FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 26. prosinca 2006. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.
ZAGREB, 26. prosinca 2006. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Boris Tadić posjetio je u ponedjeljak beogradsku nadbiskupiju i čestitao Božić nadbiskupu Stanislavu Hočevaru te svim vjernicima i građanima Srbije koji ga slave po gregorijanskom kalendaru. "Posebno mi je zadovoljstvo da na današnji dan - dan mira - poželim da to bude jedna ideja vodilja i u godinama koje slijede, za razliku od onih godina kada svakako mira nismo imali", kazao je Tadić novinarima dodajući da je Božić dan u kojem se "trebamo podsjetiti na zajedničke vrijednosti, dan kad trebamo misliti na druge, kad trebao naći rješenja za probleme u jednoj posve drukčijoj atmosferi". Građanima Srbije je Božić, osim predsjednika Tadića, čestitao i premijer Srbije Vojislav Koštunica, kao i ministar vjera u vladi Srbije Milan Radulović.

LONDON - Britanska kraljica Elizabeta, koja je ove godine napunila 80 godina, u svojoj je tradicionalnoj božićnoj poruci pozvala mlade i stare da premoste generacijski jaz. Kraljica je rekla da su sve vjere priznale jedinstvene atribute oba kraja dobnog spektra, energiju mladih i zrelost starih. "Mudrost i iskustvo velikih religija ukazuju na potrebu da se odgaja i vodi mlade i potiče poštovanje prema starijima", kaže kraljica. No prečesto se dozvolilo da se stvore neznanje i nerazumijevanje između generacije i tako razbijaju obitelji i zajednice. "Kako djeca odrastaju i razvijaju vlastiti osjećaj samopouzdanja i neovisnosti u tehnološkom okruženju koje se stalno mijenja uvijek postoji opasnost da između mladih i starih stvori podjela", rekla je kraljica u snimljenoj poruci i istaknula da sve religije potiču da se takve podjele premoste. Kraljica, koja ima četvoro djece i sedmoro unuka, po prvi je put Božićnu poruku objavila i na internet stranicama.

RIJAD - Više od milijun i pol vjernika stiglo je u Saudijsku Arabiju, u Meku, gdje u četvrtak počinje hadž, objavile su u ponedjeljak saudijske vlasti. U službenom priopćenju državne agencije Spa kaže se da je u Saudijsku Arabiju do nedjelje ušlo 1.526.603 hodočasnika. Njima će se u sljedećim danima pridružiti domaći stanovnici i stranci u Saudijskoj Arabiji koji žele u Meku, kamo svake godine dođe oko dva milijuna hodočasnika. Zasad nije bilo većih incidenata, ali je 202 hodočasnika umrlo uglavnom od srčanih problema, objavilo je u ponedjeljak središnje povjerenstvo za hadž.

MANILA - Najmanje su 23 osobe poginule u ponedjeljak na Filipinima kada su pirotehnička sredstva izazvala požar u robnoj kući, izjavila je filipinska policija. Požar u dućanu u Ormoc Cityju na otoku Leyet u središnjem dijelu Filipina počeo je kasno popodne na Božić i trajao je gotovo tri sata, rekao je policijski inspektor Reynaldo Gabon. Iz dućana je dopirao zvuk eksplozija. "Djelatnici zaštitarske službe rekli su nam da su se pohranjena pirotehnička sredstva odjednom detonirala i izazvala požar", rekao je Gabon agenciji Reuters. Spasilačke službe su u dućanu i na ulazu u zahod robne kuće našli 23 pougljenjena tijela, a broj žrtava mogao bi se i povećati budući da nije poznato koliko je ljudi bilo u trgovini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙