FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 28. prosinca 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 28. prosinca 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - U zagrebačkom Gradskom poglavarstvu sastali su se predstavnici gradske uprave, zagrebačke policije i zaštitarskih tvrtki kako bi utvrdili što zajedno mogu učiniti na dodatnoj prevenciji oružanih napada na zaštitare. Dogovoreno je da blindirana vozila zaštitarskih tvrtki od danas mogu ulaziti u gradsko središte i pješačke zone u neposrednoj blizini objekata gdje preuzimaju novac. Rješenja o slobodnom kretanju središtem dobile su zaštitarske tvrtke "Sokol Marić", "Zaštita Zagreb", "Fina", AKD "Zaštita" i "V grupa". Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marijan Tomurad rekao je da su poduzeli i niz mjera da se spriječe pljačke u trgovačkim centrima. Zagrebački gradonačelnik Bandić je naveo kako više neće biti moguće dobiti građevinsku dozvolu za gradnju trgovačkog centra ako se ne predvidi i posebna prostorija gdje će se preuzimati novac.

SISAK - Izaslanstvo sisačko-moslavačkog Demokratskog centra (DC) danas je županici Marini Lovrić uručilo peticiju za otvaranje autonomne ženske kuće na području županije, koju je potpisalo 798 građana Siska i okolice. Potpisivanje peticije "Pomozimo ženama žrtvama nasilja na području Sisačko-moslavačke županije i osigurajmo im sigurno sklonište" organizirao je Klub žena županijskog DC-a 25. studenoga, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, rekla je predsjednica Kluba žena DC-a Hrvatske Zdenka Ačkar. Istaknula je da je potpisivanje peticije pokazalo kako postoji velika potreba za otvaranje autonomne kuće ili skloništa za žene, zbog velikog broja zlostavljanih žena, kao i onih koje trebaju pomoć pravnog i psihološkog savjetovališta.

ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja upozorio je danas da je odlukom Ustavnog suda o poništenju zakonske odredbe o pravnoj integraciji sveučilišta do kraja 2007. još jednom spriječena integracija sveučilišta te da se pritom pravna struka koristila za parcijalne interese. Predsjednik Sindikata Krunoslav Pisk rekao je na konferenciji za novinare da je nedavna odluka Ustavnog suda nekvalitetna i štetna te da će biti kočnica u implementaciji Bolonjskog procesa. Upitao se što bi se dogodilo u Bruxellesu da je Hrvatska došla s pozicijom ukinutog procesa integriranja sveučilišta i bi li u tom slučaju bilo zatvoreno poglavlje o visokom obrazovanju.

OSIJEK - Klub vijećnika HSLS-a u osječkome Gradskom vijeću ocijenio je kako je otkazivanje sjednice Gradskoga vijeća, na kojoj se danas trebalo glasovati o prijedlogu gradskoga proračuna za iduću godinu, krajnje neodgovoran potez koji pokazuje da vladajuća koalicija (HDSSB i HSP) nije sposobna funkcionirati. Riječ je o nastavku sjednice prekinute 21. prosinca zbog nedostatka kvoruma, koju je napustilo 9 vijećnika HDSSB-a bez čije potpore HSP nije mogao izglasati gradski proračun za iduću godinu. Nastavak je bio sazvan za danas, ali je potpredsjednik Vijeća Ivan Bernatović izvijestio kako se on neće održati, te je sazvao novu sjednicu za 30. prosinca.

LIPIK - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor posjetila je danas u Lipiku Dnevni boravak za starije osobe "Anđelak" te, u povodu božićnih blagdana, uručila prigodne darove korisnicima Dnevnog boravka. Dnevni boravak za starije osobe djeluje u sklopu programa međugeneracijske solidarnosti "Dnevni boravak i pomoć u kući za starije osobe" Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Programom je na području Lipika i Pakraca obuhvaćeno 240 starijih osoba i to prioritetno članovi samačkih staračkih domaćinstava, osobe niskog socio-ekonomskog statusa, osobe teže narušenog zdravlja te osobe koje nisu obuhvaćene postojećim oblicima skrbi o starijima.

PAKRAC - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Pakracu Dom hrvatskih branitelja. U Domu hrvatskih branitelja nalaze se prostorije pakračkih i lipičkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a njegovu su izgradnju i uređenje financirali Grad Pakrac, Vlada, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Ministarstvo kulture. Potpredsjednica Kosor zahvalila je svim braniteljima Pakraca i Lipika na doprinosu u Domovinskom ratu te u obrani i stvaranju samostalne Hrvatske. Istaknula je da se u ovim blagdanskim vremenima treba prisjetiti i svih poginulih, zatočenih i nestalih branitelja.

RIJEKA - Inicijativni odbor Udružene ljevice (ULJE) predstavio je danas u Rijeci, pod sloganom "Bit će nas ili nas neće biti" svoju političku inicijativu oko koje se, rečeno je, dosad okupilo sedam stranaka, a očekuje ih se još. Predsjednik Inicijativnog odbora ULJE-a Ivan Ninić rekao je da su do sada toj inicijativi pristupile stranke Treći hrvatski blok-Vladimir Bebić, Socijalistička partija Hrvatske - lijeva alternativa, Dalmatinska akcija, Maslina, Socijaldemokratska unija, Zelena ljevica i Hrvatski socijaldemokrati. ULJE će djelovati kao jedinstvena stranka s ciljem da na sljedećim izborima uđe u parlament, a stranke koje će joj pristupiti bit će nakon osnutka, početkom sljedeće godine, brisane iz registra političkih stranaka, kazao je Ninić.

ZAGREB - Na današnjoj redovitoj skupštini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) prihvaćeni su većinom glasova planovi rada i financijski plan za 2007. te prijedlozi pravilnika o predlaganju i izboru članova te nagradama članovima i Predsjedništvu Akademije što je za predsjednika HAZU akademika Milna Moguša i potvrda jedinstva HAZU. Nakon što su akademici prihvatili spomenute planove i pravilnike akademik Moguš ocijenio je da je to potvrda jedinstva Akademije i njezine misije koju ima u društvu kao vodeća hrvatska kulturna i znanstvena ustanova. Govoreći o planovima rada i financijskomu planu Akademije glavni tajnik akademik Slavko Cvetnić je rekao da su za iduću godinu planirana sredstva u iznosu od nešto više od 76 milijuna i 200 tisuća kuna, od kojih je više od 64 i pol milijuna proračunskih novaca. U idućoj će godini hrvatski akademici raditi i na 29 znanstvenih projekata koje je prihvatilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a u skladu sa svojom gotovo jednoipol stoljetnom tradicijom veliku će pozornost posvetiti nakladničkoj djelatnosti.

ZAGREB - Naklada tiskovina u Hrvatskoj lani je pala za čak 16,6 posto, što je najveći pad u Europi, pokazuju to podaci Svjetske udruge novinskih izdavača (WAN) prema kojima je najveći rast od europskih zemalja zabilježila Slovenija, gdje je naklada tiskanih medija porasla za 19,4 posto. Po tim podacima, naklade uglavnom rastu u azijskim i južnoameričkim državama, a padaju u Europi i Sjevernoj Americi. Primjerice, u čak 14 zemalja EU naklada tiskanih medija pada već sedmu godinu za redom - najviše u Slovačkoj, Grčkoj, Portugalu, Nizozemskoj, Danskoj i Njemačkoj. S druge strane naklade, osim u Sloveniji, rastu u Češkoj i Poljskoj. Među zemljama koje nisu članice EU, Hrvatsku na "nizbrdici" prate Norveška i Švicarska, dok je u Turskoj, koja je kao i Hrvatska kandidatkinja za članstvo u EU, naklada novina porasla za čak 52,5 posto.

DUBROVNIK/JANJINA - Državni tajnik za more Branko Bačić danas je u Luci Drače u općini Janjina na Pelješcu svečano otvorio obnovljene lukobrane velikoga i malog mola. U sanaciju lukobrana uloženo je 4,5 milijuna kuna, od toga je 4,1 milijuna osigurala Uprava za otoke pri Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, a četiri tisuće kuna Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije. Tom prigodom Bačić je najavio više projekata koje će Ministarstvo financirati u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

ZAGREB - Slikar Ivan Picelj dobio je nagradu za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika za 2006., za najbolju izložbu u protekloj godini nagrađen je Željko Jerman, a nagrada mladom umjetniku pripala je Viktoru Popoviću. Nagrade je na svečanosti u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici danas je uručila predsjednica Skupštine grada Tatjana Holjevac. Prije svečanog uručenja nagrada, predsjednik HDLU-a Vatroslav Kuliš istaknuo je da se ove nagrade razlikuju od ostalih nagrada likovnim umjetnicima zbog toga što ih umjetnici dodjeljuju jedni drugima. U ime nagrađenih zahvalio je Ivan Picelj rekavši da je velika zasluga Hrvatskog društva likovnih umjetnika u širenju pojma likovnih sloboda u nas.

ZAGREB - Zagrebačka policija kazneno je prijavila 38-godišnjeg prometnog policajca zbog sumnje da je krajem rujna u zapisnik o očevidu prometne nesreće upisao da krivac nije pod utjecajem alkohola, iako mu je izmjerio 1,3 promila. Osumnjičenog prometnog policajca, protiv kojega je pokrenut i stegovni postupak, tereti se da je zapisnik krivotvorio u noći s 27. na 28. rujna na prilazu autoceste Zagreb-Lipovac kod naplatnih kućica Ivanja Reka, gdje je 57-godišnji vozač osobnog automobila "citroen C5", sisačkih registarskih oznaka, skrivio nesreću. U policiji kažu da je njihov kolega protivno pravilima postupanja vozača alokotestirao bez prisutnosti neutralnog svjedoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙