FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Većina hrvatskih studenata smatra da bi im studiranje u inozemstvu olakšalo dobivanje posla

ZAGREB, 20. prosinca 2006. (Hina) - Većina studenata u Hrvatskoj smatra da bi lakše dobili posao ako studij završe u inozemstvu, pokazala je nedavna anketa websitea MojPrviPosao.
ZAGREB, 20. prosinca 2006. (Hina) - Većina studenata u Hrvatskoj smatra da bi lakše dobili posao ako studij završe u inozemstvu, pokazala je nedavna anketa websitea MojPrviPosao.

U anketi je sudjelovalo 268 studenata, a na pitanje smatraju li da bi lakše dobili posao ako studij završe u inozemstvu, 61 posto je odgovorilo potvrdno.

Najčešći je razlog koji su studenti pritom navodili da je studij u inozemstvu bolje organiziran i nudi više praktičnog, odmah primjenjivog znanja, od studija u Hrvatskoj koji se većinom temelji na usvajanju teoretskog znanja.

Kao važnu prednost studiranja u inozemstvu pri dobivanju zaposlenja studenti ističu i poznavanje stranog jezika, te kulture i "djelovanja sustava" u drugim zemljama, što je posebno poželjno zbog velikog broja stranih ulagača koji iz tih zemalja dolaze u Hrvatsku.

No, neki studenti su kritično zaključili da je stanje takvo zato što se strano još uvijek više cijeni nego domaće, te zbog prevladavajućeg mišljenja da je sve tuđe i bolje, navodi www.MojPrviPosao.net - website za zapošljavanje studenata.

Da im studiranje u inozemstvu ne bi olakšalo zaposlenje smatra 31 posto studenata, većina uz obrazloženje da zapravo uopće nije bitno je li netko fakultet završio u inozemstvu ili u Hrvatskoj, jer su kod nas za dobivanje posla od znanja još uvijek važnije veze i poznanstva.

Neki su ustvrdili da bi čak imali i velikih poteškoća u pronalaženju posla ako studij završe u inozemstvu zbog problema s priznavanjem stranih diploma kod nas, a neki su zaključili da u Hrvatskoj nema posla ni za one koji su tu završili fakultete, zbog čega su mnogi u potrazi za poslom prisiljeni otići u inozemstvo.

Tek nekolicina njih kao razlog takvog odgovora navela je da su domaći fakulteti jednako kvalitetni, ako ne i bolji od stranih, koji su previše specijalizirani, te da jednaku razinu znanja mogu steći i na fakultetima u Hrvatskoj.

Osam posto studenata nije sigurno bi li im studij završen u inozemstvu olakšao pronalazak posla, jer situacija u Hrvatskoj je za sve jednako kritična, ili jednostavno nisu dovoljno informirani o načinu studiranja u inozemstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙