FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oprez uoči govora predsjednika Feda

NEW YORK, 15. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas stagniraju jer investitori nisu skloni donositi investicijske odluke uoči govora predsjednika američke središnje banke Fed Bena Bernankea o monetarnoj politici te objava novih pokazatelja – podatka o inflaciji i maloprodaji u rujnu.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je na gubitku 19 bodova, dok je tehnološki Nasdaq ojačao 1,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks oslabio je 2,7 bodova i bio je neznatno ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Bernanke bi na konferenciji u bostonskom Fedu trebao održati predavanje o monetarnoj politici u okruženju niskih kamatnih stopa.

„Svi će pozorno slušati njegovo predavanje jer žele vidjeti naznake kvantitativnog popuštanja. I sam naslov predavanja prilično je poticajan. Kad god Fed govori o okruženju niskih kamatnih stopa to znači da se sprema angažirati oko monetarne politike. Trenutno je ta politika krajnje labava, a Fed signalizira da će postati još labavija“, kaže Barry Ritholtz, direktor analitike pri Fusion IQ.

Nove smjernice investitori očekuju i od podataka o prometu u maloprodaji i inflaciji mjerenoj potrošačkim cijenama.

Ekonomisti procjenjuju da je promet u američkoj maloprodaji u rujnu na mjesečnoj razini porastao 0,4 posto, kao i u kolovozu. Također, procjenjuju da su potrošačke cijene porasle 0,2 posto, nakon 0,3 posto u kolovozu.

Ujedno, Thomson Reuters i Sveučilište u Michiganu objavit će preliminarno izvješće o povjerenju potrošača u listopadu, a očekuje se i objava podatka o zalihama američkih poduzetnika u kolovozu te Empire State izvješće o industrijskoj aktivnosti.

Uoči početka službenog trgovanja General Electric razočarao je investitore svojim poslovnim rezultatima za treće tromjesečje. Toj kompaniji, koja proizvodi širok raspon proizvoda i posluje u gotovo svim sektorima američke industrije, prihodi su u trećem tromjesečju pali pet posto, na 35,9 milijardi dolara, a neto dobiti 18 posto, na 2,06 milijardi.

Na europskim burzama cijene dionica također danas stagniraju, pri čemu dobitke u tehnološkom sektoru zasjenjuje pad cijena dionica rudarskih kompanija.

Trenutno je frankfurtski DAX na dobitku 0,2 posto, na 6.467 bodova, dok je londonski Ftse u minusu 0,46 posto, na 5.700 bodova, a pariški CAC 0,05 posto na 3.817 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙