FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisani sporazumi o zaštiti i spašavanju

ZAGREB, 14. listopada 2010. (Hina) - Bilateralne sporazume u zaštiti i spašavanju danas su Zagrebu potpisale Republika Hrvatska i Republika Makedonija te Republika Slovenija i Republika Makedonija.

Sporazumi su potpisani u sklopu drugog sastanka čelnika regionalnih službi za žurne situacije, koji se održava u Hrvatskome vojnom učilištu "Petar Zrinski". Na sastanku, na kojem sudjeluju predstavnici Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske, razgovarat će se među ostalim o uspostavi regionalnih centara.

Sporazum između vlada Hrvatske i Makedonije o suradnji u zaštiti od prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa potpisali su ravnatelj hrvatske Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Damir Trut i direktor makedonske Uprave za zaštitu i spašavanje Šaban Saliu. Tom prigodom istaknuto je da suradnja dviju država u tom području već postoji, a sporazum će pridonijeti njihovoj još boljoj suradnji. Damir Trut rekao je kako se nada i želi da suradnja i pomoć bude u uvježbavanju, pomoći i konferencijama, a ne da jedni drugima moramo pomagati u spašavanju.

Šaban Saliu potpisao je u ime svoje vlade sporazum o suradnji u zaštiti od prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa s direktorom Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije Borisom Balantom.

Saliu je rekao kako je Makedonija, kao i s Hrvatskom, i sa Slovenijom i prije surađivala te je zahvalio na pomoći u zaštiti Ohridskog jezera, gdje je izvađeno oko tri tone neeksplodiranih ubojitih sredstava. Balant je rekao da je taj sporazum jedan od mnogih koji se potpisuje s državama bivše Jugoslavije te da je Slovenija jedan od prvih sporazuma potpisala s kolegama iz Hrvatske. Istaknuo je da velike nesreće koje se u svijetu događaju upozoravaju na potrebu suradnje među državama.

Drugi sastanak čelnika regionalnih službi za žurne situacije iz Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske održan je danas popodne u Hrvatskome vojnom učilištu "Petar Zrinski", gdje je jutros ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko otvorio dvodnevnu 2. konferenciju Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa koju organizira DUZS.

Tom je prigodom Karamarko istaknuo i kako su sve zemlje prepoznale potrebu međunarodne suradnje i zajedničkog djelovanja na smanjenju rizika od katastrofa. Rekao je da je Hrvatska sudjelovala i na konferenciji u Kobeu, da sudjeluje u radu Globalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa, a bilateralno surađuje s mnogim zemljama.

Potpisano je devet bilateralnih sporazuma o suradnji, a danas potpisani sporazum s Makedonijom je deseti, rekao je Karamarko i dodao kako mu je posebno drago što u Zagrebu bilateralni sporazum o suradnji u zaštiti od katastrofa potpisuju i Makedonija i Slovenija.

Podsjetio je da od prošle godine Hrvatska ima dužnost supredsjedatelja u EUR-OPA Sporazumu o suradnji u zaštiti od katastrofa Vijeća Europe, a od prošlog tjedna supredsjedatelj je i u Europskom forumu za smanjenje rizika od katastrofa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙