FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prihvaćene ponude za kupnju Željezare Split i Iteksa

ZAGREB, 18. prosinca 2006. (Hina) - Prihvaćene ponude za kupnju Željezare Split i Iteksa
ZAGREB, 18. prosinca 2006. (Hina) - Prihvaćene ponude za kupnju Željezare Split i Iteksa

HINA - Financijski servis

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) prihvatio je na današnjoj sjednici ponudu tvrtke Armko Smart Samobor, koja posluje u okviru ukrajinske Smart grupe, za kupnju 89,34 posto Željezare Split, kao i ponudu zaposlenika za kupnju 65,58 posto iločke tekstilne industrije Iteks.

Istodobno, nije prihvaćena jedina dospjela ponuda za kupnju 80,2 posto šibenske Tvornice lakih metala UAB - Ukio banko investicine grupe iz Litve.

Samoborski Armko Smart je za većinski udio u Željezari Split ponudio ulaganja od 212,08 milijuna kuna u narednih pet godina, povećanje zaposlenosti u istom razdoblju sa sadašnjih 482 na 530 radnika, kao i otkup državnih potraživanja u cijelosti, bez popusta, te dokapitalizaciju od 13,61 milijuna eura do kraja 2008. godine.

Predsjednik UO HFP-a i potpredsjednik Vlade Damir Polančec je pritom naglasio kako je ovaj ponuđač imao i podršku zaposleničkog vijeća splitske Željazare, kao i dvaju aktivnih sindikata u toj tvrtki.

Ujedno je prihvaćena i jedina ponuda za privatizaciju Iteksa, koju je podnijelo 58 zaposlenika te tvrtke, ponudivši za dionice cijenu iz natječaja, odnosno 688.356 kuna, te ulaganje u iznosu od milijun kuna. Njihovoj ponudi su priloženi i ugovori s vodećim dobavljačima te najvećim vjerovnicima Iteksa o obročnom plaćanju dospjelih obveza, koje su krajem lipnja ove godine ukupno iznosile više od 13,3 milijuna kuna.

UO HFP-a je danas odlučio i da se ne prihvati jedina dospjela ponuda za kupnju 80,2 posto šibenske Tvornice lakih metala (TLM) UAB - Ukio banko investicine grupe iz Litve, inače vlasnika tvornice glinice Birač iz Zvornika u BiH.

Polančec je pojasnio da posebni uvjeti, koje je litavski ponuđač naveo u ponudi nisu u skladu s natječajem te da za većinu nema ni zakonske osnove.

UAB je, među ostalim, tražio reprogramiranje dugovanja TLM-a prema državi i ostalim vjerovnicima putem odgode na 5 godina, porezne olakšice za cijelo investicijsko razdoblje, povoljnije lučke i željezničke tarife te tarifu za električnu energiju i sl.

Ujedno, prema riječima člana UO HFP-a i ministra gospodarstva Branka Vukelića, Litavci su ponudom predložili obnovu proizvodnje u staroj tvornici "Elektroliza", koja je primjerice nekoliko stotina metara udaljena od turističkog naselja Solaris, što nije prihvatljivo, s obzirom da se "tako prljava proizvodnja više ne želi u Šibeniku".

Stoga je odlučeno da se za TLM raspiše novi natječaj, po cijeni od 1 kune za dionice te pružanje mogućnosti ponuđačima da sami predlože model podmirenja obveza TLM-a.

Polančec je pritom istaknuo da je ponuda UAB-a "na prvi pogled bila privlačna" te je kazao kako se nada da će ih novi natječaj potaknuti da se bolje pripreme i ponovno podnesu ponudu.

Odbijene su i dvije dospjele ponude za prodaju 79,59 posto Dalmacijavina - splitskog Keruma i tvrtke Luje iz Lovrana te je odlučeno da se i za to društvo raspiše novi natječaj.

Naime, oba su ponuđača bila pozvana da svoje ponude prilagode uvjetima natječaja, no Kerum je izvijestio HFP-a da to ne namjerava, dok je provjerom tvrtke Luje utvrđeno da se radi o "visokorizičnom" ponuđaču "vrlo niskog boniteta", koji još uz to vodi spor s HFP-om te samom Dalmacijavinu duguje oko 2 milijuna kuna.

Uz to, UO HFP-a donio je i odluke o raspisivanju niza novih natječaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙