FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 13. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LUXEMBOURG - Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u eurozoni i Europskoj uniji snažno je porasla u kolovozu u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci europskog statističkog ureda. Tako je u eurozoni proizvodnja u kolovozu uvećana za jedan posto a u EU27 za 0,8 posto u odnosu na srpanj, objavio je Eurostat. U srpnju je u obje zone zabilježen rast u visini 0,1 posto. Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja u eurozoni porasla je u kolovozu za 7,9 posto a u EU27 za 7,5 posto, priopćio je nadalje Eurostat.

WASHINGTON - Američki ministar financija Timothy Geithner izjavio je kako ne vidi opasnost od izbijanja globalnog valutnog rata, kazavši također da želi maksimalno pojačati poticaje Kini da dopusti jačanje juana. Bude li i dalje održavala svoju valutu na umjetno niskoj razini, Kina će štetiti vlastitim temeljnim razvojnim ciljevima, izjavio je Geithner u intervjuu za Bloombergovu političku tv emisiju Charlie Rose Show. „Uvjeren sam da će s vremenom doći do aprecijacije“, kazao je. „Mi samo želimo biti sigurni da će se to događati postupno, ali ipak zamjetnim tempom“. Na pitanje kako komentira medijska izvješća o valutnom ratu, budući da brojne zemlje poduzimaju korake kako bi zaustavile rast svojih valuta, Geithner je kazao kako smatra da takve opasnosti nema.

BRUXELESS - Potaknuta ekološkom katastrofom koju je izazvalo izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu, Europska komisija je priopćila da su Europskoj uniji potrebni oštriji zakoni za eksploataciju nafte i plina u moru. U izvješću na 15 stranica Komisija je utvrdila da za „aktivnosti crpljenja nafte i plina u vodama EU-a vrijede različiti zdravstveni, sigurnosni i ekološki standardi“, koji možda ne bi omogućili odgovarajuću reakciju na potencijalne rizike u toj industriji. Kako bi se riješio taj problem, europski povjerenik za energiju Guenther Oettinger najavio je konkretne prijedloge koji će biti predstavljeni najkasnije u ljeto sljedeće godine. Novi bi zakoni prisilili kompanije da prije dodjele licenci za bušenje dokažu da imaju dovoljno financijskih sredstava za nadoknadu štete u okolišu, a također bi morale pokrivati sve štete unutar 200 milja od obale, nasuprot postojećem ograničenju od 12 milja.

BRUXELLES - Talijanske porezne odredbe na temelju kojih je Katolička crkva oslobođena obveze plaćanja poreza na nekretnine možda nisu u skladu s propisima Europske unije o državnoj pomoći, upozorila je u utorak Europska komisija. Vatikan trenutno nije obvezan plaćati lokalne poreze na nekretnine na talijanskom teritoriju jer su one klasificirane kao nekomercijalna imovina, uključujući i vjerske hostele i bolnice koje donose zaradu. Europska je komisija u službenom priopćenju objavila preliminarno mišljenje u kojem navodi da bi odgovarajuće odredbe mogle zajamčiti prednost tim komercijalnim aktivnostima njihovih vlasnika u odnosu na konkurenciju i da bi stoga mogle predstavljati nezakonitu državnu pomoć. Stoga je EK najavio temeljitu istragu. Najavljena je i odvojena istraga o 50 posto nižim korporativnim porezima za zaklade, dobrotvorne i stambene udruge za građane s nižim prihodima, za koje u Bruxellesu također sumnjaju da donose zaradu tvrtkama u vlasništvu Vatikana.

PEKING - Kineski trgovinski višak u rujnu je smanjen zbog oštrijeg usporavanja rasta izvoza i uvoza tog najbrže rastućeg gospodarstva Azije, pokazali su podaci tamošnje vlade. Višak u trgovinskoj razmjeni Kine sa svijetom u tom je mjesecu smanjen na 16,88 milijardi dolara, nasuprot 20,03 milijardi dolara u kolovozu, i najniži je u posljednjih pet mjeseci. Kineski izvoz porastao je u prošlom mjesecu za 25,1 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, na 144,99 milijardi dolara, nasuprot rastu od 34,4 posto u kolovozu, pokazuju dalje službeni podaci. Uvoz je istodobno porastao za 24,1 posto na godišnjoj razini na rekordnih 128,11 milijardi dolara. Rast uvoza usporen je međutim u odnosu na kolovoz kada je uvećan za 35,2 posto.

TOKIO - Temeljne narudžbe strojeva iz japanskog privatnog sektora porasle su u kolovozu za sezonski prilagođenih 10,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 843,5 milijardi jena (10,3 milijarde dolara), zabilježivši rast treći mjesec zaredom, objavila je vlada. Narudžbe iz prerađivačke industrije porasle su u kolovozu za 12,5 posto u odnosu na mjesec ranije, na 349 milijardi jena, uglavnom zahvaljujući potražnji u industriji obojenih metala, te čelika i željeza, objavio je vladin ured. Narudžbe iz neproizvođačkog sektora popele su se za 8,3 posto, na 490,9 milijardi jena, predvođene prijevozom, rudarstvom i prehrambenom industrijom. Neočekivani rezultati nadovezali su se na snažan 8,8-postotni rast u srpnju.

PARIZ - Željeznički promet poremećen je u srijedu u Francuskoj drugi dan zaredom zbog štrajka sazvanog u znak prosvjeda protiv vladine mirovinske reforme, saznaje se iz prijevoznih tvrtki. Tek je svaki treći brzi vlak prometovao, te otprilike 40 posto regionalnih vlakova, priopćila je željeznica. Međunarodni promet bio je pošteđen, uz normalnu razinu usluga na Eurostaru prema Velikoj Britaniji, ali nije vozio nijedan noćni vlak. Francuski sindikati pokrenuli su u utorak val štrajkova protiv mirovinske reforme predsjednika Nicolasa Sarkozyja kojom se predviđa podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu sa 60 na 62 godine.

LONDON - Britanska banka Standard Chartered objavila je da planira prikupiti oko 3,3 milijardi funti (3,8 milijarde eura) prodajom novih dionica kako bi povećala kapital. "Standard Chartered PLC objavljuje izdavanje prava radi prikupljanja 3,258 milijardi funti", stoji u priopćenju. Britanski zajmodavac dodao je da će mu izdavanje prava pomoći da se uskladi s novim međunarodnim bankovnim propisima Basel III koji određuju koliko kapitala banke moraju držati u rezervi kako bi se spriječila nova financijska kriza. Standard Chartered je priopćio da će izdati po jednu novu dionicu za osam starih u vrijednosti 1.280 penija po dionici. Dodatni je cilj izdavanja prava nastavljeno širenje banke na tržištima u nastajanju širom svijeta, dodaje se u priopćenju.

SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Intel izvijestio je da je u trećem tromjesečju 2010. zabilježio rekordno visoke prihode u visini 11,1 milijarde dolara, te 2,96 milijardi dolara neto dobiti. Ostvareni su prihodi negdje u sredini revidiranog raspona Intelovih prognoza objavljenih u kolovozu, ali su značajno niži od prvotne prognoze te tvrtke iz srpnja, kada je za treće tromjesečje prognozirano 11,6 milijardi dolara prihoda. Neto dobit uspoređuje se s prošlogodišnjim rezultatom u odgovarajućem razdoblju od 1,86 milijardi dolara. „Intelovi rezultati u trećem tromjesečju predstavljaju povijesni rekord prihoda i operativne dobiti“, kazao je predsjednik i izvršni direktor Intela Paul Otellini. „Rezultat su čvrste potražnje naših korporativnih klijenata, prodaje naših vodećih proizvoda, te nastavljenog rasta na tržištima u nastajanju“, dodao je.

LJUBLJANA - Uprave i članovi nadzornih odbora slovenskih poduzeća i ustanova u vlasništvu države uskoro će i kazneno odgovarati za pogrešne poslovne odluke ako je njima nanesena šteta sustavu javnih financija, najavio je u srijedu slovenski državni revizor Igor Šoltes u razgovoru za poslovni list "Finance". Za kazneni postupak protiv poslovodstava u tvrtkama i institucijama u vlasništvu države prema izmijenjenom zakonu bilo bi dovoljno dokazati da su nekom poslovnom odlukom nanijela štetu javnim financijama, te da su oni koji su tu štetu nanijeli bili svjesni posljedica svojih odluka. Oko izmjena kaznenog zakona koje bi parlament trebao usvojiti do kraja ove godine vlada konsenzus u struci i politici, naglasio je Šoltes.

LJUBLJANA - Slovenska vlada uskoro bi trebala odlučivati o strategiji razvoja Nove Ljubljanske banke (NLB) i o tome koliko je sredstava spremna uložiti u njenu dokapitalizaciju, a prevladavajuće je stajalište da je potrebno smanjiti mrežu NLB-a u inozemstvu, te u iduće tri godine izvršiti proces racionalizacije njena poslovanja, navodi u srijedu ljubljansko "Delo". Prema najavama, dopunjena strategija najveće slovenske banke predviđa da bi skupina NLB za tri godine poslovala bez LHB Frankfurt koja bilježi najveće gubitke u skupini, zatim predviđa prodaju Adria Bank sa sjedištem u Beču, prodao bi se dio mreže NLB-a u jugoistočnoj Europi, te vlasnički udio NLB-a u Banci Celje, piše vodeći slovenski list u gospodarskom dodatku. Najveća slovenska banka prošlu je godinu po prvi put završila s gubitkom, a njeni gubici u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 41 milijun eura na razini cijele skupine NLB.

LONDON - Cijene nafte premašile su u srijedu na međunarodnim tržištima razinu od 82 dolara za barel nakon što je kineski uvoz skočio u prošlom mjesecu a slabiji dolar i očekivanja dodatnog jačanja likvidnosti u SAD-u povećali privlačnost roba za ulagače. Cijene nafte za isporuke u studenom porasle su na američkom tržištu jedan dolar na 82,67 dolara za barel. Na londonskom tržištu bile su u plusu 84 centi i iznosile 84,34 dolara za barel. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice barela njezine nafte u utorak iznosila 79,64 dolara, što znači da je bila 80 centi niža nego dan ranije.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi u srijedu su ojačali, predvođeni tehnološkim sektorom, a podršku su im pružale i bilješke s posljednjeg sastanka američke središnje banke Fed koje upućuju na novi krug poticajnih mjera. Londonski je Ftse indeks u takvom je okruženju ojačao 1,3 posto, na 5.733 boda. Na dobitku od 1,5 posto bio je frankfurtski DAX, popevši se na 6.398 bodova. Najveći dobitnici zabilježeni su u tehnološkom sektoru, predvođeni najvećim svjetskim proizvođačem čipova Intelom, koji je objavio snažne tromjesečne prognoze dobiti i prihoda.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer se očekuje labavljenje monetarne politike u SAD-u, a ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati Intela. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu oko 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru i Indiji porasle između 0,2 i jedan posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu 0,8 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago porasle, dosegnuvši nove najviše razine u posljednjih pet mjeseci, jer je zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao da bi američka središnja banka mogla uvesti dodatne mjere za poticanje rasta gospodarstva. Dow Jones indeks ojačao je 10 bodova, ili 0,09 posto, na 11.020 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,38 posto, na 1.169 bodova, a Nasdaq indeks 0,65 posto, na 2.417 bodova. "Tržište kapitala i dalje je podržano pozitivnim komentarima monetarnih vlasti", kaže Zach Pandl, ekonomist u tvrtki Nomura Securities International. Od početka rujna S&P 500 indeks porastao je 11,5 posto, ponajviše zahvaljujući nadi ulagača u daljnje labavljenje monetarne politike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙