FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSSH: Ana Knežević o razgovorima sa čelnicima MMF-a i Svjetske banke

ZAGREB, 21. prosinca 2006. (Hina) - Na nedavnom sastanku sindikalnih čelnika iz niza zemalja sa čelnicima MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević upozorila je da su prijedlozi tih institucija u vezi radničkog dioničarstva za hrvatske sindikate neprihvatljivi.
ZAGREB, 21. prosinca 2006. (Hina) - Na nedavnom sastanku sindikalnih čelnika iz niza zemalja sa čelnicima MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević upozorila je da su prijedlozi tih institucija u vezi radničkog dioničarstva za hrvatske sindikate neprihvatljivi.

Ne želimo da se pravo radnika na otkup dionica ograniči na samo 25 posto i na razdoblje od pet godina, rekla je Knežević na današnjem razgovoru s novinarima.

Predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz istaknuo je kako to nije njihova generalna politika, već se zakonodavstvo može prilagođavati stanju u svakoj pojedinoj zemlji, te pozvao hrvatske sindikate da upute Banki pismo sa svojim prijedlozima.

Sindikati su se požalili na pritisak MMF-a i Svjetske banke u vezi reforme tržišta rada, jer njihova politika daje vrlo upitne rezultate.

U Hrvatskoj je izmjenama Zakona o radu iz 2003. godine olakšano otpuštanje radnika, što je u skladu s preporukama MMF-a i Svjetske banke o fleksibilizaciji tržišta rada.

Analiza pokazuje da je stopa nezaposlenosti otada ostala na istoj razini, a jedino se povećao broj ugovora o radu na određeno vrijeme, na čak 84 posto novozaposlenih radnika, što je pak povećalo nesigurnost radnih mjesta.

SSSH će stoga tražiti da se rad na određeno vrijeme zakonski ograniči na godinu dana, najavila je Knežević.

Na idućem sastanku, koji je predviđen za 2007. godinu, razmatrat će se modeli mirovinske reforme, a mi ćemo upozoriti da se hrvatska mirovinska reforma mora ponovno reformirati, ponajviše zbog tzv. novih umirovljenika čije su mirovine po 400 do 500 kuna niže od ostalih, kaže Knežević.

SSSH će i dalje pokušati razgovarati s Udrugom menadžera CROMA-om o menadžerskim plaćama, iako su to njezini čelnici nedavno odbili, jer su te plaće ušle u zonu nemorala i beskrupuloznog grabeža, te često nemaju veze s rezultatima rada.

Najviša menadžerska plaća u Hrvatskoj iznosi 257.000 kuna, a isplaćena je u zagrebačkom predstavništvu tvrtke Procter & Gamble, koje zapošljava 47 radnika.

Javila su nam se dvojica radnika koji su radili preko studentskih ugovora za 4.000 kuna mjesečno, a preporuča se da odnos između menadžerske i radničke plaće od 20 : 1 bude granica preko koje ne treba ići, rekla je Knežević.

CROMA se nema što buniti protiv ograničavanja menadžerskih plaća, jer je nedavno istraživanje časopisa Lider pokazalo da većina hrvatskih menadžera ne radi na usavršavanju svojih vještina, već misli samo kako sebi osigurati lagodan život, drži predsjednica SSSH.

Nastojat ćemo da se usvoji Zakon o minimalnoj plaći, koji bi propisao minimalac na razini 50 posto prosječne plaće, a cilj nam je dostići EU gdje se minimalne plaće kreću oko 60 posto prosječne, najavila je Knežević.

SSSH će se angažirati na donošenju Općeg kolektivnog ugovora koji bi osigurao minimum prava svih zaposlenih u Hrvatskoj, te definirao platne razrede.

To je posebice važno za 400.000 radnika zaposlenih kod tzv. malih poslodavaca, koji nisu obavezni donijeti Pravilnik o radu niti potpisati Kolektivni ugovor, pa praktički mogu raditi što hoće, pojasnila je Knežević.

Sindikat će tražiti i povećanje neoporezivog dijela plaće na 2.000 kuna te izmjene u plaćanju doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, jer smo jedna od rijetkih zemalja u kojima poslodavac i radnik moraju plaćati isti doprinos.

Treba mijenjati i Zakon o inspekciji rada jer Hrvatskoj kronično nedostaje 180 inspektora rada, a postojeći imaju sramotno male plaće i loše uvjete rada, rekla je Knežević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙