"Porast slučajeva oboljenja od astme u zapadnom društvu mogao bi biti povezan s promjenama u prehrambenim navikama", piše dr. H. A. Smith sa Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Nizozemske.
On i njegove kolege su raznim istraživanjima utvrdili da je broj slučajeva astme manji u populaciji koja ima veću potrošnju "voća povrća, integralnih žitarica, ribe i mliječnih proizvoda".
Istraživači su ispitivali uzimanje tih prehrambenih sastojaka sa astmom na uzorku od 598 nizozemske djece u dobi od 8 do 13 godina.
Kod djece kod koje su utvrđene poteškoće sa disanjem povećan je unos određenih namirnica i otkriveno je ublažavanje poteškoća kod onih koji su konzumirali povećane količine ribe i integralnih žitarica.
Znanstvenici upozoravaju da bi se trebala provesti daljnja ispitivanja na tom području kako bi se sa većom sigurnošću utvrdila povezanost unosa određenih namirnica i smanjenja rizika od astme.