FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,20 sati

ZAGREB, 22. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 22. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - U povodu predstojećih božićnih blagdana, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je božićnu čestitku građanima Republike Hrvatske istaknuvši da vrijeme Božića za sav kršćanski svijet predstavlja blagdan radosti, mira, nove nade i dobra. "To je vrijeme kada snažnije nego inače iskazujemo brigu za čovjeka i njegovo dostojanstvo, posebno prema onima kojima su pomoć i skrb prijeko potrebni, pokazujući time međusobnu solidarnost, razumijevanje i poštovanje. Odazivajući se porukama Božića, dajemo svoj doprinos učvršćenju našega društva utemeljenog na moralnim i etičkim vrijednostima, koje u središte društvenog djelovanja postavljaju obvezu i odgovornost za opće, javno dobro", navodi u čestitki Šeks, koji je u duhu tih božićnih poruka hrvatskom narodu, građankama i građanima Republike Hrvatske, u ime Hrvatskog sabora i svoje osobno, zaželio sretan i blagoslovljen Božić.

OSIJEK - Zamjenik predsjednice HSLS-a i osječki gradski vijećnik Zlatko Kramarić izjavio je danas u Osijeku kako je ta stranka, umjesto prijevremenih izbora u Osijeku, sklonija preslagivanju odnosa u Gradskom vijeću ili stvaranju tehničke vlade. Komentirajući jučerašnji prekid sjednice Gradskoga vijeća koju su napustili vijećnici HDSSB-a, zbog čega je njihov koalicijski partner HSP ostao bez potrebne potpore za donošenje gradskog proračuna, Kramarić je na konferenciji za novinare rekao da su sjednicu, uz vijećnike, napustili i članovi poglavarstva, pročelnici upravnih odjela te direktori javnih poduzeća, koji pripadaju HDSSB-u. To je ocijenio pljuskom autoritetu gradonačelnika Ante Đapića. "Sve je to skupa izgledalo jako tužno i građani Osijeka bi se morali zamisliti komu daju povjerenje, ako se na ovakav način odnosi prema jednom prevažnom dokumentu", kazao je Kramarić.

ZAGREB - Klub mladih Demokratskog centra (DC) ocijenio je danas da bi ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor trebala podnijeti ostavku nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju izravnog upisa djece hrvatskih branitelja u srednje škole i na fakultete. "Odluka Ustavnog suda da je članak 53 Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata protuustavan, svim građanima RH dala je do znanja da Vlada radeći protiv Ustava radi i protiv građana svoje zemlje", kazala je na konferenciji za novinare predsjednica Kluba mladih DC-a Valentina Jarnjak. Podsjećajući da je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti predlagatelj navedenog zakona, kazala je da bi se ministrica Kosor "trebala ispričati svim mladima koji se, usprkos odličnim rezultatima, nisu uspjeli upisati na fakultet, i to upravo zbog njezinih neodređenih projekata".

VUKOVAR - Vukovarsko-srijemska policija priopćila je danas kako je ispred zgrade Prve srednje škole u Vukovaru jučer oko 17,30 sati došlo do verbalnog, a zatim i fizičkog sukoba učenika podijeljenih po nacionalnoj osnovi. Tijekom svađe, jedni druge provocirali su pjevanjem pjesama - učenici hrvatske nacionalnosti pjevali su "Moju domovinu", a srpske "Đurđevdan", doznaje se u policiji. Došlo je i do fizičkog sukoba u kojemu je jedan od učenika, rođen 1991. godine, lakše ozlijeđen, kaže se u priopćenju. Njega je ozlijedio učenik koji je bio u alkoholiziranom stanju (rođen 1988.), protiv kojega će policija podnijeti kaznenu prijavu općinskom državnom odvjetniku za mladež u Vukovaru. Sukob među učenicima prekinut je nakon dolaska profesora škole.

ZAGREB - U povodu božićnih blagdana, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, šport i kulturu Pavle Kalinić posjetio je danas Centar za odgoj i obrazovanje Goljak i uručio im svoj osobni dar LCD-projektor, a tom prilikom uputio je i javni apel za poboljšanje uvjeta rada u tom Centru. Centar za odgoj i obrazovanje Goljak, u kojem se svakodnevno odgaja i školuje 146 mališana predškolskog i školskog uzrasta s motoričkim poteškoćama, radi na tri lokacije - Goljak, Zelengaj i Rudeš, u iznimno teškim uvjetima, upozorio je ravnatelj Željko Kranjec. Zbog neadekvatnih prostora djeca se ne mogu samostalno kretati, a objekt na Goljaku nema ni igralište niti sportsku dvoranu koji su nužni za njihov motorički trening.

ZAGREB - Ugledna povjesničarka i povjesničarka umjetnosti Lelja Dobronić preminula je u 87. godini u Zagrebu.Bila je kustosica Gradske gipsoteke, kustosica i znanstvena suradnica Muzeja grada Zagreba, znanstvena suradnica Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, te direktorica Povijesnog muzeja Hrvatske. Jedna je od pokretača i dugogodišnja glavna urednica Vijesti muzealaca i konzervatora Hrvatske, suradnica Instituta za povijest umjetnosti te stalna suradnica Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže. Njezina istraživanja i briga za zagrebačku historiografiju i čuvanje kulturne baštine stvorili su velik povijesno-umjetnički znanstveni opus, koji obuhvaća raspon od srednjega vijeka do danas. Objavila je dvadesetak knjiga i mnoge znanstvene članke.

VUKOVAR - U vukovarskoj četvrti Borovu naselju završila je obnova 80 stanova oštećenih u Domovinskom ratu koji su danas tijekom prigodne svečanosti i predani na uporabu budućim stanarima. Stanovi se nalaze u Ulici hrvatskog zrakoplovstva, a u njihovu obnovu Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka uložilo je 14,6 milijuna kuna. Među stanarima 49 su bivši nositelji stanarskih prava, u 21 stan uselile su novoosnovane obitelji, a u 10 stanova stručnjaci deficitarnih zanimanja u gradu Vukovaru. Prema podacima vukovarskog Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice, do sada je u tom gradu obnovljeno oko 3.500 stanova oštećenih u Domovinskom ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙