Izloženost živi osobito je opasna za fetuse jer se u njih razvijaju unutarnji organi, a živa može oštetiti živčani sustav, bubrege, mozak te spriječiti rast.
Trudnice u Kini često jedu više ribe vjerujući da je zdravija od crvenog ili bijelog mesa.
Studija provedena na 65 trudnica u Taipeiju pokazala je u pupčanoj vrpci koncentraciju žive od oko 9,1 mikrograma po litri. Znanstvenici su otkrili i prosječno oko 19 nanograma po gramu žive u njihovoj placenti.
Takve razine znatno prelaze takozvane sigurne razine, napisali su znanstvenici u časopisu International Journal of Obstetrics and Gynaecology u broju za siječanj.
Istraživanje je obuhvatilo žene koje su bile u 24. tjednu trudnoće.
"Kada žena konzumira ribu, ona se apsorbira u probavnom traktu i ulazi u krv. Živa kao element u tragovima prolazi kroz placentu i ulazi u fetus", ističu znanstvenici.
Američka udruga za hranu i lijekove savjetuje trudnicama da izbjegavaju ribu s visokom razinom žive kao što su morski pas, sabljarka, skuša. Preporučuju konzumiranje riba i školjaka s niskom razinom žive, primjerice kozica i škampa.