FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 27. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Bez poštivanja dostojanstva rada ne poštuje se ni dostojanstvo ljudske osobe, poručeno je s današnjeg okruglog stola kojim je obilježen 7. listopada, Svjetski dan dostojanstvenog rada. Dostojanstvo rada izravno je vezano uz pitanje redovite isplate plaća i uplate poreza i doprinosa, a na tom području se zbog krize situacija stalno pogoršava, istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Prema podacima iz kolovoza, ukupna nenaplaćena potraživanja dosegla su iznos od 31,9 milijardi kuna, od čega 12,7 milijardi otpada na poreze i doprinose. Uskoro se može očekivati val stečajeva jer je u prvih pola godine podignuto 500 zahtjeva za pokretanjem stečajnih postupaka. Trenutno se vodi oko 700 stečajnih postupaka koji u Hrvatskoj uglavnom ne završavaju s preustrojem nego s likvidacijom tvrtke, navedeno je. Hrvatska udruga poslodavaca ne podupire poslodavce koji ne isplaćuju plaće, niti plaćaju poreze i doprinose, te ih smatra nelojalnom konkurencijom ozbiljnim poslodavcima, ističe zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić.

RIJEKA - Čelnici Sindikata metalaca Hrvatske na današnjoj konferenciji za novinare najavili su za petak, 29. listopada, veliki prosvjed radnika Brodogradilišta 3. maj u Rijeci. Prosvjed pod nazivom "Marš brodograditelja" bit će otkazan ako Vlada na sutrašnjoj sjednici odobri 3. maju jamstva za izgradnju četiriju tankera za švedskog naručitelja, rekao je glavni sindikalni povjerenik u 3. maju Juraj Šoljić. Sindikalci navode da je najavljeni prosvjed prvi od niza "radikalnih koraka" koje namjeravaju poduzeti ako se hrvatskim brodogradilištima ne omogući popunjavanje knjiga narudžbi do kraja 2011. i time pruži šansa za rad, a kao sljedeću postaju najavljuju Zagreb. Predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević naglašava kako su sindikati čvrsto odlučili da neće dopustiti zatvaranje nijednog hrvatskog brodogradilišta i ustrajat će dokazivati kako brodogradilišta mogu poslovati bez gubitaka i na pozitivnoj nuli. U knjigama narudžbi pet hrvatskih brodogradilišta je 26 brodova, od čega osam domaćih - četiri se rade u 3. maju, dva u Brodosplitu i dva u Uljaniku. Svi poslovi oko njihove izgradnje moraju biti dovršeni do kraja 2011. a ako se ponovno ne otvori izdavanje državnih jamstava, u 2012. škverovi ostaju bez posla.

ZAGREB - Provedba antikorupcijskih mjera jedan je od osnovnih projekata ove Vlade i njezina prioritetna politika u reformi javne uprave od kad je Hrvatska 2004. stekla status zemlje kandidata za priključenje Europskoj uniji, kazao je danas potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker na otvaranju trodnevne regionalne konferencije o unutarnjoj financijskoj kontroli u javnom sektoru za zemlje kandidate i potencijalne zemlje kandidate za članstvo u EU. Istaknuo je kako je Hrvatska između ostalog dosad unaprijedila internu kontrolu financija, uvela strateško planiranje, izradila pisane procedure rada, te uspostavila vijeće unutarnje financijske kontrole. Važnost ostvarenog napretka očituje se i u uspješnom zaključenju pregovaračkog poglavlja 32 o financijskom nadzoru u srpnju, kazao je. Šef delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren također je istaknuo da je izgradnja mehanizama i alata za borbu protiv korupcije ključna, te naglasio da je reforma interne financijske kontrole od velike političke i gospodarske važnosti i ključan element procesa pristupanja. Uz sudionike iz Hrvatske na konferenciji sudjeluju predstavnici zemalja članica Unije - Bugarske, Mađarske, Rumunjske i Slovenije, te predstavnici zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 106,6 milijuna kuna, što je porast od 30,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Bez jednokratnih utjecaja, koji se u najvećem dijelu odnose na dobit ostvarenu prodajom stare proizvodne lokacije Neve, neto dobit je povećana za 8,4 posto na 80,4 milijuna kuna. Ukupan prihod od prodaje u prvih devet mjeseci ostvaren je u iznosu od 1,68 milijardi kuna, što je tri posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Komentirajući ostvarene rezultate stariji potpredsjednik Atlantic Grupe za Operativno poslovanje Mladen Veber je istaknuo kako su zadovoljni što je, unatoč dodatnom fokusu na finaliziranje preuzimanja Droge Kolinske, Atlantic Grupa uspješno nastavila s rastom prihoda od prodaje, poboljšanjem profitabilnosti i optimizacijom poslovnih procesa u 2010. Primaran cilj u narednim mjesecima ostaju ispunjenje najavljenih očekivanja za ovu poslovnu godinu te paralelna realizacija svih planiranih priprema za opsežnu integraciju Droge Kolinske u sustav Atlantic Grupe.

ZAGREB - Grupa Atlantska plovidba u prvih je devet mjeseci ostvarila dobit od 49 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvaren gubitak od 14,6 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Navedeni rezultati su očekivani, nešto bolji od planiranih, a rezultat su laganog oporavka svjetskog tržišta brodskog prostora i većih vozarina u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te boljih rezultata ostalih djelatnosti s obzirom na sezonski karakter njihovog poslovanja, navodi se u pojašnjenju poslovnih rezultata. Grupa je tijekom izvještajnog razdoblja ostvarila ukupne konsolidirane prihode u iznosu od 718,8 milijuna kuna, što je porast od 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Pomorstvo je ostvarilo 67 posto prihoda, avioprijevoz 25 posto, a hotelijerstvo 8 posto. Ukupni rashodi Grupe u prvih su devet mjeseci iznosili 669,7 milijuna kuna i za 4,2 posto su manji od onih u istom razdoblju prošle godine.

OSIJEK - Radnici IPK Tvornice ulja Čepin neće sutra prosvjedovati u Zagrebu, kao što su nedavno najavili, jer imaju najave da će nadležne institucije donijeti potrebne odluke za rješavanje problema u tom poduzeću, izvijestilo je danas županijsko povjereništvo Sindikata PPDIV-a. Poslovne banke blokirale su račune tvrtke zbog nepodmirenih kreditnih obveza od 52 milijuna kuna, a ovrha nad dionicama Uljare, zbog dugova koje vlasnik poduzeća IPK dd ima prema nekadašnjoj tvrtki iz toga sustava IPK Tvornici stočne hrane, zaustavila je mogućnost privatizacije. Županijski povjerenik PPDIV-a Šimo Orešković kaže kako sindikat ima saznanja da je HFP Vladi uputio prijedlog rješenja problema dokapitalizacije IPK dd, čime bi se skinula ovrha i otvorio put početku privatizacije tvrtke. Dodao je kako očekuju da bi Vlada već sutra mogla raspravljati o prijedlogu toga rješenja, pa da stoga nema razloga za sutrašnji prosvjed u Zagrebu.

OSIJEK - Zbog iznimno lošeg vremena, velike količine kiše, hladnih dana i prevlažne zemlje, jesenska sjetva pšenice u Osječko-baranjskoj županiji obavljena je tek na 20-ak posto planiranih površina, ističe voditelj Odjela za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore Županijske komore iz Osijeka Ernest Nad. Po njegovim riječima, sjetva pšenice najvećim će se dijelom obaviti u studenome, to jest poslije optimalnih rokova, naravno, uz pretpostavku da to dopuste vremenski uvjeti. Isto je i s jesenskom sjetvom ječma, zobi i uljane repice, rekao je Nad, dodajući kako je sjetva pšenice, ječma, zobi i uljane repice u Osječko-baranjskoj županiji planirana na 74.500 hektara. Pritom je planirana jesenska sjetva pšenice na 60.000 hektara.

ZAGREB - Više od polovice vozača u Hrvatskoj namjerava u iduće dvije godine kupiti automobil, pokazuje anketa provedena tijekom rujna i listopada na web portalu 4kotača u kojoj je sudjelovalo više od 600 ispitanika. Kupnju automobila u iduće dvije godine planira 53 posto sudionika ankete. Većina bi, 57 posto, kupila rabljeni automobil. Najčešći motivi za odluku o zamjeni automobila su starost postojećeg vozila i prelazak određene kilometraže. Relativno najviše ispitanika (29 posto) za automobil je spremno izdvojiti između 10.000 i 15.000 eura. Između 5.000 i 10.000 eura za automobil je spremno odvojiti 23 posto ispitanika, a najmanje ih je spremno platiti manje od 5.000 eura (16 posto) ili više od 20.000 eura (15 posto). Pritom 43 posto ispitanika automobil nije, niti ne planira, kupovati na kredit nego će ga platiti u gotovini. Trećina ispitanika automobil kupuje kombinacijom gotovine i kredita, dok 15 posto ispitanika automobil kupuje isključivo na kredit, a 11 posto na leasing.

ZAGREB - Po obujmu trgovanja i rastu cijena dionica očito je da se institucionalni investitori na Zagrebačkoj burzi i danas pozicioniraju pred objavu financijskih izvješća domaćih kompanija, a sudeći prema danas objavljenim rezultatima Atlantske plovidbe i Atlantic grupe, moguće je da će biti i ugodnih iznenađenja u ovoj sezoni objava. Crobex indeks bio je u 12,00 sati na dobitku 0,2 posto, na 1.897 bodova. Crobex10 je porastao 0,4 posto, na 1.003 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 13 milijuna kuna. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom Dalekovoda, od gotovo 4 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 2,5 posto, na 265 kuna. Slijedi dionica Podravke s prometom od 2,04 milijuna kuna i blagim rastom cijene, za 0,02 post, na 283 kune. Ta dionica u većem je fokusu investitora u posljednja dva dana zbog medijskih špekulacija da će mirovinski fondovi, uz potporu države, otkupiti 10,6 posto udjela te kompanije od OTP banke. Među milijunašima još su i dionice HT-a, koje bilježe rast cijene za 0,07 posto, na 269,5 kuna, te Petrokemije, sa porastom cijene za 1,54 posto, na 177,32 kune.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) blago ojačala prema euru, za 0,05 posto, u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,332618 kuna. Na vrijednosti je prema kuni izgubio i švicarski franak, za 0,88 posto, pa njegov srednji tečaj na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,364022 kune. Istodobno je porasla vrijednost američkog dolara u odnosu na kunu za 0,66 posto, na 5,300432 kune, a britanska funta ojačala je za 0,77 posto, na 8,405110 kuna po srednjem tečaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙