FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice: Irak zavrijeđuje ulaganje američkih sredstava i života

WASHINGTON, 22. prosinca 2006.(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u intervjuu Associated Pressu u četvrtak kako "Irak zavrijeđuje ulaganje" američkih sredstava i žrtvovanje vojnika jer u budućnosti može biti stabilizirajući faktor koji će promijeniti Bliski istok.
WASHINGTON, 22. prosinca 2006.(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u intervjuu Associated Pressu u četvrtak kako "Irak zavrijeđuje ulaganje" američkih sredstava i žrtvovanje vojnika jer u budućnosti može biti stabilizirajući faktor koji će promijeniti Bliski istok.

Na pitanje neće li dodatnih 100 milijardi dolara koliko Pentagon traži za financiranje ratova u Iraku i Afganistanu biti bačeni novac, barem kada je riječ o Iraku, Rice je kazala kako "nije riječ samo o novcu".

"Ne mislim da je stvar u novcu. Do sada smo imali puno naznaka koje govore da je Irak zemlja u koju vrijedi investirati, jer jednom kada se pojavi kao zemlja koja je stabilizirajući faktor imat ćete drugačiji Bliski istok", kazala je u intervjuu Rice.

Naglasila je kako vjeruje da SAD još uvijek mogu pobijediti u tom sukobu, iako je on teži nego što je očekivala.

Predsjednik George W. Bush ovoga je tjedna prvi puta priznao da SAD ne pobjeđuje u Iraku, mada je ustvrdio kako niti ne gubi rat.

"Znam da se ne radi samo o financijskoj cijeni već i o žrtvovanju američkih života, i da je puno toga žrtvovano u Iraku i puno toga uloženo u Irak", rekla je Rice.

Predsjednik Bush ne bi tražio stalno žrtvovanje i trošenje "kada ne bi vjerovao, kao što i ja vjerujem, da mi ustvari možemo uspjeti", kazala je državna tajnica.

Ocijenila ja kako Bushova administracija ne bi trebala biti zapamćena samo po ratu u Iraku, te navela neka vanjskopolitička postignuća kao što je povećanje pomoći za borbu protiv AIDS-a i malarije u Africi i mirovni sporazum kojim je okončan 20-godišnji sukob sjevera i juga u Sudanu.

Rice je ponovila kako se neće kandidirati za predsjednicu, iako uživa veliku podršku Amerikanaca, niti će savjetovati svog prethodnika i stranačkog kolegu Colina Powella da to učini.

Na pitanje smatra li, gledajući uspon demokratskog senatora Baraka Obame prema kandidaturi za izbore 2008., da su Sjedinjene Države spremne izabrati crnačkog predsjednika, Rice je odgovorila potvrdno.

"Da mislim da crnac može biti izabran za predsjednika", rekla je Rice i dodala kako će prvi uspješni crnački kandidat biti "prosuđivan po svim onim stvarima na temelju kojih Amerikanci i inače odlučuju, kao što je slaganje s osobom, temeljnim vrijednostima koje promiče i dosljednosti u odlukama".

Rice je odgovarala i na pitanja o pregovorima sa Sjevernom Korejom i očekivanom uvođenju sankcija UN-a Iranu, povezanih s nuklearnim programima tih dviju zemalja.

Državna tajnica je kazala kako ne vjeruje da je Sjeverna Koreja ozbiljno spremna odustati od nuklearnog oružja i da se ta spremnost provjerava na sadašnjim šesterostranim pregovorima.

Kada je riječ o Iranu, istaknula je kako nema jamstava da će Rusija glasovati za rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a unatoč dugotrajnih nastojanja da se udovolji dvojbama Moskve zbog sankcija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙