FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: daljnje kretanje Crobexa ovisi o signalima sa svjetskih burzi

ZAGREB, 17. listopada 2010. (Hina) - Početkom prošloga tjedna vodeći indeksi na Zagrebačkoj burzi potonuli su ispod psihološki važnih razina, no krajem tjedna uspjeli su se vratiti iznad njih, a njihovo daljnje kretanje ovisit će ponajviše o signalima sa svjetskih tržišta.

Crobex indeks prošloga je tjedna blago ojačao, 0,13 posto, zaključivši trgovanje na 1.905 bodova. Crobex10 porastao je, pak, 0,4 posto, na 1.006 bodova.

Oba indeksa tako su se vratila iznad psihološki važnih granica od 1.900 i 1.000 bodova, ispod kojih su, po prvi puta od 23. rujna, potonuli u utorak.

Redovni promet premašio je prošloga tjedna 99 milijuna kuna, te je bio gotovo trostruko već nego prethodnoga tjedna, skraćenog zbog praznika.

„Domaće tržište kapitala i dalje je u stagnacijskom tonu, pri čemu se održiviji trend, bilo pozitivan ili negativan, još ne nazire. Pad Crobexa ispod psihološki važne razine od 1.900 bodova mogao bi potaknuti njegovu oštriju korekciju naniže. No, sve će na kraju ovisiti o signalima sa svjetskih burzi, koje će odrediti daljnji smjer kretanja i na domaćoj burzi“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Najlikvidnija, s gotovo 32 milijuna kuna prometa, bila je dionica HT-a, kojoj je cijena ojačala 0,37 posto, na 272 kune.

Znatan promet, 20,8 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Exportdrva, pri čemu joj je cijena porasla 10,16 posto, na 594,84 kune.

Neuobičajeno velik promet tom dionicom rezultat je otkupa 35.000 vlastitih dionica koje je provela ta kompanija, što čini 24,3 posto udjela u temeljnom kapitalu. Exportdrvo u svom trezoru sada ima 45.790 vlastitih dionica, što čini 31,8 posto udjela u kapitalu.

Među likvidnijim izdanjima po skoku cijene za više od pet posto izdvaja se dionica Petrokemije. Uz promet od 3,9 milijuna kuna, cijena te dionice dosegnula je 165 kuna.

U građevinskom je sektoru većina dionica ostvarila dobitke. Tako su cijene dionica Dalekovoda, Ingre, Tehnike, Viadukta i IGH poskupile između 0,56 i 2,68 posto, dok je dionica Hidroelektre niskogradnje oslabila za 2,46 posto.

U brodarskom su sektoru, pak, cijene uglavnom pale. Dionice Atlantske plovidbe, Uljanik plovidbe i Tankerske plovidbe pojeftinile su između 1,25 i 3,7 posto, dok je dionica Jadroplova poskupila 1,11 posto.

I na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, drugi tjedan zaredom, što se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će američka središnja banka uskoro olabaviti monetarnu politiku, kao i dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks ojačao 0,5 posto, dok je S&P 500 porastao 0,9, a Nasdaq indeks 2,8 posto.

Na europskim je burzama također vladalo dobro raspoloženje. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,81 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 3,19, a pariški CAC 1,70 posto.

„Na svjetskim burzama u idućem razdoblju očekujem nešto veću volatilnost cijena zbog sezone objave financijskih izvješća kompanija za treće tromjesečje, koja će vjerojatno odrediti trgovanje u preostalom dijelu ove godine. Dio te volatilnosti vjerojatno će se preliti i na domaće tržište“, navodi Balgač.

Uz financijska izvješća, na smjer trgovanja utjecat će i najavljene Fedove mjere daljnjeg popuštanja monetarne politike radi poticanja gospodarskog oporavka.

„Kvantitativno popuštanje monetarne politike u SAD-u ima pozitivan utjecaj na burze, a poticaj investitorima dat će i financijska izvješća kompanija budu li solidna, a još više ako procjene poslovanja za zadnje tromjesečje budu optimistične“, smatra Balgač.

Uskoro počinje i sezona objave poslovnih rezultata domaćih kompanija za treće tromjesečje.

„Hrvatski bruto domaći proizvod za treće tromjesečje bit će nešto bolji nego prethodna dva tromjesečja, no pitanje je koliko to ima pozitivnog utjecaja na domaći realni sektor. Naime, većina pozitivnog utjecaja na BDP pristizala je iz prilično dobre turističke sezone. S obzirom da nismo izvozno orijentirano gospodarstvo, a visoka je i nezaposlenost, potražnja ostaje slaba, a to se reflektira na daljnji 'deleveraging' u realnom sektoru“, ocjenjuje Balgač.

Kako dodaje, zbog potonjeg se očekuje daljnji rast nezaposlenosti, i to ne samo zbog otpuštanja u privatnom nego i u javnom sektoru.

Tehnička analiza: S&P indeks iznad granica otpora

Na Wall Streetu su protekloga tjedna sezona financijskih izvještaja i nastavak rastućeg trenda, započetog još u rujnu, odigrali glavnu ulogu u proboju S&P 500 indeksa iznad linije otpora koje su mu nametale dugoročne trend linije, ističe Marko Erdeljac, voditelj retail deska u investicijskom društvu Erste vrijednosni papiri.

S&P 500 indeks dosegnuo je u petak 1.176 bodova. VIX indeks Čikaške burze opcija, poznat kao 'indeks straha', pao je, pak, prošloga tjedna 8,2 posto, na 19,03 bodova.

„Iz kretanja VIX indeksa prošloga tjedna možemo zaključiti da, s probijenim granicama otpora, postoji potencijal za daljnji rast tržišta sve dok se S&P nalazi iznad nekadašnjih otpora, koji su automatski postali potpore nakon što ih je tržište probilo“, kaže Erdeljac.

Padajuća trend linija, koja spaja najvišu točku S&P-a od 1.576,09 bodova i najnižu u ovoj godini od 1.219,80, postala je linija potpore na tjednoj razini, pa se u idućim tjednima mora promatrati kao granica između 'bikovskog' i 'medvjeđeg' tržišnog sentimenta, navodi Erdeljac.

„U slijedećem tjednu ta linija će se kretati između 1.161 i 1.157 bodova. Kratkoročnom, ali i dugoročnom tehničkom analizom utvrđena zona otpora u rasponu od 1.170 do 1.175 bodova također je promijenila svoju ulogu u zonu potpore. Dokle god se S&P nalazi iznad ta dva otpora, cijene dionica imaju šanse za nastavak rastućeg trenda“, smatra Erdeljac.

Na grafu na dugoročnoj skali otkrivaju se novi 'targeti' u slučaju rastućeg kretanja tržišta – prvi otpor S&P-j nalazi se na 1.195 bodova, gdje je 200-tjedni padajući pomični prosjek. U slučaju probijanja tog otpora, prvi otpori nalaze se tek na granici od 1.219 bodova, gdje se nalazi najviša točka S&P-a u ovoj godini, ali i u zoni od 1.228 do 1.232 boda, gdje se nalazi 61,8-postotni 'fibbonacci retracement' cijelog pada od najviše točke S&P-a u povijesti, pa sve do nizina iz 2009. godine od 667 bodova.

Ta točka, ako će biti dostignuta, pružit će jak otpor daljnjim pozitivnim kretanjima indeksa. Porast iznad te točke i nastavak bikovskog sentimenta moglo bi rezultirati porastom S&P indeksa sve do 1.350 - 1.380 bodova, pojašnjava Erdeljac.

„No, moramo imati na umu da svaki proboj iznad granica otpora vrlo često nosi i pokušaj testiranja istog. Zbog toga će, osim kretanja na tjednoj razini, izuzetno važno biti zatvaranje na mjesečnoj razini, gdje će se pojaviti jasniji signal za kretanje tržišta na dugoročnijim razinama. Nemogućnost zatvaranja na mjesečnoj razini iznad navedenih linija potpore otvorit će opet vrata medvjeđem scenariju, gdje se prve razine otpora S&P-u, ispod već navedenih, nalaze na 1.150 i 1.120 bodova“, napominje Erdeljac.

Osim kretanja S&P-a, ključno će biti pratiti kretanje VIX indeksa, koji je prošli tjedan završio na 19,03 boda.

„U bikovskom scenariju, granice otpora VIX-u nalaze se idućega tjedna na 18,2, 16,9 te 15,4 boda. Nastavak pada VIX-a daje snagu dioničkim bikovima, dok eventualni nenadani porast VIX-a daje za pravo medvjedima okušati sreću u pokušaju rušenja cijena dionica“, kaže Erdeljac.

Smatra da je vrlo znakovito i slabljenje dolara, koje čini američke dionice jeftinije stranim ulagačima, te kretanje odnosa između eura i dolara, na što također treba obratiti pažnju.

Prošli je tjedan tečaj eura završio ispod 1,40 dolara, na 1,3980 dolara. Eventualni odbijanac dolara i početak pada eura bio bi signal za potencijalni pad u cijenama na dioničkom tržištu, navodi Erdeljac.

„U svakom slučaju, sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija je u tijeku i fundamentalni investitori s nestrpljenjem čekaju svako izvješće kako bi mogli ocijeniti je li pravo vrijeme za prodaju dionica ili za ponovni dokup. Tehničkim analitičarima cijena pokazuje sve, pa se zato slijedećih par tjedana očekuje s nestrpljenjem kako bi mogli odabrati stranu na dugoročnim pozicijama u ovom vrlo zanimljivom trgovanju na američkim burzama“, zaključuje Erdeljac.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr/home.nsf/home/hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙