FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 21. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 21. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - U Zagrebu će se Trgom dr. Franje Tuđmana imenovati prostor tzv. Rudolfovih vojarni, omeđen Ilicom, Ulicom Republike Austrije, Ulicom Matka Talovca, Trgom Francuske Republike i Reljkovćevom ulicom, odlučeno je danas većinom glasova zagrebačke Gradske skupštine nakon duge i burne rasprave. Prijedlog je prihvaćen s 26 glasova za (SDP-HSS-HSU), pet protiv (HNS i SNL) i šest suzdržanih (HSP), dok su zastupnici HDZ-a izašli iz vijećnice, uz obrazloženje kako žele dodatno naglasiti da je taj prijedlog za njih potpuno neprimjeren. Predsjednik za imenovanje naselja, ulica i trgova Ivan Šikić, koji je podsjetio da je upravo na tom prostoru dr. Franjo Tuđman, na Cvjetnicu 1990. godine uoči prvih višestranačkih izbora održao govor, obrazložio je kako je primjereno da se ondje uredi prostor i na njemu postavi spomen-oblježje, za što će se raspisati javni natječaj.

ZAGREB - Zabrana nepoštene poslovne prakse, odnosno zavaravajućih radnji i agresivne poslovne prakse, neke su od odredbi novoga zakona o zaštiti potrošača koji je Vlada danas uputila u saborsku proceduru. Novi zakon, koji je usklađen s direktivama EU, preciznije uređuje i pitanja isticanja cijena proizvoda i usluga, način deklariranja proizvoda, njihovo oglašavanje, itd. Zakon predviđa i oštrije kazne za trgovce, pa će se tako neizdavanje točnog, jasnog i čitljivog računa kažnjavati novčanom kaznom od 15 do 100 tisuća kuna, a od 80 do 200 tisuća kuna pravna osoba koja u prodaju stavi proizvod bez obavijesti o njemu. Vlada je Saboru uputila i prijedlog zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, kojemu je cilj 'harmonizirati' podatke iz katastra s podacima iz zemljišnih knjiga te stanjem u naravi. Imovinske kartice ubuduće bi morali ispunjavati i suci te dužnosnici državnih odvjetništava - predviđaju izmjene Zakona o sudovima te Zakona o državnom odvjetništvu.

ZAGREB - Javna poduzeća u državnom ili pretežno državnom vlasništvu, njih 19, lani su blago povećala dobit - za dva posto u odnosu na 2004., istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade, koja je prihvatila Izvješće o poslovanju javnih poduzeća u 2005. Od ukupne dobiti svih 19 poduzeća, nešto više od polovice ostvarila je Ina s 892 milijuna kuna, slijedi HEP s 441 milijunom kuna, te Croatia osiguranje sa 130 milijuna kuna dobiti. Po prvi put u zadnjih 15 godina s dobiti su poslovale Hrvatske željeznice koje su u 2005. imale 50 milijuna kuna dobiti, naspram gubitka od 180 milijuna godinu ranije. Prema podacima iz Izvješća, s gubitkom su u 2005. poslovale tri državne tvrtke - Croatia Airlines s 22,8 milijuna kuna, Vjesnik s 19,5 milijuna) te Plovput s 3,6 milijuna kuna gubitka.

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas je razriješila dužnosti pomoćnika ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, na njihov zahtjev, Matiju Salaja i Mariju Vojnović. Matija Salaj, pomoćnik ministrice i ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje, razriješen je s datumom 30. prosinca ove godine, a Marija Vojnović s danom 6. siječnja iduće godine. Radi odlaska na novu dužnost, dužnosti pomoćnika glavnog državnog inspektora, s danom 31. prosinca, razriješen je Ante Šarac. Te je odluke Vlada donijela na zatvorenom dijelu današnje, posljednje ovogodišnje sjednice. Otvoreni dio sjednice premijer Ivo Sanader iskoristio je da svim hrvatskim građanima čestita Božić i novu 2007. godinu.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas je, na poziv ravnateljice Ljilje Vokić, posjetio VII. gimnaziju u Zagrebu i razgovarao s učenicima, na čija brojna pitanja je odgovarao u punoj školskoj kapelici. Na učeničko pitanje kako komentira odluku Ustavnoga suda o ukidanju pogodnosti oko upisa za djecu hrvatskih branitelja, odgovorio je kako je svaka zemlja poslije oslobođenja bila od pomoći djeci onih koji su se najviše žrtvovali za njezinu slobodu. "Nadam se da će Vlada i nakon ove odluke naći načina da pomogne djeci hrvatskih branitelja", dodao je. Odgovarajući na pitanje o poticanju materijalizma u potrošačkom društvu, rekao je kako bi se trebalo držati načela da je važnije biti ono što jesmo nego ono što imamo. Dodao je i kako čovjek s onim što ima treba razborito raspolagati.

ZAGREB - Zrakoplovna baza Zagreb - Pleso, najveća zrakoplovna baza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, proslavila je danas 15. obljetnicu osnutka svečanošću i letačkim programom. Na svečanosti, kojoj je nazočio zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane general bojnik Viktor Koprivnjak, najboljim pripadnicima te baze uručene su pohvale i priznanja. Uz razgledavanje Tehničko taktičkog zbora, održan je noćni letački noćni program, koji su izveli MiG 21, helikopter Mi 8 i zrakoplov AN 26. Za poginule pripadnike Zrakoplovne baze Zagreb služena je sveta misa u kapelici Svetog Petra i Pavla, koja se nalazi u okviru Baze. U sastavu Zrakoplovne baze Zagreb baze je 21. eskadrila mlaznih borbenih zrakoplova tipa MiG 21.

BENKOVAC - U mjestu Bruški pokraj Benkovca danas se obilježava 15. obljetnica pogubljenja hrvatskih civila. Prije 15 godina pripadnici srpske paravojske napali su zaselak Marinoviće u Bruški pokraj Benkovca te su hicima iz vatrenog oružja pogubili deset hrvatskih građana od kojih su devetorica nosila prezime Marinović, a jedan od stradalih bio je susjed srpske nacionalnosti koji se zatekao u gostima kod Marinovića. Izaslanstva grada Benkovca, Zadarske županije i brojnih udruga položila su vijence na spomen obilježje u zaseoku Gornji Marinovići u Bruški, nakon čega je služena misa zadušnica. Prije nekoliko godina na mjestu stradanja podignuto je spomen-obilježje.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik i predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić rekao je danas novinarima kako misli da se koalicija s Branimirom Glavašem u osječkom Gradskom vijeću raspada, nakon što je današnja sjednica toga tijela prekinuta zbog nedostatka kvoruma, zbog čega nije izglasan gradski proračun za iduću godinu, u iznosu od 486,2 milijuna kuna. Osječki dogradonačelnik i dopredsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić novinarima nije želio komentirati novonastalu situaciju, a neslužbeno se doznaje da je među koalicijskim partnerima došlo do neslaganja oko mogućega ulaganja u osječki stadion "Gradski vrt".

KARLOVAC - U selu Prkosu u Karlovačkoj županiji danas je Savez antifašističkih boraca i antifašista organizirao "Komemorativni skup u povodu 65. obljetnice ustaško-fašističkog terora nad civilnim žrtvama". Nad spomen-kosturnicom s ostatcima 946 žrtava Slavko Goldstein je kao izaslanik predsjednika Stjepana Mesića rekao da na takva mjesta treba dolaziti svake godine da se ne zaborave strahote Pavelićeva režima. Najavio je da će sljedećeg ljeta upravo u Prkosu predstaviti svoju novu knjigu u kojoj će osim poznatih činjenica biti iznesene sasvim nove spoznaje i dokumenti o tom ustaškom zločinu. Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je da za nju nema ni jedne ideologije i ni jedne politike vrijedne i jednog života, jer "svaka ideologija koja počne s tim da žrtvuje i jednog čovjeka završi kao zločinačka".

ZAGREB - U povodu stote godišnjice rođenja jednoga od najvećih hrvatskih umjetnika Vanje Radauša (Vinkovci 1906. - Zagreb 1975.) u Klovićevim dvorima večeras je otvorena njegova velika retrospektivna izložba. Njome će se publici pružiti uvid u cjelokupni opus toga velikana hrvatskoga kiparstva i njegovu umjetničku ostavštinu, koja dosad u tako velikom obujmu nije bila nikad predstavljena. Autorski tim izložbe napominje da ona problematizira jedan od najkompleksnijih i najopsežnijih opusa hrvatske povijesti umjetnosti 20. stoljeća od ranih radova iz tridesetih, do kasnih šezdesetih godina. Izložba predstavlja dosljednost transformacije Radauševe čvrste forme, kroz stvaralačke faze i cikluse: Tifusari, Panopticum Croaticum, Čovjek i kras, Krvavi fašnik, zatim Apstraktne forme, Zatvori i logori, Portret našega čovjeka, Slavonija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙