FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nastavlja se oprezno trgovanje

ZAGREB, 12. listopada 2010. (Hina) - Zbog nedostatka vijesti iz domaćeg poslovnog sektora i opreznog trgovanja na svjetskim tržištima, i danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje suzdržano trgovanje, uz nevelik promet.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je ojačao blagih 0,18 posto, na 1.906 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,05 posto, na 1.001 bod.

Redovni promet dosegnuo je 11,5 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego u petak.

„Budući su na svjetskim burzama investitori u iščekivanju novih poteza Feda vezanih uz monetarnu politiku te poslovnih rezultata kompanija za treće tromjesečje, relativno su nezainteresirani za ulaganje u dionice. Slično je i na domaćoj burzi, na kojoj danas očekujem slično trgovanje kao i jučer te nastavak niskih prometa“, kaže Nada Harambašić, glavna financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Uz dionicu HT-a, u fokusu ulagača mogla bi i dalje biti dionica Petrokemije, kojom je jučer protrgovano 1,9 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,6 posto, na 161 kunu.

A sa svjetskih burzi ne stižu poticajni signali. Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, jer su ulagači oprezni uoči objave niza makroekonomskih podataka i kvartalnih poslovnih izvješća kompanija.

Na azijskim su burzama, pak, cijene dionica jutros pale, ponajviše u Japanu, gdje ulagače zabrinjava visok tečaj jena prema dolaru, što nanosi štete tamošnjem gospodarstvu.

Nedavni pad tečaja dolara prema jenu na najnižu razine u 15 godina od 81,37 jena, i verbalni rat između Kine i SAD-a o tečajevima navode ulagače na oprez.

I na europskim su burzama na početku trgovanja cijene dionica jutros oslabile.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙