FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Većina Amerikanaca podržava preporuke Bakerove komisije - anketa

WASHINGTON,13. prosinca 2006.(Hina) - Većina Amerikanaca misli da njihova zemlja gubi rat u Iraku i podržava ključne preporuke Bakerova povjerenstva za promjenu strategije, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja koje su proveli The Washington Post i ABC News.
WASHINGTON,13. prosinca 2006.(Hina) - Većina Amerikanaca misli da njihova zemlja gubi rat u Iraku i podržava ključne preporuke Bakerova povjerenstva za promjenu strategije, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja koje su proveli The Washington Post i ABC News.

Ukupno 52 posto ispitanih sada kaže da SAD gube rat, u odnosu na 34 posto prošle godine. Da se u Iraku vodi građanski rat smatra 41 posto ispitanih, dok 45 posto stanje opisuje kao blisko građanskom ratu, piše u srijedu The Washington Post.

Izvješće Studijske skupine za Irak podržava 46 posto ispitanih a 22 posto je protiv. Kada je riječ o glavnim preporukama tog izvješća, 79 posto Amerikanaca favorizira prenamjenu misije američkih snaga u Iraku od borbene u savjetničku, odnosno u misiju obuke iračke vojske. Predloženo povlačanje većine američkih borbenih snaga do početka 2008. godine podržava 69 posto ispitanih, a 60 posto stupanje u izravne pregovore s Iranom i Sirijom.

Za smanjivanje američke finacijske podrške Iraku ako njegova vlada ne ostvari napredak na jačanju sigurnosti i obnovi nacionalnog povjerenja je 74 posto Amerikanaca.

Politiku predsjednika Georgea W. Busha podržava samo 36 posto Amerikanaca, dva posto manje nego uoči parlamentarnih izbora, a njegove poteze u Iraku samo 28 posto ispitanih, što je najniža podrška zabilježena do sada.

Javnost ostaje skeptična prema mogućnosti brzog povlačenja američkih snaga i izgubila je povjerenje da Bushova administracija ima jasno rješenje za Irak. Samo 25 posto ispitanih vjeruje da administracija zna što joj je činiti u Iraku, 13 posto manje nego u rujnu. Isti je trend zabilježen i među ispitanim republikancima, kod kojih 49 posto vjeruje da Bush ima jasan plan za Irak, što je 22 posto manje nego u rujnu.

Utješno za Bijelu kuću je da samo nekolicina ispitanih vjeruje kako demokrati imaju jasan plan za Irak.

Izvješće dvostranačke Studijske skupine, koju su vodili bivši državni tajnik James Baker i bivši demokratski kongresnik Lee Hamilton, u međuvremenu je postalo "političko siroče" u Washingtonu s malo podrške jedne ili druge stranke, ocjenjuje The Washington Post.

Bush ga je uglavnom stavio na stranu, dajući prednost analizama i prijedlozima svoje administracije, a Bijela kuća je u utorak priopćila da će nova strategija prema Iraku biti objavljena početkom siječnja a ne kako je bilo najavljeno- prije Božića.

Iz redova demokrata sve je više zamjerki na račun izvješća, a među

najčešće citiranim kritičarima je nekadašnji veleposlanik SAD u Hrvatskoj Peter Galbraith, koji je upozorio da se na 100 stranica izvješća niti jednom ne spominje građanski rat, kao i to da se ne priznaje da je Irak već etnički podijeljena zemlja i po stvarnom stanju i po Ustavu zemlje, koji predviđa federalizaciju i široku autonomiju za pojedine regije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙