FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: vijesti iz svijeta potiču, domaća situacija zabrinjava

ZAGREB, 14. listopada 2010. (Hina) - Snažan rast cijena dionica na svjetskim tržištima mogao bi danas poticajno djelovati na Zagrebačku burzu, no ulagače brinu slabost domaćeg gospodarstva i sukobi na političkoj sceni.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 4 porast.

Crobex indeks jučer je porastao 0,47 posto, na 1.898 bodova, a Crobex10 0,45 posto, na 1.001 bod.

Redovni promet iznosio je 13,2 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego prethodnoga dana.

„Uz nešto veće promete nego prethodnoga tjedna, na domaćem tržištu i dalje indeksi stagniraju, a tako će vjerojatno biti i danas, unatoč snažnom uzletu svjetskih burzovnih indeksa. Investitori su prilično nervozni zbog neizvjesnih gospodarskih izgleda i sukoba na domaćoj političkoj sceni“, kaže Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Na sumorno raspoloženje domaćih investitora utjecalo je nedavno izvješće Međunarodnog monetarnog fonda u kojem je upozoreno da Hrvatska kaska za ostalim državama u regiji po pitanju izlaska iz recesije, dodaje Nagy.

U međuvremenu, guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski kazao je da će ovogodišnji pad bruto domaćeg proizvoda iznositi 2 posto, a ne 1,6 posto koliko procjenjuje Vlada.

U intervjuu za slovenski mjesečnik Bančni vestnik, koji danas prenosi Jutarnji list, Rohatinski je izjavio i da će Hrvatska morati sklopiti novi stand by aranžman s MMF-om, ne uspije li Vlada u konsolidaciji javnih financija.

„Investitori ne vide gospodarski oporavak sve dok ne dođe do stabilizacije na političkoj sceni, stoga i vlada tako duboka letargija na domaćoj burzi“, navodi Nagy.

Na svjetskim tržištima, pak, proteklih dana cijene dionica snažno rastu. Na Wall Streetu su u srijedu dosegnule nove najviše razine u posljednjih pet mjeseci, zahvaljujući slabosti dolara i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija.

Ulagače ohrabruje i proboj S&P 500 indeksa iznad kratkoročne tehničke razine otpora od 1.173 boda, što je njegova najviša razina od 6. svibnja. Jučer na zatvaranju iznosio je 1.178 bodova. Iduća tehnička razina otpora S&P 500 indeksu nalazi se na otprilike 1.220 bodova, što je njegova najviša ovogodišnja razina.

I na azijskim i europskim burzama cijene dionica jutros su snažno porasle, posebice u rudarskom sektoru, jer je pad tečaja dolara na najnižu razinu u 10 mjeseci u odnosu na košaricu valuta potaknuo rast cijena sirovina.

Tečaj eura, pak, jutros je dosegnuo 1,4080 dolara, najvišu razinu u proteklih 8 mjeseci.

„Na europskim burzama danas nema značajnijim makroekonomskih objava, dok se na Wall Streetu očekuje podatak o američkoj trgovinskoj bilanci i indeks proizvođačkih cijena, kao i nova poslovna izvješća kompanija za treće tromjesečje“, navodi Nagy.

Poslovne rezultate danas će objaviti Google i rudarski div Rio Tinto.

„U nešto većem fokusu investitora mogle bi biti dionice američkih tehnoloških kompanija, prvenstveno zbog toga što je taj sektor po izvedbi podbacio u proteklom razdoblju uslijed loših procjena poslovanja. Sada u Intelu s blagim optimizmom gledaju na buduće poslovanje, pa se ulagači nadaju takvim procjenama i u ostatku tehnološkog sektora“, ocjenjuje Nagy.

A sukladno očekivanjima da će američke vlasti dodatno olabaviti monetarnu politiku, velik je interes investitora i za plemenite kovine, koje se koriste kao zaštita od rizika inflacije.

Tako je cijena zlata jutros dosegnula novu rekordnu razinu od 1.376 dolara po unci, a srebra 24,22 dolara po unci, što je njezina najviša razina u protekla tri desetljeća.

Na naftnom se tržištu, pak, nakon prošlotjedne korekcije naniže uslijed dobitonosnih prodaja, terminska cijena oporavila, pa je jutros porasla za 80-ak centi, na 82,50 dolara po barelu.

„Cijene nafte sada je na razinama koje ciljaju proizvođači OPEC-a, odnosno između 81 i 84 dolara za barel. Kako se ne očekuje znatniji rast potražnje za naftom jer globalno gospodarstvo stagnira, i cijena nafte mogla bi u idućem razdoblju stagnirati“, zaključuje Nagy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙