FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 11. prosinca 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati
ZAGREB, 11. prosinca 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pohvalio je u ponedjeljak izmijenjeni nacrt rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti koji namjeravaju iznijeti Britanija i Francuska, prenijela je ruska novinska agencija. Rusija se protivila prijašnjoj verziji nacrta rezolucije tvrdeći da bi nametanje strogih sankcija Iranu, koji Zapad optužuje da pokušava proizvesti vlastito nuklearno oružje, bilo preoštro te da bi Teheran zbog toga mogao postati još tvrdoglaviji. "Ova verzija nacrta drukčija je od prve i sadrži promjene koje se temelje na ruskim prijedlozima kojima je cilj da ohrabre Iran na pregovore", rekao je Lavrov. Ministar Lavrov nije rekao hoće li Rusija - koja u Vijeću sigurnosti ima pravo na veto - poduprijeti novu verziju.

TEL AVIV - Izraelski premijer Ehud Olmert u ponedjeljak putuje u trodnevni posjet Njemačkoj i Italiji gdje će se zauzeti za snažniji angažman na ograničenju iranskog nuklearnog programa i nastavku zapadnjačkog bojkota palestinske vlade pod vodstvom Hamasa, prenijele su u ponedjeljak agencije. Olmertov posjet objema državama prvi je otkad je stupio na novu dužnost i uslijedio je nakon što Europa pokušava dati novi zamah oživljavanju izraelsko-palestinskih pregovora koji su zapeli na mrtvoj točki. Njemačka kancelarka Angela Merkel koja će se s Olmertom sastati u utorak najavila je pokretanje novih bliskoistočnih mirovnih napora nakon što Njemačka preuzme rotacijsko predsjedanje EU-om u siječnju.

BRUXELLES - Hrvatska će u ponedjeljak u Bruxellesu otvoriti i privremeno zatvoriti pregovore o obrazovanju i kulturi, jednom od 35 poglavlja europske pravne stečevine o kojima se pregovora tijekom pristupnog procesa. U ponedjeljak navečer, nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, sastat će se Međuvladina konferencija Hrvatska-EU na ministarskoj razini na kojoj će se otvoriti i privremeno zatvoriti pregovori o tom poglavlju. To je drugo poglavlje koje Hrvatska otvara od početka pregovora, nakon znanosti i istraživanja, koje je otvoreno i privremeno zatvoreno, 12. lipnja ove godine. Za Hrvatsku je važno što se s poglavljem obrazovanje i kultura konačno razdvaja njezin pristupni proces od turskoga.

ZAGREB - Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević boravit će u utorak u Tirani na konferenciji o napretku suradnje zemalja članica Američko-jadranske povelje, priopćeno je u ponedjeljak iz ministarstva obrane. Prema priopćenju, konferencija će se baviti unapređivanjem započete inicijative, proširenjem suradnje unutar skupine A3 u pripremi članica za članstvo u NATO-u, suradnjom u okviru kopnenih, morskih i zračnih granica te inicijativom zemalja Jadranske povelje za povećanjem sigurnosti u regiji. Riječ je o redovitom godišnjem sastanku ministara obrane Hrvatske, Makedonije i Albanije, kaže se u priopćenju.

EREVAN - Azerbajdžanska pokrajina Nagorno-Karabah prihvatila je novi ustav okrenut nezavisnosti, vidi se iz rezultata nedjeljnoga referenduma. Prema privremenim službenim rezultatima objavljenim u ponedjeljak, 98,6 posto glasača prihvatilo je ustav kojim se Karabah opisuje kao suverena država. "Prema preliminarnim rezultatima ustav je prihvaćen i 10. prosinca može se proglasiti Danom ustava", rekao je predsjednik izbornoga povjerenstva Sergej Nasibjan za Reuters. Glasovanje je održano na 15. godišnjicu referenduma na kojem je Karabah proglasio nezavisnost nakon što se devedesetih od Azerbajdžana odcijepio ratom u kojem je poginulo 35 tisuća ljudi. Ni Azerbajdžan ni međunarodna zajednica ne priznaju nezavisnost Nagorno-Karabaha, a vlada Azerbajdžana još nije komentirala novi referendum.

DIYARBAKIR - Tri su osobe poginule, a 15 je ranjeno u snažnoj eksploziji koja je u ponedjeljak uništila vojnu stambenu peterokatnicu u najvećem gradu jugoistočne Turske, objavili su bolnički izvori. Izvori u Diyarbakiru, u većinski kurdskoj regiji, kažu da je među poginulima dvoje djece. Iz guvernerova ureda u Diyarbakiru saznaje se da je eksplodirao kotao centralnoga grijanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙