FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 15. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LUXEMBOURG - Godišnja stopa inflacije u eurozoni i EU27 u rujnu je blago porasla, pokazali su podaci europskog statističkog ureda Eurostata. U eurozoni je godišnja stopa inflacije iznosila 1,8 posto, nakon 1,6 posto u kolovozu, priopćio je Eurostat. U 27 članica Europske unije godišnja stopa inflacije porasla je u rujnu na 2,2 posto, s 2,0 posto koliko je iznosila u mjesecu ranije. odnosu na prethodni mjesec cijene su u rujnu i u eurozoni i u 27 članica EU ojačale 0,2 posto.

LUXEMBOURG - Vanjskotrgovinska bilanca eurozone u kolovozu je iskazala manjak u visini 4,3 milijarde eura, nasuprot višku od 6,2 milijarde eura ostvarenom u mjesecu ranije, pokazuju u petak prve procjene europskog ureda za statistiku Eurostata. U vanjskotrgovinskoj razmjeni s ostatkom svijeta 27-člana Europska unija u kolovozu je zabilježila manjak u visini 17,3 milijarde eura, čime je on gotovo utrostručen u odnosu na prethodni mjesec kada je iznosio 6,2 milijarde eura, objavio je Eurostat. Prema desezoniranim podacima Eurostata, izvoz eurozone u kolovozu je na mjesečnoj razini uvećan za jedan posto a uvoz za 1,8 posto, dok je izvoz EU-a kliznuo 0,1 posto a uvoz porastao za 1,3 posto.

RIM - Francuska i Italija založile su se da se održi razina proračuna Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), te da se tržišta bolje reguliraju kako bi se poljoprivrednici zaštitili od nestabilnosti cijena. Francuski ministar poljoprivrede Bruno Le Maire i talijanski Giancarlo Galan ocijenili su u četvrtak u Rimu da je "nužno da proračun CAP-a bude na visini njegovih ambicija", kaže se u priopćenju objavljenom nakon bilateralnih razgovora. "Zajedno s Njemačkom i Italijom mislimo da se minimalno treba zadržati sadašnja razina i imamo osjećaj da je danas većina zemalja EU-a toga stajališta", pojasnio je Le Maire na konferenciji za novinare. Dvojica ministara razgovarala su i o regulativi tržišta u svjetlu rastuće nestabilnosti cijena poljoprivrednih proizvoda. Rim i Pariz odlučili su formirati radnu skupinu kako bi "zajedno pripremili francusko predsjedništvo G20", skupine koja si je kao jedan od prioriteta zadala borbu protiv prekomjerne promjenjivosti cijena hrane i poljoprivrednih proizvoda.

WASHINGTON - Epidemija ovrha nad kućama u rujnu je nastavljena s rekordnih 102.134 nekretnina koje su vjerovnici oduzeli dužnicima koji su kasnili ili su prestali otplaćivati rate hipotekarnih kredita, objavila je u četvrtak tvrtka RealtyTrac Inc. To je najveći broj ovrha nad kućama u jednom mjesecu, od 2005., kada je RealtyTrac Inc. počeo voditi tu statistiku. Broj započetih ovršnih postupaka u rujnu je povećan za tri posto. Kuće nad kojima banke i drugi vjerovnici izvrše ovrhu čine oko 20 posto kuća koje se trenutačno prodaju na američkom tržištu, a u saveznim državama s najvećim stopama ovrha, one čine i do 30 posto tržišta. Nacionalna udruga državnih odvjetnika, objavila je u srijedu da će provesti koordinirane istrage u svih 50 saveznih država, o tome jesu li banke i drugi kreditori koristile lažne dokumente i potpise kako bi opravdali stotine tisuća ovrha.

PARIZ - Prodaja automobila u Europi pala je u rujnu, šesti mjesec zaredom, zbog nastavljenog pada potražnje nakon ukidanja državnih poticaja i slabljenja povjerenja potrošača u uvjetima neujednačenog oporavka, priopćilo je Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA). Broj novih registracija u Europskoj uniji u rujnu je smanjen za 9,6 posto, na 1.227.645 automobila, priopćila je ACEA. U prvih devet mjeseci ove godine prodaja novih automobila u EU-u pala je za 4,3 posto. Pad je zabilježen na svim ključnim tržištima EU-a, ističe se nadalje u priopćenju te grupacije.

LUXEMBOURG - Animatori i voditelji ljetnih kampova imaju pravo na dnevni odmor tijekom trajanja njihova ugovora o radu, ocijenio je ovoga tjedna Europski sud pravde (ECJ) u Luxembourgu, naglašavajući da francuski zakoni ne poštuju propise Europske unije. Francuska pravila ne uključuju pojedinačno pravo jasno definirano u europskoj direktivi iz 2003. o radnom vremenu, i "u suprotnosti su s njezinim ciljem", kaže Sud u priopćenju. Unija sindikata "Solidaires Isere" zatražila je poništavanje francuske uredbe iz 2006. i obratila se ECJ-u. Po europskim zakonima, zemlje članice EU-a moraju poduzeti "potrebne mjere kako bi svaki radnik imao dnevni odmor, odnosno minimalno razdoblje od 11 uzastopnih sati odmora u razdoblju od 24 sata", podsjeća Sud.

PARIZ - Najveći francuski sindikat vozača kamiona CFDT pozvao je svoje članove da se pridruže nacionalnom štrajku protiv najavljene mirovinske reforme, što bi moglo predstavljati veliki izazov za francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji stoji iza predložene reforme, javljaju agencije. Dužnosnici CFDT-a potvrdili su da su na sastanku kasno navečer u četvrtak odobrili pokretanje štrajka već u petak, prenosi agencija Reuters. Nacionalnom štrajku su se osim radnika u prometu odazvali i radnici u rafinerijama i drugim energetskim postrojenjima. Prosvjedi nisu zaustavili proces prihvaćanja zakona o mirovinskoj reformi, koji je već potvrđen u rujnu u Nacionalnoj skupštini, a o njemu se trenutno raspravlja u Senatu.

LUXEMBOURG - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso smatra da nije moguće postići međunarodni sporazum o klimi u prosincu na sastanku u Cancunu, te se založio za produljenje Protokola iz Kyota koji istječe 2012. a cilj mu je smanjivanje emisije stakleničkih plinova. U pismu upućenom predsjedniku Europske unije Hermanu van Rompuyu i na adrese 27 europskih vlada Barroso se zalaže za "realno stajalište" EU-a u pregovorima o klimi u Cancunu. "Ponuda EU-a da smanji emisije za 30 posto (do 2020.) ostaje na stolu kao uvjetna ponuda", ipak je dodao. Barroso smatra da treba održati obećanje EU-a o pomoći najsiromašnijim zemljama u borbi protiv posljedica klimatskog zagrijavanja, u visini od 2,4 milijarde eura. Njegov je prijedlog izazvao raspravu na sastanku ministara za okoliš u Luxembourgu.

BRUXELLES - Belgijski parlament dao je zeleno svjetlo za sudjelovanje Belgije u Europskom fondu za financijsku stabilnost, utemeljenom u proljeće kako bi se pomoglo zemljama eurozone koje se nađu u krizi. Belgijski udio u fondu procjenjuje se na oko 15 milijardi eura, naglasio je posebni izvjestitelj EP-a, zastupnik Georges Gilkinet. Nakon belgijske ratifikacije, Slovenija je ostala jedina zemlja eurozone koja se još nije formalno priključila tom fondu, stvorenom kako bi se pomoglo zemljama koje se nađu u financijskim poteškoćama kao što je bio slučaj s Grčkom.

PEKING - Inozemna izravna ulaganja u Kinu poskočila su u rujnu, objavila je kineska vlada, ocijenivši taj podatak mogućim znakom obnove povjerenja u gospodarstvo. Strana ulaganja u tvornice i drugu nefinancijsku imovinu porasla su u prošlom mjesecu za 6,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosila su 8,4 milijarde dolara, izvijestilo je ministarstvo trgovine. U kolovozu ulaganja su uvećana za samo 1,4 posto i iznosila su 7,6 milijardi dolara. Ukupna vrijednost inozemnih izravnih ulaganja u devetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna iznosila je 74,3 milijarde dolara, priopćilo je ministarstvo.

MOSKVA - Ublažavanje ruskih propisa o trgovini rubljom nema za cilj omogućiti njezino slabljenje, niti ta mjera ima ikakve veze s valutnim ratom, ustvrdio je ruski ministar financija Aleksej Kudrin. Rusija je u srijedu povećala raspon za fluktuaciju rublje s tri na četiri rublje, čime se ruskoj valuti omogućava jačanje odnosno slabljenje za dodatnih 50 kopejki, odnosno pola rublje. Time će središnja banka dobiti više prostora za fleksibilnost. „Fleksibilniji tečaj rublje nije povezan ni sa kakvom utrkom u snižavanju vrijednosti valute, već ima za cilj minimizirati ili ukloniti potrebu za intervencijama središnje banke“, kazao je ministar.

LJUBLJANA - Slovenska tvornica kristala "Rogaška" očekuje velik poslovni uspjeh u SAD-u nakon što je američki tajkun Donald Trump pristao da se njihovi proizvodi u Americi prodaju pod njegovom robnom markom, prenose slovenski mediji. Nakon višemjesečnih pregovora Trump je s "Rogaškom" sklopio ugovor o licenci po kojem će se proizvodi Rogaške u SAD-u prodavati pod brandom "Trump Home" i "Trump Crystal Gifts". Njihova cijena kretat će se na početku u rasponu od 25 do 600 dolara. "S vremenom očekujemo i prelazak u viši cjenovni razred. S Trumpovim imenom otvarat će nam se vrata svuda jer je Trump poznat u cijeloj Americi", izjavio je direktor Rogaške Davor Šenija, a prenose mediji. Ugovor o licenci sklopljen je na pet godina i bit će na snazi i u slučaju moguće kandidature Trumpa na predsjedničkim izborima 2012. godine.

BERLIN - Njemački znanstvenici predstavili su novi automobil nazvan "MadeinGermany" (MIG), koji vozi sam, a putnici ga čak mogu i pozvati da ih pokupi na dogovorenom mjestu. Kompjuterski stručnjak Raul Rojas i njegov tim na berlinskom Slobodnom sveučilištu (FU) razvili su eksperimentalno vozilo za koje se nadaju da će izazvati revoluciju u automobilskom prijevozu. Putnici mogu nazvati svoj MIG pomoću pametnog mobitela ili iPada, a zatim će vozilo zahvaljujući integriranom GPS-u locirati svoj položaj i položaj putnika, te ga obavijestiti gdje će ga i za koliko vremena pokupiti.

STOCKHOLM - Div mobilne telefonije Sony Ericsson izvijestio je da su pametni telefoni i dalje ključni segment njegova poslovanja, s natpolovičnim udjelom u ukupnim prihodima u trećem tromjesečju. U tri mjeseca do kraja rujna neto dobit grupacije iznosila je 49 milijuna eura, u usporedbi s neto gubitkom od 164 milijuna eura godinu dana ranije. Prihodi su ostali nepromijenjeni u odnosu na isto tromjesečje godine ranije i iznosili su 1,6 milijardi eura, ali su umanjeni za devet posto u odnosu na prethodno tromjesečje, priopćila je nadalje ta grupacija. U tvrtki procjenjuju udio u globalnom tržištu mobilnih telefona na četiri posto.

SAN FRANCISCO - Google je izvijestio o 32-postotnom skoku dobiti u trećem tromjesečju, na 2,2 milijarde dolara, uz prihode od 7,3 milijarde dolara. Internetski oglašivački div objavio je u četvrtak da je zabilježio skok broja objavljenih oglasa i posjeta klijenata na stranice koje oglašava. Izvješće je umirilo bojazni ulagača da tvrtka možda gubi fokus nakon što su mediji prošlog tjedna objavili da testira vozilo bez vozača i ulaže u polaganje podmorskog kabla koji bi tvorio kičmu velike farme vjetroelektrana uz istočnu obalu SAD-a. „Google je imao odlično tromjesečje", rekao je izvršni direktor Eric Schmidt u pripremljenoj izjavi.

ISTAMBUL - Turske i kineske tvrtke surađivat će na projektu gradnje mreže za brze vlakove u Turskoj, koja će se protezati od njezine zapadne granice s Bugarskom i Grčkom do istočne granice s Armenijom, izvijestili su turski mediji. Prema riječima glavnog direktora Turskih državnih željeznica (TCDD-a) Sulejmana Karamana, sporazumi dogovoreni tijekom prošlotjednog posjeta kineskog premijera Wena Jiabaoa Turskoj uključuju i onaj u sklopu kojeg će Kina osigurati 28 milijuna dolara za financiranje te željezničke mreže. Karaman je kazao da Turska planira graditi željezničke linije za brze vlakove ukupne dužine šest tisuća kilometara, od grada Edirne u zapadnoj Turskoj do Karsa na granici s Armenijom. Turska trenutačno gradi i podvodni željeznički tunel ispod Bospora kraj Istanbula, koji će omogućiti slobodno prometovanje vlakova od zapadne Europe do Kine.

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima oko razine od 83 dolara za barel dok trgovci čekaju govor guvernera američke središnje banke radi mogućih najava novih poticajnih mjera za gospodarstvo. Cijene barela za isporuke u studenom ostale su na američkom tržištu gotovo nepromijenjene na 82,62 dolara. Na tržištu u Londonu barel je pojeftinio 26 centi na 83,94 dolara. OPEC je na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 80,95 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi u petak su oscilirali između negativnog i pozitivnog područja, pri čemu su podršku dobivali od tehnoloških dionica dok su ih pritiskale dionice rudarskih kompanija. Londonski je Ftse indeks u takvom okruženju oslabio 0,33 posto, na 5.708 bodova, dok je frankfurtski DAX bio na dobitku 0,21 posto, popevši se na 6.468 bodova. Ulagači su bili na oprezu budući da radi boljeg uvida u to što američka središnja banka Fed planira učiniti kako bi poduprla gospodarstvo čekaju govor njezina čelnika Bena Bernankea.

TOKIO - Na azijskim su tržištima cijene dionica jutros oslabile, prateći jučerašnji pad na Wall Streetu, dok se tečaj dolara stabilizirao, no i dalje se u odnosu na košaricu valuta kreće nedaleko najnižih razina u 10 mjeseci. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Indiji pale između 0,1 i 0,5 posto. U Šagnaju su cijene dionica skočile više od dva posto, u Singapuru oko 0,7 posto, dok se južnokorejski Kospi indeks kreće na rubu pozitivnog i negativnog područja. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je sati u minusu 0,5 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak vodeći indeksi pali zbog snažnog pritiska na dionice banaka, što je posljedica otvaranja istrage o mogućim nezakonitostima u ovrhama nad kućama, koje bi mogle skupo koštati banke. Dow Jones indeks oslabio je 1,5 bodova, ili 0,01 posto, na 11.094 boda, dok je S&P 500 pao 0,36 posto, na 1.173 boda, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 2.435 bodova. Najviše su pale cijene dionica banaka jer ulagači strahuju da će banke skupo platiti moguće nezakonitosti u provođenju ovrha nad kućama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙