FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 9. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 9. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - U povodu Svjetskog dana ljudskih prava, 10. prosinca, Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske organizirao je danas poseban program na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Uz predstavnike Vlade bili su nazočni i predstavnici međunarodnih organizacija te nevladinih udruga. Predstojnik Vladina ureda za ljudska prava Luka Mađerić uručio je nagrade i plakete koje je dobilo 15-ero učenika i učenica osnovnih i srednjih škola koji su proglašeni najboljima na nagradnom natječaju literarnih i likovnih radova s temom "Uklanjanje stereotipa u mojoj okolini". Na upit kakvo je stanje ljudskih prava u Hrvatskoj, Mađerić je odgovorio da to najbolje mogu odgovoriti građani "jer su ljudska prava individualnog karaktera i bila bi demagogija da se upušta u ocjene je li stanje bolje ili lošije". "Mogu samo navesti što sve Vlada radi na tom području, a radi jako puno na postavljanju temelja na mnogim područjima", istaknuo je.

ZAGREB - Hrvatska stranka prava (HSP), najstarija politička stranka u Hrvatskoj, stranačkom je konvencijom danas u Zagrebu obilježila 145 godina svog djelovanja. Pred više od tisuću izaslanika konvencije HSP-a, predsjednik stranke Anto Đapić izjavio je da je "sazrelo vrijeme da HSP preuzme kormilo Zvonimirove lađe". Vladajuće garniture kroz protekla dva mandata Đapić je nazvao političkim sijamskim blizancima. "Politički sijamski blizanci u sprezi s ostatcima bivšeg sustava i kontroliranim medijima, već sedam godina obmanjuju i ponižavaju Hrvate", rekao je Đapić. Kazavši kako "ovo nije Hrvatska koju smo sanjali i za koju smo krvarili" Đapić je pozvao na tzv. "revoluciju olovkom" u kojoj bi, kako je rekao, "uz potporu tihe većine, HSP preuzeo odgovornost na kormilu Hrvatske".

SPLIT - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je na danas na stranačkom skupu u Splitu, pod nazivom Hrvatskoj trebaju promjene", kako HDZ nepotrebno troši vrijeme Hrvatske. "Ako se ne maknu prije izbora, tada će biti maknuti", rekao je Račan na skupu na kojem je bilo više stotina članova i simpatizera SDP-a. Najavio je kako će SDP idućeg tjedna u Hrvatskom saboru predložiti Ustavni zakon, kojim bi se omogućilo proganjanje ratnog profiterstva. To je "zločina koji ne smije zastarjeti i ostati nekažnjen", i "ne smije završiti onim 'tko je jamio, jamio' ", rekao je Račan. Izrazio je očekivanje da će taj SDP-ov prijedlog poduprijeti sve stranke, pa i HDZ. Ocjenjujući rezultate sadašnje Vlade, Račan je ustvrdio kako je HDZ obećao pokretanje Hrvatske, a da su "rezultati suprotni" te da su "zaustavili Hrvatsku".

ZAGREB - Predsjednica Demokratskog centra (DC) Vesna Škare Ožbolt izjavila je danas da DC, kao parlamentarna stranka, nije dobio poziv na jučerašnji sastanak u sjedištu Vlade, o Vladinom prijedlogu odluke o primjeni Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa (ZERP), te je opovrgnula napise u medijima da DC nije došao na taj sastanak. Ustvrdila je i kako je "s pozivom parlamentarnim strankama na dogovor o ZERP-u premijer Sanader zakasnio, da je to trebao učiniti u svibnju 2004.", te da "sada pokušava oporbene političke stranke upotrijebiti u sukobu s Europskom komisijom (EK)". Predsjednica DC-a tvrdi i da je, "po Sanaderovim uputama, u Bruxellesu predstavnik Republike Hrvatske Hido Bišćević potpisao dokument, kojeg su potpisali i predstavnici Italije, Slovenije i EK, i da je to skrivano od hrvatske javnosti sve dok to nije otkrio Olli Rehn".

VINKOVCI - Predsjednik HSS-a Josip Friščić rekao je danas u Vinkovcima kako vjeruje da će Vlada, u skladu sa sinoćnjim dogovorom na sastanku državnog vrha i čelnika političkih stranaka, do ponedjeljka dostaviti prijedlog odluke o pravilima primjene ZERP-a kako bi se političke stranke mogle očitovati o njemu prije saborske rasprave. "Jedino je Sabor taj u kojem je moguće razgovarati i odlučivati o primjeni ZERP-a", kazao je Friščić na konferenciji za novinare, održanoj u hotelu "Slavonija" uoči sjednice Glavnog odbora HSS-a. "Ako pitanje ZERP-a riješimo konsenzusom svih političkih stranaka, za što se HSS zalaže, onda ćemo na sličan način moći riješiti i ostala pitanja bitna oko ulaska Hrvatske u EU i ukupan razvoj države", rekao je Friščić, ističući kako HSS ni u kojem slučaju neće odustati od traženja da se aktivira ZERP jer je to, kako je dodao, apsolutno pravo kojim raspolaže Hrvatska.

STUPNO/ZAGREB - U Stupnome, selu u općini Dubrovačkom Primorju, danas je otkriven spomenik pobjedi u Domovinskom ratu pod nazivom Vjetreni mlin, čiju je izgradnju sufinanciralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Spomenik je rad akademskog kipara Nikole Vučkovića iz Metkovića, a podignut je kao znak pobjede u obrani i oslobađanju hrvatskog juga te u spomen na 403 branitelja koji su pritom poginuli. Pozdravljajući nazočne, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor je rekla kako i taj spomenik podsjeća na doprinos svih branitelja, a posebice 7575 branitelja poginulih u stvaranju slobodne, samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Ističući da je Domovinski rat bio pravedan, obramben i osloboditeljski, poručila je kako se nikome neće dati da tu istinu mijenja i prekraja.

VINKOVCI - Nedaleko od bivše Kumanove ciglane u vinkovačkoj gradskoj četvrti Slavoniji danas je otkriven spomenik žrtvama komunističkog terora, ubijenim u Vinkovcima nakon završetka Drugoga svjetskog rata, sredinom travnja 1945. godine. Na području Kumanove ciglane pobijeno je oko 40 uglednih Vinkovčana nakon što su u travnju 1945. godine u grad ušli pripadnici 38. makedonske i 21. srpske divizije. U nazočnosti članova obitelji i rodbine žrtava, spomenik su otkrili vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić i u ime Vlade ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković. Spomenik žrtvama komunističkog terora u Vinkovcima prvi je takvi spomenik u istočnoj Slavoniji. Prema procjeni gradskih vlasti, na području Vinkovaca ima oko 15 grobišta žrtava komunističkog terora nakon Drugoga svjetskog rata.

ZAGREB - Srpski demokratski forum (SDF) ocijenio je u povodu 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava, da u Hrvatskoj još uvijek ima govora mržnje i nejednakosti građana pred državnim tijelima, iako su u ovoj godini učinjeni dodatni napori u primjeni europskih standarda na području zaštite ljudskih prava. SDF je priopćio danas da je u stalnom porastu senzibilitet društva za probleme ranjivih skupina u društvu te da se, općenito gledajući, smanjuje govor mržnje u medijima. No istodobno upozorava da još uvijek postoje primjeri govora mržnje, širenja netolerancije u medijima i javnosti i nejednakosti građana pred pravosudnim i državnim tijelima. SDF smatra da je u Hrvatskoj dobra formalna zaštita ljudskih prava nacionalnih manjina, ali da provedba tih rješenja znatno zaostaje u praksi zbog pomanjkanja političke volje i inertnosti državnih institucija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙