FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za Valjaonicu cijevi Sisak dvije, ali ni jedna valjana ponuda

ZAGREB, 22. prosinca 2006. (Hina) - Za Valjaonicu cijevi Sisak dvije, ali ni jedna valjana ponuda
ZAGREB, 22. prosinca 2006. (Hina) - Za Valjaonicu cijevi Sisak dvije, ali ni jedna valjana ponuda

HINA - Financijski servis

Za kupnju 100-postotnog udjela u Valjaonici cijevi Sisak (VCS) u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) danas su otvorene dvije pristigle ponude - zagrebačkog C.I.O.S.-a i njemačkog Rohrwerk Maxhuttea - no, u HFP-u su ocijenili da ni jedna ponuda nije u duhu s objavljenim natječajem.

Početna cijena za VCS iznosila je 101,26 milijuna kuna, a zagrebački je C.I.O.S. ponudio jednu kunu. Kako prvi uvjet iz natječaja (cijena) nije ispunjen, nije potrebno niti provjeravati ostale elemente ponude, konstatirao je pritom potpredsjednik HFP-a za prodaju Ivan Gotovac.

Njemački Rohrwerk Maxhutte je pak ponudio formiranje novog pravnog subjekata u koji bi se prenio dio imovine i radnika VCS-a, dok bi postojeća tvrtka s ostatkom imovine i zaposlenih ostala u vlasništvu države.

Tako predložena struktura preuzimanja VSC-a u potpunosti odudara od objavljenog natječaja, konstatirao je Gotovac.

Njemačka je tvrtka u svojoj ponudi navela i kako su tijekom dubinskog snimanja sisačke željezare imali nedostatan uvid u dokumente o poslovanju i imovini tvrtke, zbog čega nemaju nikakva jamstva da je stanje u tvrtki, kao i u njenom vlasništvu onakvo kakvim je prikazano.

Ponudbenu dokumentaciju za VCS otkupilo je šest tvrtki, a osim dviju koje su podnijele ponude, HFP je kontaktirala i londonska kompanija Caparo, koja je u dopisu ustvrdila da su u provedenom due dilligenceu "utvrđena određena ograničenja u proizvodnom programu, tj. opremi" VCS-a te da u takvim uvjetima ne mogu podnijeti ponudu bez dodatnog dubinskog snimanja tvrtke. Ipak, napominju da su još uvijek zainteresirani za VCS.

Gotovac je broj otkupljenih dokumentacija ocijenio kao znak velikog interesa koji vlada za VCS-om.

S obzirom na visoku cijenu (25 posto od nominalne vrijednosti 100-postotnog vlasničkog udjela) i velika ulaganja koja su nužna, nije niti bilo za očekivati da će VCS biti prodan u ovom krugu, kazao je Gotovac i najavio da će vjerojatno uskoro biti pripremljen natječaj za prodaju pod posebnim uvjetima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙