FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: trgovanje u stagnacijskom tonu

ZAGREB, 15. listopada 2010. (Hina) - Trgovanje na Zagrebačkoj burzi i danas se odvija u stagnacijskom tonu, bez naznaka održivijeg trenda, a najveća je pozornost investitora na dionicama HT-a i Atlantske plovidbe.

Crobex indeks bio je u 12,00 sati u plusu 0,26 posto na 1.896 bodova, a Crobex10 0,3 posto, na 998 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 8,23 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Domaće tržište kapitala i dalje je stagnacijskom tonu, pri čemu se održiviji trend, bilo pozitivan ili negativan, još ne nazire“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Kako dodaje, pad Crobexa ispod psihološki važne razine od 1.900 bodova mogao bi potaknuti njegovu oštriju korekciju naniže.

„No, sve će na kraju ovisiti o signalima sa svjetskih burzi, koje će odrediti smjer kretanja i na domaćoj burzi“, zaključuje Balgač.

Najlikvidnija je do podneva bila dionica HT-a, s prometom od 4,4 milijuna kuna i rastom cijene za 0,39 posto, na 270 kuna.

Među milijunaše još se uvrstila i dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 1,2 milijuna kuna i blagim rastom cijene, za 0,05 posto, na 789 kuna.

Među likvidnijim izdanjima po skoku cijene za više od 5 posto izdvaja se dionica Petrokemije. Trenutno stoji 168 kuna, a njome je do podneva protrgovano 734.000 kuna.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je da su u rujnu cijene dobara i usluga, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle za 0,3 posto u odnosu na kolovoz, dok su u odnosu na lanjski rujan bile veće za 1,4 posto.

Blago jačanje inflacije u skladu je s očekivanjima jer je pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo u prosjeku da je inflacija u rujnu dosegnula 1,3 posto.

Inflacija od 1,4 posto najviša je u ovoj godini. Dosad je najviša stopa rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini zabilježena u siječnju, kada je iznosila 1,1 posto, dok je najniža, 0,6 posto, zabilježena u travnju.

Na europskim burzama danas su cijene većine dionica u plusu, a najviše pozornosti privlači maloprodajni sektor zbog vijesti iz tog sektora.

Tako je francuski Carrefour zabilježio pad cijene dionice za 4 posto, na 38,52 franka, izvijestivši da će imati nešto veće troškove nego je planirano zbog svojih operacija u Brazilu.

Švedski maloprodajni lanac H&M, pak, ostvario je rast cijene dionice za 1 posto na 241 krunu, objavivši da mu je prodaja u rujnu porasla 8 posto.

Američki terminski indeksi danas bilježe tek neznatne oscilacije, jer investitori nisu skloni donositi investicijske odluke uoči govora predsjednika američke središnje banke Fed Bena Bernankea o monetarnoj politici te objave novih pokazatelja – podatka o inflaciji i maloprodaji u rujnu.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr/home.nsf/home/hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙