FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena INOVA 2006. u Rijeci

RIJEKA,15. studenoga 2006.(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić otvorio je danas 31. hrvatski salon inovacija INOVA 2006. u Hrvatskom kulturnom domu (HKD) na Sušaku u Rijeci, na kojemu sudjeluje 200 izlagača, od kojih 20 iz inozemstva.
RIJEKA,15. studenoga 2006.(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić otvorio je danas 31. hrvatski salon inovacija INOVA 2006. u Hrvatskom kulturnom domu (HKD) na Sušaku u Rijeci, na kojemu sudjeluje 200 izlagača, od kojih 20 iz inozemstva.

Predsjednik Mesić, koji je pokrovitelj te najstarije hrvatske izložbe inovacija, istaknuo je da bi hrvatske inovacije trebalo intenzivnije koristiti u proizvodnji.

Aktivnijim odnosom gospodarstva prema inovacijama može se pospješiti proizvodnja, a zemlja bi time postala konkurentnija, rekao je.

Okupljene u punoj dvorani HKD-a na Sušaku pozdravili su još i zamjenica riječkog gradonačelnika Romana Jerković, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i predsjednica Saveza inovatora Zagreba Ljiljana Pedišić.

INOVA je najstarija hrvatska izložba inovacija te jedna od triju najstarijih izložbi inovacija u Europi. Do osamostaljenja Hrvatske redovito se održavala u Zagrebu, a zadnjih nekoliko godina njezina se koncepcija promijenila te se otvorila mogućnost postavljanja u drugim gradovima.

INOVA je u Rijeci postavljena u sklopu tradicionalnih Dana tehničke kulture u organizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka.

Prateći program ovogodišnje INOVA-e čine izložba o životu i djelu Nikole Tesle pod nazivom "Ukroćena elektrika" u postavu Tehničkog muzeja Slovenije, na kojoj su predstavljeni najznačajniji Teslini izumi uz prikaz njihova djelovanja, te izložba o najznačajnijim osobama riječke povijesti inovacija "Portreti riječkih inovatora i inovacija kroz povijest" autora Miljenka Smokvine. Uz to, za trajanja izložbe do 18. studenoga, organizirat će se i nekoliko predavanja, predstavljanja knjiga i zabavnih programa za mlade.

Predsjednik Stjepan Mesić se prije dolaska na otvaranje INOVA-e susreo s opatijskim Poglavarstvom i gradonačelnikom Amirom Muzurom. Predsjedniku je predstavljen prijedlog Grada Opatije i udruga antifašističkih boraca i antifašista te udruga proizašlih iz Domovinskog rata s opatijskog područja da se građanima i pravnim osobama s opatijskog područja omogući kupnja preostaloga paketa dionica Liburnia riviera hotela u državnom portfelju po posebnim uvjetima.

Predsjednik Mesić je, ocijenivši da je riječ o dobrom modelu, podržao taj prijedlog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙