FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 19. prosinca 2006.(Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 19. prosinca 2006.(Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Više od polovice britanske djece između 7 i 11 godina ne zna da se na Božić slavi Isusovo r ođenje, pokazala je anketa BBC-a objavljena u utorak. Samo 44 posto od 1.063 ispitane djece Božić povezuje s Isusovim rođenjem. Djeca u Sjevernoj Irskoj su upućenija i 71 posto je dalo ispravan odgovor. Velika većina djece (89 posto) kaže da ih Božić veseli, 63 posto ih štedi za kupovinu darova, 16 posto djece kupuje majci dar, a samo 7 psoto ocu. Šezdeset i šest posto djece pokušava podjednako darovati oba roditelja. Među ispitanom djecom 29 posto drži da na Božić trebamo misliti na druge, a 24 posto da trebamo više davati nego primati.

VENECIJA - Među ljubiteljima pasa najpopularniji božićni poklon ove godine su posjetnice za četveronožne žrtve mode koje se dijele prijateljima i poznanicima, također vlasnicima kućnih ljubimaca, uz nadu da će se uz pseće prijateljstvo potaknuti i prijateljstvo vlasnika. Moda posjetnica kućnih ljubimaca dolazi iz Japana i SAD-a, a ove je godine zahvatila i Italiju. Prva koja je nanjušila novi trend je Sabrina Corradini, vlasnica milanske modne marke "Platinum Dog". Ova tvtrka, u skladu s imidžom proizvođača superluksuzne robe za kućne ljubimce vlasnika koji ne pitaju za cijenu, nudi životinjske posjetnice s lisnicom od krokodilske kože. Na psećim su posjetnicama slike životinje, njihova imena ali i podaci o vlasnicima. Pretjerivanja tu ne staju, tako mnoga gospoda od Platinum Doga naručuju ogrlicu od bijelog zlata i dijamanata identičnu onoj koju su kupili za vlasnicu, a gospođe kaputiće od kašmira u boji i stilu kupljenih za sebe.

NAPULJ - Lopovi koji su tijekom noći na ponedjeljak pokrali raskošne božićne jaslice u crkvi svetog Nikole u središtu Napulja odnijeli su iz njih oko 300 pastira iz 18. i 19. stoljeća, a ostavili samo figuricu malog Isusa, magarca i poneku ovcu. Krađa se, kako se doznaje, dogodila nešto iza jedan sat u noći, a lopovi su u crkvu provalili kroz sporedni ulaz. Stare jaslice, koje tradicionalno obilaze brojni vjernici, nalazile su se na donjem katu crkve i imale su šest prizora smještenih u niše. Otac Mario Rega smatra da su oteta vrlo važne stvari neprocjenjive vrijednosti, izvješćuje ANSA. Vrijednost ukradenih figurica, od kojih su neke visoke 40 do 50 centimetara, procjenjuje se na oko milijun eura. "Ne postoji komercijalna vrijednost jer su ovom krađom uništene mnogo veće vrijednosti poput radosti djece koja su oduvijek dolazila gledati pastire", rekao je otac Rega.

LJUBLJANA - Slovenci koji od nove godine ne budu htjeli spominjati euro možda će svoju novu i zajedničku europsku valutu imenovati nekako drukčije, na primjer "čuk" ili "jurij". To su naime žargonski nazivi za tisuću novčanih jedinica, uobičajeni osobito među mladima. Koristili su se i za nekadašnje jugoslavenske dinare i za slovenske tolare, pa su se u anketi slovenske televizije kakav domaći nadimak dati novoj valuti najčešće pojavljivali. Za sada je u prednosti jurij, među ostalim i zato što podsjeća na engleski izgovor eura, ali se natječaj završava krajem godine. Daj mi jurja ili posudi mi čuka dakako ne bi značilo daj mi tisuću eura nego jedan euro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙