FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze pale, Nikkei u minusu gotovo 2 posto

TOKYO, 12. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, ponajviše u Japanu, gdje ulagače zabrinjava visok tečaj jena prema dolaru, što nanosi štete tamošnjem gospodarstvu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 1,8 posto, a više od 1 posto pale su i cijene dionica u Australiji te Južnoj Koreji.

U Singapuru, Hong Kongu i Indiji burzovni su indeksi u minusu između 0,2 i 0,8 posto, dok su u Šangaju cijene dionica porasle oko 0,6 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,8 posto.

Premda se očekuje dodatno labavljenje monetarne politike u SAD-u, što pozitivno utječe na tržišta kapitala, ulagače sve više zabrinjavaju zbivanja na valutnim tržištima.

Pad tečaja dolara prema jenu na najniže razine u 15 godina i verbalni rat između Kine i SAD-a o tečajevima drže ulagače na oprezu.

"Financijska kriza mogla bi prerasti u valutnu krizu, u kojoj neće biti pobjednika", piše jutros China Securities Journal, ističući kako će Peking morati držati pod kontrolom aprecijaciju juana.

Kineski dužnosnici pokušavaju smanjiti očekivanja na tržištima po pitanju jačanja juana otkako je Kina u lipnju dopustila fluktuaciju juana prema dolaru. Od kraja kolovoza kineska je valuta prema američkoj ojačala gotovo 2 posto.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti pao je, pak, jučer na samo 81,37 jena, novu najnižu razinu u 15 godina. Jutros se blago oporavio, pa se kreće oko 81,90 jena.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura pala s jučerašnjih 1,3990 na 1,3850 dolara.

Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa je njegov tečaj pao s jučerašnjih 114,50 na 113,30 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙