FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije na pogubljenje Sadama Huseina (2)

ZAGREB, 30. prosinca 2006. (Hina) - Reakcije na pogubljenje bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina ne prestaju u subotu stizati iz svih dijelova svijeta.
ZAGREB, 30. prosinca 2006. (Hina) - Reakcije na pogubljenje bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina ne prestaju u subotu stizati iz svih dijelova svijeta.

Glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis smatra da je Irak suđenjem Sadamu propustio veliku priliku pridružiti se civiliziranom svijetu. "Bivši irački diktator bio je okrutan kriminalac koji je zaslužio kaznu, no bilo je krivo ubiti ga. On više ne plaća za svoje zločine, nego je jednostavno mrtav, a irački narod suočava se sa nasiljem i kaosom", rekao je Davis.

I Indija je razočarana smrtnih ishodom dugogodišnjeg vladara Iraka strahujući da bi njegova smrt mogla izazvati još više međuvjerskog nasilja u toj zemlji.

"Nadamo se da taj nesretan događaj neće omesti proces pomirbe i obnove mira i sigurnosti u Iraku", izjavio je ministar vanjskih poslova Pranab Mukherjee.

Iz Afganistana stiže prijetnja talibana kako će smrt Sadama Huseina pojačati netrpeljivost muslimana prema Sjedinjenim Državama.

"Njegova smrt dići će moral muslimana. Sveti rat u Iraku intenzivirat će se, kao i napadi na okupacijske snage", rekao je visoki talibanski zapovjednik Mullah Obaidullah Akhund.

U islamističkom pokretu Hamas smatraju da se radi o "političkom ubojstvu" i "kršenju međunarodnog prava". "Ubojstvo Sadama Huseina političko je ubojstvo koje krši međunarodna pravila postupanja prema ratnim zarobljenicima. Sadam je bio ratni zarobljenik", rekao je glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum.

Predstavnici Fataha također su osudili sadamovo vješanje i pozvali na proglašenje dana žalosti.

Taj stav dijeli i Libija koja je proglasila trodnevnu žalost zbog smrti "ratnog zarobljenika Sadama Huseina".

Pozdravljajući smaknuće "kriminalca Sadama", irački premijer Nouri al-Maliki ocjenjuje da će taj događaj doprinjeti nacionalnom pomirenju.

I službeni Teheran govori o "pobjedi iračkog naroda". "Iračani su pobjednici, kao što su bili pobjednici kada je Sadam svrgnut s vlasti", izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Hamid Reza Assefi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙