FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irački sudac: Sadam će biti pogubljen najkasnije u subotu

ZAGREB/BAGDAD, 29. prosinca 2006. (Hina) - Sadam Husein bit će pogubljen najkasnije u subotu, izjavio je u petak irački Munir Hadad, sudac prizivnog suda koji je potvrdio smrtnu kaznu bivšem iračkom diktatoru.
ZAGREB/BAGDAD, 29. prosinca 2006. (Hina) - Sadam Husein bit će pogubljen najkasnije u subotu, izjavio je u petak irački Munir Hadad, sudac prizivnog suda koji je potvrdio smrtnu kaznu bivšem iračkom diktatoru.

"Sadam će biti smaknut danas ili sutra, sve pripreme su izvršene", rekao je Hadad za iračku televiziju, a prenosi američka agencija Associated Press. Hadad će kao ovlaštena osoba pravosudnog sustava biti nazočan izvršenju smrtne kazne. "Spreman sam i nema razloga za odgodu", dodao je.

Sadamov glavni branitelj Halil al-Dulaimi objavio je nekoliko minuta ranije da su američki dužnosnici predali bivšeg predsjednika iračkim vlastima zbog izvršenja smrtne kazne. "Amerikanci su nam rekli da su predsjednika predali iračkim vlastima i da više nema nikakve potrebe da dolazimo u Bagdad", izjavio je al-Dulaimi. Naime, odvjetnici su za subotu imali zakazan sastanak sa Sadamom koji je u međuvremenu otkazan.

Al-Dulaimiju je ranije u petak rečeno da pokupi Sadamove osobne stvari, što je shvaćeno kao još jedna indikacija da će do pogubljenja vješanjem doći brzo.

No, visoki irački dužnosnik, bliski suradnik premijera Nurija al-Malikija odbacio je nagađanja, pa i ona koja dolaze iz Washingtona, da će Sadam biti obješen u idućih nekoliko sati i dodao da neki članovi vlade zahtjevaju da se izvršenje kazne odgodi na mjesec dana ili duže. "Vlada još uvijek raspravlja o zakonskoj proceduri izvršenja smrtne kazne pa datum još nije došao na red", rekao je neimenovani dužnosnik za Reuters.

Iračka televizijska postaja al-Hura objavila je, pozivajući se na iračke izvore, da će Sadam ili biti pogubljen u sljedećih nekoliko sati ili će se pričekati završetak Kurban-Bajrama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙