FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV- Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 20. prosinca 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 20. prosinca 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB- U nazočnosti brojnih likovnih umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika sinoć je u Domu hrvatskih likovnih umjetnika otvorena izložba "Crteži" istaknutog hrvatskoga kipara Dušana Džamonje. Izloženi crteži nastali su posljednjih godinu dana, a osim njih, prikazana je i njegova najnovija skulptura u gipsu inspirirana Meštrovićevim paviljonom u kojemu je danas Dom hrvatskih likovnih umjetnika. Predsjednik HDLU-a Vatroslav Kuliš istaknuo je da Dušan Džamonja pripada vodećim umjetnicima druge polovice 20. stoljeća, čija djela pripadaju suvremenoj svjetskoj povijesti umjetnosti. Autor izložbe likovni kritičar Darko Glavan istaknuo je da Džamonja i danas radi s velikim elanom, a njegovi crteži podsjećaju na ekrane - djelo u nastajanju, što se može vidjeti i na ovoj izložbi. Glavan je zaželio da grad Zagreb dobije Džamonjinu donaciju jer je, kako je dodao, malo umjetnika poput Džamonje.

ZAGREB-Pedeset godina nakon prve samostalne izložbe sinoć je u Galeriji Klovićevi dvori otvorena retrospektivna izložba slikara Vladimira Kirina (1894.-1963.) koja obuhvaća 208 djela. Kako je istaknula autorica izložbe Biserka Rauter Plančić, riječ je djelima koja obuhvaćaju razdoblje od londonskih i pariških veduta do najplodonosnijeg razdoblja s romantičnim prizorima Zagreba. Kirinovi crteži, grafike i ulja posvjedočit će o europskim dosezima toga samozatajnoga i nedovoljno valoriziranoga umjetnika koji je dao velik doprinos osamostaljenju grafičke umjetnosti i tehnika u našoj sredini, istaknula je autorica izložbe. U ovoj retrospektivi velika je pozornost pridana Kirinu-ilustratoru, koji je intenzivno ilustrirao književne tekstove, poglavito one za djecu.

ZAGREB- Humanitarna organizacija DORA sinoć je u prostorijama Hrvatske matice iseljenika dodijelila godišnje stipendije od po 500 kuna mjesečno za 85 učenika i studenata. Također je dvadeset najsiromašnih obitelji, uglavnom s većim brojem djece, o kojima skrbi DORA, dobilo poklon-pakete, a najmlađi igračke. DORA najveću pozornost pridaje obrazovanju siromašnih - ambicioznih i vrijednih učenika i studenata. Radi prikupljanja novca za stipendiranje nove generacije štićenika jesenas je pokrenula akciju "Želim biti...", koja je uspješno završena donatorskom večerom krajem studenoga na kojoj je prikupljeno 230.000 kuna, a nakon večere još su oko 100.000 kuna uplatili donatori, rekla je ravnateljica DORA-e Renata Gubić.

ZAGREB-Hrvatski građani smatraju da su najozbiljnija prijetnja današnjem svijetu međunarodni terorizam, nuklearno oružje te kriminal i korupcija, dok se svjetsko zagađenje okoliša i pitanje globalizacije ne doživljava kao značajna opasnost našeg vremena, pokazalo je istraživanje GfK Hrvatska. Međunarodnim terorizmom zabrinuto je 38 posto građana, a po 31 posto nuklearnim oružjem te kriminalom i korupcijom, pokazalo je istraživanje GfK-a, provedeno u prosincu ove godine na uzorku od 1000 osoba starijih od 15 godina. Kada je riječ o problemima kojima se suočavamo u Hrvatskoj ispitanici su najviše zabrinuti nedostatnim plaćama i mirovinama, što je na skali od jedan do pet ocijenjeno prosječnom ocjenom 4,4, pri čemu jedan znači uopće nisam zabrinut, a pet izuzetno sam zabrinut. Sljedeća četriri problema prema kojima građani pokazuju najveću zabrinutost su nezaposlenost, kriminal, mito i korupcija te općenito nizak životni standard, što je ocijenjeno istom prosječnom ocjenom - 4,3.

ZAGREB - Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su u inozemstvu obavile hrvatske građevinske tvrtke u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 556,72 milijuna kuna, što je za 16,8 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Istodobno, vrijednost novih narudžbi građevinskih radova domaćih građevinara za izvođenje na gradilištima u inozemstvu u prvih devet mjeseci, iznosi 1,54 milijarde kuna, što je za 123,9 posto više u odnosu na isto vrijeme 2005. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙