FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suradnja Osječko-baranjske županije i Poljoprivrednog fakulteta

OSIJEK,19. listopada 2010.(Hna) - Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i dekan osječkoga Poljoprivrednog fakulteta Vlado Guberac potpisali su danas dva sporazuma o provođenju istraživačkih projekata "Analiza tla trajne nasade" i "Model procjene pogodnosti tla za uzgoj povrća", za što je ta županija izdvojila sto tisuća kuna.

Po riječima župana Šišljagića, suradnja Poljoprivrednog fakulteta i Osječko-baranjske županije iznimno je dobra jer se znanost želi "što konkretnije pretočiti u praksu i tako pomoći gospodarskom razvoju županije, a posebice malih obiteljskih gospodarstava". Ta županija od 2003. godine financira i potiče analizu tla, što je jedan od uvjeta Europske unije, pred čijim je vratima Hrvatska, rekao je Šišljagić i dodao da ostale županije "zaostaju u tome jer nisu prepoznale važnost poznavanja kvaliteta tla vezano za preustroj poljoprivredne proizvodnje".

"Cilj je da slavonski seljak pređe na proizvodnju povrća, a ne isključivo žitarica kao do sada, pri čemu će znanje o kvaliteti tla biti od velike pomoći", rekao je dožupan Željko Kraljičak. Istaknuo je kako Hrvatska na godinu uvozi povrća za 400 milijuna dolara te ocijenio kako za to nema potrebe jer se u Hrvatskoj, posebice u Slavoniji i Baranji, može proizvesti dovoljno kvalitetnog povrća.

Dekan Vlado Guberac istaknuo je da je suradnja te znanstvene institucije i županije dobar primjer kako se znanost može primijeniti i kako može biti od velike koristi. U posljednjih osam godina ta županija na Poljoprivrednom fakultetu financira 80 projekata čiji su rezultati primjenjivi u poljoprivrednoj proizvodnji.

Danas su predstavljene i dvije stručne publikacije "Proizvodnja mesa" i "Najznačajniji štetnici, bolesti i korovi u uzgoju povrća", od ukupno 11 stručnih djela profesora i suradnika Poljoprivrednog fakulteta koje također financira županija. U protekle dvije godine izdano je šest znanstvenih publikacija, danas su predstavljene dvije, a sljedeće godine bit će objavljene još tri, istaknuto je. Knjige su namijenjene malim obiteljskim gospodarstvima te studentima Poljoprivrednog fakulteta, rekao je dekan Guberac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙