FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: stopa nezaposlenosti porasla sa 16,4 na 16,9 posto

ZAGREB, 21. listopada 2010. (Hina) - U Hrvatskoj je u rujnu, prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti porasla sa 16,4 posto, koliko je iznosila u kolovozu, na 16,9 posto, više nego što se očekivalo.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je, u prosjeku, da je u rujnu stopa nezaposlenosti porasla na 16,7 posto.

Nedavno je Hrvatski zavod za zapošljavanje izvijestio da je u rujnu broj nezaposlenih iznosio 289.503, što je za 6.173 osobe ili 2,2 posto manje nego mjesec dana prije, a za 30.310 osoba ili 11,7 posto više nego u rujnu prošle godine.

„Rast stope nezaposlenosti bio je očekivan s obzirom na podatke HZZ-a, no kako je stopa viša nego što smo procjenjivali, očito je da je došlo i do smanjenja broja radno aktivnog stanovništva. Ti negativni trendovi posljedica su stanja u realnom gospodarstvu, a stopa nezaposlenosti od 16,9 posto u rujnu najviša je stopa za taj mjesec od 2005. godine", kaže Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga.

Dodaje da će se rast nezaposlenosti sigurno se nastaviti do kraja godine, a oporavak ne očekuje prije kraja prvog tromjesečja iduće godine.

Zrinka Živković-Matijević procjenjuje da će psihološki važna granica od 300.000 nezaposlenih biti probijena već u studenome, a da bi se stopa nezaposlenosti do kraja godine mogla približiti razini od 18 posto.

Najviša razina stope nezaposlenosti u ovoj godini zabilježena je u ožujku, kada je dosegnula 18,4 posto, najvišu razinu u četiri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙