FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: otvorena izložba "Antun Vrančić - znameniti šibenski humanist"

BEČ, 6. prosinca 2006. (Hina) - "Antun Vrančić - znameniti šibenski humanist" naslov je izložbe otvorene u austrijskom Državnom arhivu u središtu Beča.
BEČ, 6. prosinca 2006. (Hina) - "Antun Vrančić - znameniti šibenski humanist" naslov je izložbe otvorene u austrijskom Državnom arhivu u središtu Beča.

Izloženo je 38 eksponata, dokumenata, rukopisa, fotografija, grafika i knjiga Antuna Vrančića (1504.-1573.), uglednog diplomata i političara, koji je bio nadbiskup ostrogonski i primas ugarski, kardinal Svete rimske crkve i kraljevski namještenik te jedan od najutjecajnijih ličnosti svoga doba u Ugarsko-hrvatskom kraljevstvu.

Osam originala stavio je na raspolaganje austrijski Državni arhiv, a ostale izloške Muzej grada Šibenika. Otvarajući sinoć izložbu, hrvatski veleposlanik Zoran Jašić je naglasio da je Vrančić bio jedan od najznačajnijih uglednika iz hrvatske povijesti. Njegov je lik imao europsku dimenziju, istaknuo je.

Kustos izložbe Tomislav Pavičić rekao je da Antun Vrančić svojom bogatom javnom djelatnošću, veličinom stvaralaštva i domoljubljem s pravom zauzima značajno mjesto u galeriji slavnih Hrvata.

Direktor Austrijskog državnog arhiva Lorenz Mikoletzkyi, izrazivši zadovoljstvo postavljanjem te zajedničke izložbe, istaknuo je da je ona mala, ali značajna, i prikazuje pojedinosti iz Vrančićeva bogatog života i rada.

"Ova izložba iznimno je značajna i zbog činjenice da je Austrijski državni arhiv otvorio svoj fundus prema Hrvatskoj. Pronađeni su originali, kompletni rukopisi Antuna Vrančića iz njegova diplomatskog doba - oko tisuću primjeraka i sada su dostupni hrvatskoj javnosti", izjavila je potpredsjednica Austrijsko-hrvatskog društva Renata Zorić koja je sudjelovala u pripremi izložbe. Dodala je kako su dobili obećanje da te vrijedne dokumente mogu snimiti i evidentirati, što će biti veliko obogaćenje hrvatskog državnog arhiva.

Inicijator je izložbe, koja traje do 2. veljače, Hrvatsko-austrijsko društvo, a suorganizatori Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH te Veleposlanstvo RH u Austriji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙