FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSSH na kongresu bira novog predsjednika

ZAGREB, 18. prosinca 2006. (Hina) - Na dvodnevnom kongresu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), koji je počeo u ponedjeljak u Zagrebu, 282 delegata iz 22 udružena sindikata trebala bi izabrati novog predsjednika najveće hrvatske sindikalne središnjice.
ZAGREB, 18. prosinca 2006. (Hina) - Na dvodnevnom kongresu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), koji je počeo u ponedjeljak u Zagrebu, 282 delegata iz 22 udružena sindikata trebala bi izabrati novog predsjednika najveće hrvatske sindikalne središnjice.

Izbor novog predsjednika je u utorak, a jedina kandidatkinja je sadašnja v. d. predsjednice SSSH Ana Knežević. Ako ona ne dobije natpolovičnu većinu glasova, Vijeće SSSH morat će ponovno imenovati vršitelja dužnosti i organizirati novi kongres.

Na kongresu koji se održava pod geslom "Radnik nije roba" SSSH traži zaokret od divljeg liberalnog kapitalizma prema humanom kapitalizmu, istaknula je Knežević na konferenciji za novinare.

SSSH će se ubuduće više posvetiti jačanju položaja zaposlenih kroz izmjene Zakona o radu i poboljšanje radnog zakonodavstva, te se založiti za donošenje Zakona o minimalnoj plaći.

Tražit će redefiniranje socijalnog partnerstva u Hrvatskoj i transparentnost procesa pristupa Europskoj uniji, u što sindikati zasad nisu dovoljno uključeni, najavila je Knežević.

Traže i novu mirovinsku i zdravstvenu reformu, sa zahtjevom da se vrati odredba o deset najpovoljnijih godina kao mirovinskoj osnovici.

SSSH će nastojati s Hrvatskom udrugom poslodavaca razgovarati o menadžerskim plaćama, jer je nedopustivo da najviša menadžerska plaća u Hrvatskoj iznosi čak 257.000 kuna, rekla je Knežević.

Najavila je i rad na objedinjavanju sindikalne scene, upozorivši da čak milijun hrvatskih radnika uopće nije sindikalno organizirano.

Nedolazak premijera Ive Sanadera i predsjednika Republike Stjepana Mesića na kongres pokazao je koliko je državnom vrhu stalo do sindikata, dodala je Knežević.

Na kongresu gostuje generalni tajnik najveće svjetske sindikalne organizacije Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) Guy Ryder koji je upozorio da je sindikalni pokret u zadnjih 15 godina suočen s izazovima globalizacije.

Globalizacija je osigurala gospodarski rast, kao i rekordno povećanje dobiti multinacionalnih kompanija, ali istodobno padaju plaće a rastu nezaposlenost i socijalne razlike, što pokazuje da se radi o procesu koji pogoduje poslodavcima, a nepravedan je prema radnicima.

Treba nam globalni sindikalni odgovor na globalnu strategiju multinacionalnog kapitala, umjesto da sindikati reagiraju samo na razini svojih država, ističe Ryder.

U Hrvatskoj ima previše sindikata, jer šest središnjica i 400 sindikata na 450.000 sindikalno organiziranih radnika pokazuje slabost sindikalnog pokreta.

ITUC je nastao spajanjem dviju međunarodnih sindikalnih konfederacija, pa sada zastupa interese čak 166 milijuna radnika širom svijeta, te će pomoći i hrvatskim sindikatima da zajednički rade na pitanjima od interesa za radništvo, pa ako u tome uspiju, da se i strukturno povežu.

Ryder je najavio za ožujak iduće godine osnivanje Panregionalnog europskog vijeća ITUC-a, koje bi usklađivalo zajedničku politiku sindikata u odnosu na probleme u pojedinoj regiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙