FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 16. prosinca 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 16. prosinca 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

PRIŠTINA - Čelnik vodeće oporbene stranke i član pregovaračkog tima Kosova Hashim Thaqi izjavio je da se što je moguće prije moraju donijeti odluke o statusu Kosova, prenose u subotu prištinski mediji. "Spremni smo za preuzimanje svih odgovornosti i odluke o Kosovu se moraju donijeti čim je prije moguće", rekao je Thaqi u Beču, na konferenciji "Status Kosova i europska budućnost regije". Kako je u subotu objavila Thaqijeva Demokratska Partija Kosova, on je ponovio kako je neovisnost rješenje koje zaslužuju građani Kosova i da su u tom pitanju političari u Prištini i građani jedinstveni. Tijekom posjete Beču Hashim Thaqi se sastao i sa zamjenikom glavnog izaslanika UN za status Kosova Albertom Rohanom. "Kosovo će biti zemlja svih svojih građana, u kojoj će svi imati ravnopravan položaj", rekao je Thaqi u razgovoru s Rohanom, prenose prištinski mediji.

PODGORICA - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je da ne postoji opasnost da se u budućnosti ugrozi suverenitet Crne Gore i nedavno osamostaljena zemlja izgubi svoju neovisnost, te da je "definitivno riješeno pitanje crnogorske države". "Intergracioni procesi kojima svi idemo sa ovog prostora daju jamstva da će to biti tako zauvijek", kazao je Vujanović podgoričkoj Televiziji IN. Crnogorski predsjednik je rekao kako "ne osjeća iz Srbije bilo kakav pritisak u bilo kojem sadržaju koji bi značio ambiciju da se prekomponira referendumska odluka građana Crne Gore" kojom se ta republika u svibnju ove godine odvojila od Srbije. "To treba prihvatiti kao realnost. Ne prepoznajam ambicije iz Srbije da Crna Gora izgubi samostalnost i da se oni vežu za nas u okviru neke državne zajednice ili nekog oblika državnog udruživanja", kazao je Vujanović.

ANKARA - Britanski premijer Tony Blair u subotu je ponovno rekao kako podupire tursko članstvo u EU, kazavši kako vjeruje da bi strateška lokacija te zemlje mogla pridonijeti miru na Bliskom istoku. "Turska se nalazi između Bliskog istoka i Europe, a na stratešku važnost Turske za Europsku uniju može nas podsjetiti i ono što se događa na Bliskom istoku", rekao je Blair na konferenciji za novinare održanoj u Ankari nakon susreta s turskim premijerom Tayypom Erdoganom. Turski premijer Erdogan uspio je uspostaviti bolje političke veze s Bliskim istokom, često posjećujući zemlje u regiji, među kojima Iran i Siriju. EU je ovaj tjedan djelomično suspendirao pregovore Ankare o pridruženju EU-u, jer je Turska odbila otvoriti svoje pomorske i zračne luke prometu s Cipra.

RAMALLAH - Palestinski predsjednik Mahmud Abas u subotu je uputio poziv za održavanjem prijevremenih parlamentarnih i predsjedničkih izbora. "Odlučio sam pozvati na prijevremene parlamentarne i predsjedničke izbore", rekao je Abas u govoru koji je u živo prenosila Palestinska TV. Prema njegovim riječima, izbori bi se trebali održati što je ranije moguće, no također je kazao da bi se trebali učiniti napori za formiranjem vlade nacionalnog jedinstva, kako bi se ukinule sankcije Zapada prema palestinskoj vladi. Opći je dojam, tvrde analitičari, da je suparnicima iz Hamasa ostavio prostora za zajedničko djelovanje. Hamas, koji kontrolira vladu, optužio je pak Abasa da poziva na državni udar. "Ovo je udar na demokratski izabranu vladu", izjavio je Hamasov zastupnik u parlamentu Mushir al-Masri.

HAVANA - Kubanski predsjednik Fidel Castro razgovarao je telefonom s kubanskim dužnosnicima, objavio je u subotu dnevnik komunističke partije "Granma" u prvoj vijesti o 80-godišnjem bolesnom državniku u zadnjih 11 dana. "Vrhovni komandant Fidel Castro razgovaro je telefonom s predstavnicima Pokrajinskih skupština na njihovom radnom zasjedanju", naveo je list ne navodeći pojedinosti. Castro se nije pojavljivao u javnosti otkako se u srpnju razbolio i predao vlast svom bratu Raulu Castru. Kubanske vlasti ni do danas nisu otkrile točnu dijagnozu Castrove bolesti, a Castrov bliski saveznik venezuelanski predsjednik Hugo Chavez u petak je opovrgnuo glasine da je riječ o terminalnoj fazi karcinoma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙