FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 13. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati
ZAGREB, 13. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Demokratski centar (DC) priopćio je sinoć da neće prihvatiti vladin prijedlog o odgodi proglašenja ZERP-a do 2008. godine jer drži da bi se time nanijela šteta nacionalnim interesima Republike Hrvatske. "DC naglašava da se u pregovorima s Europskom unijom nacionalni interesi ne poništavaju nego usklađuju, što Vlada nije znala u prethodne tri godine učiniti", stoji u priopćenju koje je potpisala predsjednica stranke Vesna Škare Ožbolt.

ZAGREB - Istaknuti hrvatski glumac i pedagog Izet Hajdarhodžić umro je jučer u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti u 78. godini života, javila je pokojnikova obitelj. Izet Hajdarhodžić rodio se 1929. u Trebinju. Diplomirao je 1957. na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost. U svom umjetničkom radu istaknuo se karakternim ulogama, a posljednjih godina radio je u hrvatskoj diplomaciji. Proslavio se ulogom Držićeva Skupa, kojega je dva desetljeća tumačio na Dubrovačkim ljetnim igrama i u Dramskom kazalištu Gavella, te za nj dobio pregršt uglednih nagrada. Bio je, uz ostalo, umjetnički ravnatelj kazališta u Dubrovniku, glumac u Sarajevu, od 1968. član zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, a glumio je i u Teatru &TD. Bio je i profesor glume na Akademiji dramskih umjetnosti. Igrao je u filmovima i TV dramama.

RIJEKA - Manifestacija "Zajčevi dani" u Rijeci sinoć je završena simfonijskim koncertom orkestra Riječke filharmonije u riječkoj kinodvorani Teatro Fenice. Pod ravnanjem japanskog dirigenta Toshihira Yonezua izveden je 1. koncert za klavir i orkestar u b-molu, op. 23, koji se ocjenjuje najglasovitijim i najpopularnijim klavirskim koncertom Petra Iljiča Čajkovskog. Solist na klaviru bio je Armenac Ruben Dalibatayan. U drugom dijelu koncerta na programu su bili ulomci 1. i 2. suite iz baleta "Romeo i Julija" Sergeja Prokofjeva. Glazbeno-scenska manifestacija "Zajčevi dani" ove godine je otvorena 19. listopada premijernom izvedbom opere Frane Paraća "Judita".

OSIJEK - Izvedbom komedije "Kurve" Feđe Šehovića u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu sinoć je obilježeno 40 godina umjetničkog rada dramskog glumca tog kazališta Milenka Ognjenovića, koji u predstavi tumači ulogu Leutnanta. Milenko Ognjenović odigrao je snažna umjetnička ostvarenja u 116 premijernih naslova, različite uloge odigrao je u više od 1500 izvedaba, uvijek s velikim glumačkim žarom i izazovom, istaknuo je intendant osječkog HNK-a Vlaho Ljutić.

ZAGREB - Roman "Violina" Dalibora Cikojevića, koji prati put jedne violine od njezina nastanka krajem 17. stoljeća u radionici majstora iz Cremone Nicole Amatija sve do današnjih dana, predstavljen je sinoć u prostorima Tribina grada Zagreba. U romanu se miješaju fikcija i povijesna zbilja, rekonstruirana na temelju stvarnih činjenica i dokumenata, pisama i novinskih članaka koji osvjetljavaju pojedine epizode života velikih umjetnika i graditelja violina. Autor je pijanist i docent na klavirskom odsjeku Muzičke akademije u Zagrebu, a prije tri godine objavio je književni prvijenac "Ostavština posljednjeg skladatelja". Knjiga "Violina" objavljena je u biblioteci "Sklad" zagrebačke nakladničke kuće "Teovizija".

ZAGREB - Podaci o robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom za prvih deset mjeseci ove godine pokazuju da je dinamika rasta izvoza, od 17,3 posto, premašila dinamiku rasta uvoza, od 14,5 posto, nakon što su u devet mjeseci stope rasta izvoza, uvoza i robnog deficita su bile ujednačene i iznosile 14,2 posto. Uslijed toga je u manjoj mjeri usporen rast robnog deficita, koji za deset mjeseci iznosi 12,1 posto. Pokrivenosti uvoza izvozom je 47,2 posto što je istovjetno toj pokrivenosti za prošlu godinu. No, dok je izvoz poveća za 1,2 milijarde dolara, uvoz je istodobno bio veći za 2,2 milijarde dolara u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Tako je ukupna vrijednost hrvatskog robnog izvoza u razdoblju od siječnja do listopada ove godine iznosila 8,38 milijardi dolara, dok je istodobno uvezeno roba za 17,7 milijardi dolara, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙