FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 26. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

RIJEKA - Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel razgovarao je danas s članovima Uprave koprivničke Podravke i nakon tog razgovora izjavio kako će Podravka u narednih 10-ak dana razmotriti mogućnost zadržavanja proizvodnje ili bar dijela proizvodnje u pogonu za punjenje bezalkoholnih pića Lero u Rijeci. "Dogovorili smo da će Podravka u narednih 10-ak dana razmotriti mogućnost kako da zadrži proizvodnju ili bar dio proizvodnje u Rijeci, ali i da se razmotri mogućnost otvaranja logističkog centra kako bi se određeni višak radnika, koji će se vjerojatno pojaviti, zbrinuo kroz otvaranje drugih radnih mjesta", kazao je Obersnel u izjavi novinarima nakon sastanka. Sastanak riječkog gradonačelnika s čelnicima Podravke, među kojima je i predsjednik Uprave Miroslav Vitković, najavljen je prošli tjedan, a povod mu je najava Podravke o zatvaranju pogona Lera u Gornjoj Vežici i preseljenje tog pogona u Lipik. Na novinarski upit je li s članovima Uprave Podravke razgovarao o eventualnoj prenamjeni zemljišta na kojem je smješten pogon i zapošljavanju sadašnjih radnika izvan Rijeke, Obersnel je odgovorio negativno.

ZAGREB - Rezultati poduzetnika po općinama i gradovima u prošloj su se godini kretali od 5,3 milijarde kuna neto dobiti u Gradu Zagrebu, pa do 518 milijuna neto gubitka u Gradu Dubrovniku, pokazuju podaci Financijske agencije. "Velika je razlika između općina i gradova prema neto dobiti, a to pokazuju i rezultati za prvih deset općina/gradova", ističu iz Fine. Prema ostvarenoj neto dobiti (dobit minus gubitak razdoblja) najbolji je Grad Zagreb s 5,3 milijardi kuna. Zagreb po ostvarenoj neto dobiti slijede Rovinj s 951,9 milijuna kuna i Karlovac sa 454,6 milijuna kuna. Nasuprot tim gradovima je Dubrovnik, čiji su poduzetnici u 2009. ostvarili neto gubitak od 518,5 milijuna kuna. S neto gubitkom od 449,5 milijuna kuna u prošloj su godini poslovali poduzetnici u Vukovaru, gubitak poduzetnika na području Šibenika iznosio je 288,5 milijuna kuna, a Rijeke 265,1 milijun kuna. Iz Fine nagglašavaju da se raspon ostvarene neto dobiti kod 325 općina/gradova kretao od najmanje u općini Ervenik, svega 12 kuna, pa do najveće neto dobiti Grada Zagreba. Na području čak 231 općine/grada poduzetnici su ostvarili neto gubitak od najmanjeg, u općini Slavonski Šamac u iznosu od 1.353 kune, do najvećeg neto gubitka u Gradu Dubrovniku od 518 milijuna kuna, navode iz Fine.

ZAGREB - Kompanije T-Hrvatski telekom i Ericsson Nikola Tesla danas su prvi put u Hrvatskoj uživo demonstrirali usluge implementirane testne mreže LTE, trenutno najnaprednije tehnologije u svijetu mobilnih komunikacija, koja bi u komercijalni rad ovisno o regulatoru i dodjeli koncesija mogla ići tek za godinu, godinu i pol dana. Demonstracija nekoliko usluga temeljenih na testnoj mreži LTE (Long Term Evolution) održana je za novinare i partnere, pri čemu je posebno zanimanje izazvala usluga 'mobilni reporter' koja omogućava da se određeni prilog s terena kvalitetno prenosi do TV studija i gledatelja, i to bežično. Testiranje će se, kako je najavljeno, sigurno na četiri lokacije u Zagrebu provoditi idućih četiri do pet mjeseci, a paralelno testiranje LTE mreže provodit će i na području Rijeke i Splita. Predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić i predsjednica ENT-a Gordana Kovačević istaknuli su da se time Hrvatska svrstava u malobrojne zemlje u svijetu koje testiraju LTE. Komercijalno su te mreže trenutno u primjeni samo u Švedskoj, Norveškoj i dijelu SAD-a.

ZAGREB - Hrvatska udruga za odnose s javnošću održat će 28. listopada u Zagrebu 11. godišnju konferenciju na kojoj se očekuje oko 300 sudionika i to, uz hrvatske, i predstavnici strukovnih udruga iz gotovo svih zemalja bivše države te iz nekoliko europskih zemalja. Najavljujući to godišnje okupljanje PR i struke odnosa sa javnošću, predsjednik HUOJ-a Drenislav Žekić istaknuo je njen ovogodišnji regionalni karakter. Za samu struku je kazao da u njoj iz godine u godinu u Hrvatskoj raste broj zaposlenih, trenutno ih je u svim društvenim segmentima oko 1.500, raste i broj članova HUOJ-a, sa 400 u zadnje tri-četiri godine na oko tisuću.

ZAGREB - Uljanik Grupa u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 10,6 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani za 66 posto, podaci su iz nerevidiranog, konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni su prihodi Uljanik Grupe u prvih devet mjeseci ove godine iznosili 2,09 milijardi kuna i povećani su 5,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Ukupni rashodi Uljanik Grupe u prvih su devet mjeseci 2010. iznosili 2,08 milijardi kuna, što je za 6,8 posto više nego u istom razdoblju lani.

ZAGREB - Gubitak Brodograđevne industrije 3. maj u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 139,3 milijuna kuna, što je dvostruko više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je gubitak bio 68,9 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvještaja BI 3. maj koji prenosi Zagrebačka burza. Ukupni prihodi Grupe 3. maj u prvih devet mjeseci ove godine od 1,02 milijarde kuna veći su u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje za 3,6 posto. Istodobno su ukupni rashodi porasli za 10 posto, na 1,16 milijardi kuna.

ZAGREB - Končar Distributivni i specijalni transformatori u prvih su devet mjeseci ostvarili ove godine neto dobit od 25,9 milijuna kuna, što je porast od 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni su prihodi tvrtke iznosili 561,7 milijuna kuna i povećani su 5,6 posto. U tvrtki napominju kako je izvoz povećan 8,5 posto na 470 milijuna kuna te čini 84,5 posto prihoda od prodaje. Ukupni su rashodi tvrtke u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosili 529,38 milijuna kuna i povećani su prema istom razdoblju prošle godine za 5,9 posto.

ZAGREB - Unatoč višku kuna u ponudi, danas je na Tržištu novca prijavljena potražnja tek djelomično podmirena, i to zbog neusklađenosti oko uvjeta kreditiranja. Potražnja je danas uvećana 10,5 posto u odnosu na jučer te je iznosila 140,93 milijuna kuna. Istodobno, ponuda je porasla gotovo 14 posto, na 110,93 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je ugovoreno 29,4 milijuna kuna i to po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,52 posto, što je 0,06 postotnih bodova manje nego jučer. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 40,93 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa smanjena je s jučerašnjih 0,76 na 0,74 posto.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze iznosio je danas 21,5 milijuna kuna, cijene gotovo svih trgovanijih dionica su porasle, a vrijednost dioničkog indeksa Crobex porasla je za 1,09 posto, 1.893,59 bodova. Nešto manje, za 0,87 posto, porasla je vrijednost specijaliziranog indeksa Crobex10 koji je trgovanje završio na 999,14 bodova. Ukupni promet Burze iznosio je 39,4 milijuna kuna, od čega se 21,5 milijuna kuna odnosi na redovni promet, a 17,9 milijuna kuna na prijavljeni promet. Najtrgovanija je danas bila dionica HT-a s prometom od 5,18 milijuna kuna. Cijena te dionice je porasla za 0,02 posto, na 269,40 kuna. Po prometu slijede dionice Podravke kojih je protrgovano za 2,6 milijuna kuna, a cijena im je, nakon jučerašnjeg rasta za više od jedan posto, nastavila rasti, danas za 2,28 posto, na 289,80 kuna. Promet od 2,16 milijuna kuna ostvarila je povlaštena dionica Adris grupe čija cijena bilježi rast za 1,03 posto. Na vrijednosti je dobila i dionica Ine, za 0,91 posto, a promet tom dionicom iznosi 1,9 milijuna kuna, dok je cijena dionice Dalekovoda porasla za 0,33 posto, a prodano ih je za 1,8 milijuna kuna. Među milijunaše danas su se uvrstile još tri dionice - Atlantske plovidbe, Petrokemije i Atlantic Grupe, a sve tri bilježe i rast cijene, Atlantske za 2,41 posto, Petrokemija za 2,35 posto, Atlantic Grupa za 0,37 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙