FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki mediji o pogubljenju Sadama Huseina

WASHINGTON,30. prosinca(Hina) - Američki dnevni listovi u subotu na naslovnicama donose vijest o smaknuću bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina u Bagdadu, a nacionalne TV mreže u kontinuitetu izvješćuju o zbivanjima vezanim uz izvršenje smrtne kazne nad Huseinom kao i o podijeljenim reakcijama Iračana.
WASHINGTON,30. prosinca(Hina) - Američki dnevni listovi u subotu na naslovnicama donose vijest o smaknuću bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina u Bagdadu, a nacionalne TV mreže u kontinuitetu izvješćuju o zbivanjima vezanim uz izvršenje smrtne kazne nad Huseinom kao i o podijeljenim reakcijama Iračana.

"Sadam Husein obješen u Bagdadu; brzi kraj drame; postrojbe u stanju uzbune", naslov je The New York Timesa, koji piše kako je Husein "koji je vodio Irak kroz tri desetljeća okrutnosti, rata i bombastičnosti prije nego što su ga američke snege protjerale iz glavnog grada i zarobile u prljavoj rupi kraj rodnog Tikrita, obješen pred zoru tijekom poziva na jutarnju molitvu".

NYT prenosi dojmove iračkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Movafaka al Rubaije, jednog od 14 iračkih dužnosnika koji su nazočili pogubljenju.

"On se jednostavno predao. Bili smo zapanjeni. Bilo je čudno, samo se predao", rekao je Al Rubaija i dodao kako je "Sadam Husein otišao i svi Iračani sada gledaju u budućnost, nakon završetka njegove ere".

NYT ističe kako su američki pravni savjetnici koji su radili na slučaju bili zapanjeni brzinom kojom su se događaji odvijali u petak, i doveli do izvršenja presude koja je postala pravomoćnom prije samo pet dana.

List prenosi i reakciju predsjednika Georgea W. Busha, koji je u priopćenju objavljenom 90 minuta nakon pogubljenja, ocijenio kako je to važan doogašaj na putu Iraka prema demokraciji i samostalnosti ali da on neće zaustaviti nasilje.

The Washington Post navodi kako je Husein pogubljen zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog masovnim ubojstvom šijitskih muškaraca i dječaka u Dujailu 80-ih, te da ga je na vješala poslala od SAD podupirana vlada predvođena šijitima koji su ugnjetavani pod njegovom vladavinom.

Husein (69) je rano ujutro prepraćen iz zatvora u kampu Cropper, kraj bagdadskog aerodroma, i predan Iračanima. Pogubljen je na dan kada sunitski muslimani, kojima je pripadao, počinju proslavu Kurban-Bajrama, piše Post.

List također prenosi dojmove neke od iračkih dužnosnika koji su nazočili smaknuću kao i rekacije običnih građana na Sadamovu smrt.

"To se i trebalo dogoditi. Ljudima će donijeti olakšanje i, nadam se, dobro Iraku", izjavio je Suad Shakir (52), kršćanin iz bagdadske četvrti Karrada.

U Najafu na jugu zemlje, stotine šijita izašlo je na ulice i pucnjavom u zrak proslavilo kraj diktatora koji ih je tri desetljeća ugnjetavao iako su većina u Iraku. "Sadam je pogubio sedam mojih rođaka. To je kraj koji čeka svakog diktatora i bit će primjer svim dikatatorima u svijetu", rekao je 45-godišnji radnik iz Najafa, Muhamed Husein Kamil.

U Sadamovu rodnom Tikritu ulice su bile mirne, piše Post. No neke žene tukle su se po prsima u znak žalosti. "Moj otac, moj brat, moj vođa je umro. Sada smo kao ovce baz pastira", plačući je rekla Um Muhamed (45).

Tri sata nakon smaknuća u Bagdadu, u šijitskoj Kufi kraj Najafa, eksplodirao je automobil bomba ubivši 34 i ranivši 58 osoba, uključujući žene i djecu, piše The Washington Post o nastavku iračke spirale nasilja.

TV mreža CBS prenosi rezultate ispitivanja javnog mnjijenja prema kojem 82 posto Amerikanaca podržava pogubljenje Sadama Huseina, više nego i u jednoj od šest zemalja u kojima je provedeno. Online anketa ispitivača Harris Interactive pokazala je da pogubljenje podržava 69 posto Britanaca, 58 posto Francuza i 53 posto Nijemaca.

TV mreža ABC izvijestila je o bučnoj proslavi Sadamova pogubljenja na ulicama Dearborna, kraj Detroita, gdje živi najveća arapsko-američka zajednica u SAD, uključujući i puno iračkih šijita i kršćana, te Kurda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙