru strategije širenja podnijeli prijavu za pretkvalifikaciju u privatizaciji Pošte i telekomunikacija Kosova d.d. (PTK), kao i da očekuju da će ovu godinu završiti s umjerenim padom prihoda.

ZAGREB - Zadarska Tankerska plovidba u prvih je devet mjeseci ove godine poslovala s neto dobiti od 40,8 milijuna kuna, što je dvostruko više od dobiti iz istog prošlogodišnjeg razdoblja kada je iznosila 20,4 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog nerevidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na web stranicama Zagrebačke burze. Ukupni prihodi Tankerske plovidbe u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosili su 868,3 milijuna kuna i na godišnjoj razini povećani su za 25 posto. U izvješću Tankerske plovidbe napominje se da je recesija dodatno produbila očekivani pad cijena vozarina, pa će društvo nastojati dodatno racionalizirati poslovanje.

ZAGREB - Varteks je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario gubitak od 45,6 milijuna kuna, što je povećanje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 38,2 milijuna kuna, navodi se u priopćenju tvrtke objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Ukupan prihod ostvaren je u iznosu od 246,2 milijuna kuna, što je pad za četiri posto, dok su istovremeno ukupni rashodi smanjeni za jedan posto, na 291,8 milijuna kuna. Rezultat poslovanja direktno je vezan uz jačanje gospodarske krize koja je dovela do pada opće potrošnje i jačanja nelikvidnosti, te uz restrukturiranje kompanije koje je nastavljeno i tijekom 2010. i jednokratne troškove koji su nastali kroz provedbu aktivnosti restrukturiranja, ističu u tvrtki.

ZAGREB - Porečka hotelska Grupa Plava laguna prvih je devet mjeseci ove godine poslovala s dobiti od 112,5 milijuna kuna, što je 2,6 posto viša dobit nego u istom lanjskom razdoblju, dok je samo u ovogodišnjem trećem tromjesečju dobit porasla 4,7 posto u odnosu na isto prošle godine i to na 127,4 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće te Grupe na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi Plave lagune u devet mjeseci ove godine iznosili su 475 milijuna kuna ili 0,2 posto manje nego lani, što je pratilo i smanjenje ukupnih rashoda od 1,5 posto, na 354,3 milijuna kuna.

ZAGREB - Opatijska hotelska kompanija Liburnia Riviera Hoteli prvih je devet mjeseci ove godine završila s dobiti od 20,2 milijuna kuna, što je za oko 4 milijuna kuna ili 16,1 posto manja dobit nego u istom lanjskom razdoblju, dok je samo u trećem tromjesečju ove godine dobit iznosila 35,6 milijuna kuna i viša je za 5,3 posto nego u istom tromjesečju prošle godine. Financijsko izvješće LRH na Zagrebačkoj burzi pokazuje da je ta tvrtka u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 172,9 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je 1,8 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su ukupni rashodi od 152,6 milijuna kuna viši za 0,3 posto.

OSIJEK - Četvrta međunarodna konferencija o poduzetništvu pod nazivom „Inovativnost + poduzetništvo > konkurentnost“ u Osijeku je okupila oko 180 sudionika i 25 izlagača iz šest zemalja u organizaciji osječkog Poduzetničkog inkubatora BIOS i osječkog Centra za poduzetništvo. Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić kazala je kako proračunska sredstva za poticanje poduzetnišva ove godine iznose 326 milijuna kuna. Kao neke od budućih mjera najavila je donošenje zakona protiv tzv. sive ekonomije, reformu sustava obrtničke i gospodarske komore te mjere pojednostavljivanja pokretanja poduzetničkih projekata, jer je po sadašnjim uvjetima i troškovima za osnivanje trgovačkih društava Hrvatska jedna od najskupljih zemalja u regiji.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks na početku današnjeg trgovanja porastao, primaknuvši se razini od 1.900 bodova, no kasnije je pao, unatoč dobrim poslovnim rezultatima nekoliko domaćih kompanija. Crobex indeks bio je u 12,45 sati u minusu 0,45 posto, na 1.884 boda, dok je na početku trgovanja porastao oko 0,3 posto, primaknuvši se psihološki važnoj razini od 1.900 bodova. Crobex10 oslabio je, pak, 0,08 posto, na 997 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 9,5 milijuna kuna, što je oko 5,5 milijuna više nego jučer u ovo doba. Najlikvidnija je danas dionica Atlantic Grupe. Uz promet od 3,3 milijuna kuna, cijena joj je porasla oko 0,6 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na tečajnu listu od prošlog petka ojačala prema euru za 0,02 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 7,339273 kune. Kuna je na tjednoj razini ojačala i prema švicarskom franku, za 0,80 posto, a oslabila prema američkom dolaru, za 0,67 posto, i prema britanskoj funti, za 1,92 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 5,374394 kune, dolara 5,311386 kuna, a funte 8,443710 kuna. U odnosu na jučerašnju tečajnu listu, kuna je ojačala prema euru za 0,02 posto, a prema franku za 0,16 posto, dok je oslabila prema američkom dolaru za 0,04 posto te prema britanskoj funti za 0,44 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙