FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: nastavlja se trend pada industrijske proizvodnje?

ZAGREB, 21. listopada 2010. (Hina) - Ponajviše zbog slabosti domaće potražnje, ali i restrukturiranja prerađivačkog sektora, procjenjuje se da je u rujnu nastavljen trend slabljenja industrijske proizvodnje, koji traje od ožujka.

Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u rujnu, koje će, očekuje se, pokazati daljnji pad industrijske proizvodnje.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje, u prosjeku, da je u rujnu industrijska proizvodnja pala za 0,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Njihove procjene kreću se u rasponu od rasta za 1,7 posto do pada proizvodnje za 1,9 posto.

U kolovozu je pad industrijske proizvodnje usporen na 0,7 posto s 1,8 posto, koliko je iznosio u srpnju. Osim u prva dva mjeseca ove godine, kada je proizvodnja blago porasla, u svim ostalim mjesecima zabilježen je pad.

Makroekonomisti su podijeljeni u procjenama za rujan. Dio njih očekuje daljnje usporavanje pada proizvodnje.

"Očekujemo relativno mali pad od 0,4 posto godišnje, što je djelomično odraz niske baze iz rujna lani. Stabilizaciji proizvodnje doprinosi jači nego što se očekivalo oporavak inozemne potražnje za kapitalnim dobrima, primjerice opremom i postrojenjima, te intermedijarnim dobrima, praćen i dalje snažnim rastom narudžbi za sljedeće mjesece. S druge strane, slabost domaće potražnje negativan je faktor", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Međutim, nekoliko makroekonomista očekuje veći pad industrijske proizvodnje u rujnu nego u kolovozu.

"Ne očekujemo nastavak usporavanja pada, već naprotiv veći pad nego u kolovozu. Naime, domaća potražnja je slaba i uvelike ovisna o uvozu, dok inozemna nije dovoljna da bi pokrenula pozitivan trend domaće industrije, već samo ublažava njezin pad. Strukturnih promjena u realnom sektoru nije bilo, a i u slučaju njihovog provođenja pozitivni učinci ne mogu se vidjeti kratkoročno", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Većina europskih gospodarstava izašla je iz recesije, pa tamošnja potražnja jača, što pozitivno utječe na hrvatski izvoz. No, to još nije dovoljno da bi potaknulo rast industrijske proizvodnje.

"U rujnu je moguće očekivati nastavak pada industrijske proizvodnje na godišnjoj razini. Nastavak restrukturiranja domaćeg prerađivačkog sektora za posljedicu ima i smanjenje kapaciteta, te stoga ne treba iznenaditi ni nastavak pada proizvodnje", zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙